У Кропивницькому свою кандидатуру зняв один претендент на посаду міського голови -  самовисуванець Євген Горбунов та кандидатка у депутати міськради від партії Пенсіонерів України Олена Надутенко. Ще в області передумали балотуватися чотири представники від різних політичних сил. 

Як повідомили спостерігачам ОПОРИ у Кіровоградській обласній територіальній виборчій комісії, від своєї участі у виборах відмовилися чотири кандидати у Кіровоградську обласну раду від різних політичних сил. Зокрема, свою кандидатуру зняли представник «Європейської Солідарності» Костянтин Секрет, секретар Веселівської сільської ради (балотувався під № 54); представник «Радикальної партії Олега Ляшка» Тарас Жигалов, головний спеціаліст ГУ Пенсійного фонду в Новоукраїнському районі (під № 28 у партійному списку); представник партії «Наш край» Микола Власенко, начальник Держекоіспекції у Кіровоградській області (балотувався під № 16 у партійному списку); а також Олена Надутенко від партії Пенсіонерів України, пенсіонерка (у списку № 4). 

До Кропивницької міської територіальної виборчої комісії заяви про відмову від участі у виборчій кампанії подав кандидат на посаду міського голови Євген Горбунов, який планував балотуватися як самовисуванець. У місцевому виданні «Без купюр» зазначали, що напевно у Кропивницькому хотіли використати технологію з кандидатами-двійниками. Тому зареєстрували самовисуванця Євгена Горбунова, однак екснардеп, очільник обласного осередку партії «За Майбутнє» Олександр Горбунов не висунув свою кандидатура на очільника Кропивницького. Натомість пішов у кандидати в депутати Кіровоградської обласної ради. 

Євген Горбунов у коментарі ОПОРИ розповів, що зняв свою кандидатуру, однак не захотів коментувати чому підприємець з Бобринця вирішив балотуватися на посаду міського голови Кропивницького. До того ж, у Євгенія Горбунова не вистачало 96 гривень до повної суми застави. 

«Технологія кандидатів-двійників не нова для Кіровоградської області. Зокрема, спостерігачам ОПОРИ відомо, що Новомиргородська міська ТВК зареєструвала чинного міського голову Ігоря Забажана, а також кандидата з ідентичним прізвищем – Віталія Забажана», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Як повідомляла ОПОРА, 23 вересня на Кіровоградщині затримали депутата облради, кандидата на міського голову Світловодська, якого підозрюють в передачі 10 тисяч гривень кандидату «двійнику».

Згідно з частиною 4 статті 227 Виборчого Кодексу особа, включена організацією партії до єдиного та/або єдиного та відповідного територіального виборчих списків, має право до дня реєстрації її кандидатом відкликати свою заяву про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії. Звернення про відкликання заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії може бути засвідчена в порядку, встановленому Законом України “Про нотаріат”, або особисто подана відповідною  особою до територіальної виборчої комісії. З моменту отримання територіальною виборчою комісією заяви про відкликання заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії така особа вважається виключеною із виборчого списку (виборчих списків) цієї організації партії, що враховується при прийнятті територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів, включених до виборчих списків. Про отримання такої заяви відповідна територіальна виборча комісія письмово повідомляє організацію партії не пізніше наступного дня після отримання заяви. Повторна заява особи про її згоду балотуватися від організації партії не приймається.

У частині 1 статті 231 йдеться, що у разі надходження такого звернення від кандидата або від організації партії, територіальна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у депутати у триденний строк з дня надходження звернення, але не пізніше як за 18 днів до дня голосування (6 жовтня). У разі скасування реєстрації кандидата у депутати, включеного до єдиного та територіального виборчих списків організації партії, такий кандидат одночасно виключається із відповідних виборчих списків. При цьому черговість (порядкові номери у відповідних виборчих списках) інших кандидатів не змінюється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)