4-5 жовтня у Львівському окружному адміністративному суді відбулися засідання за позовними заявами ВО “Батьківщина” та УДАРу до Рудківської міської територіальної виборчої комісії. Політичні партії просили  скасувати постанови комісії щодо відмови у реєстрації їхніх кандидатів у депутати до Рудківської міської ради. Суд не задовольнив прохання жодної з політичних сил. Не оскаржила постанову комісії політична партія “Сила і Честь”, якій Рудківська міська ТВК також відмовила у реєстрації кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує слідкувати та описувати ситуації з рішеннями  територіальних виборчих комісій Львівської області про відмову в реєстрації кандидатів до місцевих рад і судовими оскарженнями таких рішень. Раніше ОПОРА писала про це в матеріалі із загальним оглядом політичних партій, яким було відмовлено в реєстрації, описом ситуації у Славській селищній ТВК і Давидівській сільській ТВК, у Жовківській міській ТВК, а також про чотири судові справи з оскарження рішення все тієї ж Славської селищної ТВК. Цього разу пропонуємо результати розгляду трьох рішень у відмові в реєстрації Рудківською міською територіальною виборчою комісією.

24 вересня Львівська обласна організація ВО “Батьківщина” подала до Рудківської міської ТВК документи для реєстрації їхніх представників кандидатами у депутати до Рудківської міської ради. В процесі перевірки документів комісія виявила, що один із кандидатів включений до списків двох різних місцевих організацій політичних партій. А саме від ВО “Батьківщина” та “Громадянської позиції”. Цей кандидат звернувся до ТВК із заявою, що хоче балотуватися від партії “Громадянська позиція”.

Також Рудківська міська ТВК виявила інші недоліки у документах ВО “Батьківщина”: в єдиному виборчому списку кандидатів в графі “порядковий номер кандидата у відповідному територіальному виборчому списку”, кандидат під номером 6 зазначений як такий, що йде під 5 номером у територіальному виборчому списку по територіальному виборчому округу №2, а у відповідному територіальному списку він іде 1 номером; кандидат під 14 номером зазначений як такий, що йде 1 номером у територіальному виборчому списку по територіальному виборчому окрузі номер 2, а у відповідному територіальному списку він іде 5 номером; порядковість кандидатів у депутати не відповідає порядковості зазначеній у рішенні конференції Львівської обласної партійної організації ВО “Батьківщина” про висування кандидатів; передвиборча програма має 6595 символів, що не відповідає вимогам пункту 4 частини 1 статті 222 Виборчого Кодексу; під час формування територіального виборчого списку у територіальному виборчому окрузі №1 не було дотримано гендерної квоти.

Цього ж дня комісія звернулася до ВО “Батьківщина” аби виправити неточності. 25 вересня представник політичної сили подав уточнені документи. Разом із ними був поданий новий територіальний виборчий список, в якому було виявлено порушення, із зазначенням представником партії, що це технічна помилка. Однак, жодних доказів, що це саме технічна помилка, комісії не надано. Тому 28 вересня Рудківська міська ТВК відмовила у реєстрації кандидатів від ВО “Батьківщина”. Партія оскаржила це рішення у суді.

5 жовтня Львівський окружний адміністративний суд розглянув позов ВО “Батьківщина” до Рудківської міської територіальної виборчої комісії. Політична сила просила визнати незаконною постанову №30 від 28 вересня Рудківської міської ТВК щодо відмови у реєстрації кандидатів у депутати до Рудківської міської ради від цієї політичної сили. Суд розглянув докази, вислухав сторони і прийняв рішення відмовити ВО “Батьківщина” у позовній заяві. При цьому суд вказав: “Позивач виправляючи недоліки, в порядку передбаченому ч. 3 ст. 230 ВК України, подав лише згаданий територіальний виборчий список кандидатів у депутати у територіальному виборчому окрузі №1, який стосується гендерної квоти, не виправивши  черговості (порядкових номерів) кандидатів у єдиному виборчому списку або у територіальному виборчому списку у територіальному виборчому окрузі №2. Відтак, неподання документів на виправлення порушення щодо черговості (порядкових номерів) кандидатів у єдиному виборчому списку чи у територіальному виборчому списку у територіальному виборчому окрузі №2, з урахуванням положень абзацу 4 ч.3 ст. 230 ВК України, вказують на відсутність таких документів”.

Ще одна політична сила, яка оскаржила рішення Рудківської міської територіальної виборчої комісії у суді - це партія УДАР. 24 вересня до Рудківської міської ТВК надійшла заява від Львівської обласної організації політичної партії УДАР щодо реєстрації кандидатів у депутати до Рудківської міської ради. Комісія розглянула документи від політичної партії і встановила, що двоє кандидатів не подали заяву про відсутність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини та не підписали заяву. В заявах ще одного кандидата не зазначено номер територіального виборчого округу, в якому він балотується. Також під час формування територіального виборчого округу №4 не дотримано гендерної квоти. Тому ТВК поінформували політичну партію про виявлені недоліки.

27 вересня представник партії УДАР подав заяву з уточненими списками. Разом з тим до комісії звернувся один із кандидатів від політичної сили, який попросив відкликати свою заяву кандидування у депутати.

Представники партії наполягали на тому, що порушень немає, оскільки дана особа включена до територіального виборчого списку під номером 7, в якому порушено дотримання гендерної квоти, вважається виключеним із виборчих списків. Проте Рудківська міська ТВК дійшла висновку, що сам факт порушення порядку висування кандидатів у депутати до Рудківської міської ради відбувся і заява особи про відмову балотуватися не може скасувати порушення чи анулювати порушення недотримання гендерної квоти.

З таким рішенням комісії УДАР не погодився і оскаржив його у суді. Однак, 4 жовтня Львівський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовної заяви  політичній партії щодо скасування постанови Рудненської міської ТВК про відмову у реєстрації кандидатів від цієї політичної сили. Судом було зазначено: “Сам по собі факт подання заяви про відкликання своєї заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати не усуває порушення вимог абзацу другого частини дев`ятої статті 219 Виборчого кодексу України, оскільки територіальний виборчий список кандидатів у депутати Рудківської міської ради Самбірського району Львівської області висунутих Львівською обласною організацією політичної партії УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка у територіальному виборчому окрузі № 4 на Зборах цієї організації політичної партії, що відбулися 19 вересня 2020 року не відповідав вимогам Виборчого кодексу України”.

Також Рудківська міська ТВК відмовила у реєстрації кандидатів від партії “Сила і Честь”. 24 вересня політична сила подала документи до комісії на реєстрацію кандидатів у депутати до Рудківської міської ради. Розглянувши документи, комісія виявила ряд недоліків: був одрук в прізвищі однієї з кандидаток; кандидат, який йде першим номером в єдиному виборчому списку вказав у заяві, що балотується в територіальному виборчому окрузі №2; ще один кандидат у заяві на згоду балотуватися невірно вказав округ, в якому кандидує; кандидат, який балотується у виборчому окрузі №2, зазначений 5 номером, а в єдиному виборчому списку в графі “порядковий номер кандидата у відповідному територіальному виборчому списку” вказаний під номером 6; під час формування єдиного виборчого списку кандидатів у депутати до Рудківської міської ради не дотримано гендерну квоту. Так, в єдиному виборчому списку від політичної партії “Сила і Честь” 21, 22 номером йдуть представники чоловічої статі, а 23 номером - жіночої. Відтак, комісія звернулася до політичної партії для виправлення недоліків.

27 вересня представник партії “Сила і Честь” надав уточнені документи. Також були подані змінені єдиний та територіальні виборчі списки. Відповідно до частини 7 статті 227 Кодексу список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією. Черговість кандидатів у депутати у територіальному виборчому списку може бути змінена лише за підсумками голосування виборців за умови та у порядку, встановлених частинами першою і другою статті 259 цього Кодексу. Це і стало причиною, відмови у реєстрації кандидатів до Рудківської міської ради від політичної партії “Сила і Честь” За словами голови Рудківської міської ТВК, політична партія не оскаржила це рішення у суді.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.