Встановлення дитячих майданчиків, подарунки дітям в школах, конкурси, святкування Дня міста під партійними прапорами, візити очільників партій та зовнішня реклама на кожному кроці – у вересні потенційні кандидати на Житомирщині активізували свою діяльність. ОПОРА проаналізувала, чим займались, на чому “піарились” та як готувались до офіційної агітації потенційні кандидати в перший місяць  виборчого процесу. 

Зовнішня реклама та зустрічі з виборцями 

В області виборча компанія дочасно стартувала ще наприкінці липня, коли на вулицях почали з'являтись білборди та сітілайти із зображеннями потенційних кандидатів та лозунгами партій. Представники партій всіляко використовували можливості “засвітитись” на заходах та нагадати про себе виборцям. 

Після 5 вересня і офіційного старту виборчого процесу потенційні кандидати додали змісту політичної реклами партійних кольорів та лозунгів. Наприклад партія “Пропозиція” обмежилась словом чи словосполученнями на білому фоні, “Слуга Народу” звертається до виборців із закликами “Житомир – це ти!”. Більшість потенційних кандидатів розміщують своє фото та лозунги чи заклики. 

Окрім рекламних конструкцій, плакати із зображенням потенційних кандидатів розміщують на дверях гаражних приміщень, на балконах, автомобілях, старих будівлях, зупинках, приміщенні автовокзалу, в мережі магазинів, власниками яких є потенційні кандидати.  

Фото Сергія Твардовського

Наприклад, на будівлі готелю “Житомир” 14 вересня вивісили портрет Олени Розенблат (ВО “Батьківщина”) довжиною у 7 поверхів. З іншого боку назва громадської організації, яку очолює Олена. Станом на 25 вересня вона вже є офіційно зареєстрованою кандидаткою на посаду житомирського міського голови. Приміщення готелю зараз належить фірмі «Фаворит Компані», де Олена Розенблат є директоркою та співвласницею. 

Біля торгового комплексу, який належить потенційному кандидату від партії “Пропозиція” Годердзі Кварацхеліа, розмістили інсталяцію з назвою партії.   

Були зафіксовані і намети партії “Сила і честь”, “Пропозиції”, “Радикальної партії Олега Ляшка” в яких роздавали партійні газети. 

Представники партій почали ближче знайомитись з виборцями та проводити зустрічі з виборцями. Наприклад незареєстровані потенційні кандидати від “Партії розвитку громад” “пішли в двори”.

У засобах масової інформації суттєво побільшало матеріалів з маркуванням “політична реклама” про ініціативи та заяви потенційних кандидатів. 

На місцевому сайті “Житомир.info” у розділі “Політика” щодня публікують матеріали про діяльність потенційних кандидатів з відповідним маркуванням.

На сторінці телеканалу “СК1” у соцмережі опублікували запис програми “Відкрита студія” з міським головою та кандидатом на цю посаду Сергієм Сухомлином,  однак, без маркування.

Не бордами єдиними

Потенційні кандидати 1 вересня пішли по навчальних закладах вітати вчителів та учнів з початком нового навчального року. Дехто дарував подарунки, солодощі, або ж просто вітальні слова. Фотозвіти політики публікували на своїх сторінках чи сторінках партій в соцмережі і розміщували публікації у ЗМІ.

Не пропускали представники партій і можливості взяти участь у святкуваннях дня міста, та професійних свят. До прикладу в Чуднові День міста святкували під партійною символікою “Радикальної партії Олега Ляшка”, роздавали безкоштовну солодку вату з партійного намету та організували концерт.

У Житомирі потенційний кандидат в депутати Годердзі Кварацхеліа облаштовує парк, будує дитячий і спортивний майданчики в мікрорайоні Крошня, організовує акцію і разом з місцевими жителями висаджує іменні туї.

У районах потенційні кандидати організували конкурси приурочені до Дня міста. Колишній нардеп, а нині потенційний кандидат від партії “Пропозиція” Павло Дзюблик розігрував чашки. Представник партії “Наш край” Ігор Ходак ініціював конкурс на знання історії смт Любар та Чуднова,  переможцям дарував велосипеди та інші цінні подарунки. 

Наметові центри з іграми для дітей та опитування зі збором персональних даних організував у Житомирі кандидат в мери від “Слуги Народу” Віктор Євдокимов. Також провів молодіжний форум “Відкрита думка”.

“Лідери студентського самоврядування вишів й спеціалізованих навчальних закладів міста розповіли потенційному кандидату на посаду голови Житомирської ОТГ Віктору Євдокимову та члену його команди Олександру Шевчуку про нагальні потреби міста й проблеми, з якими вони стикаються ледь не щодня...”, – йдеться у дописі на сторінці партії “Слуга Народу Житомир”.

Активізувались потенційні кандидати і в соціальних мережах. На своїх сторінках розміщують повідомлення про рішення балотуватись, фото із партійних заходів та звіти з зустрічей. На фото профілів ставлять значки партій. 

Також спостерігачі ОПОРИ виявили, що в мережі магазинів “Полісся Продукт”, власником яких є потенційний кандидат від “Пропозиції” Олександр Ракович,  продають пакети з написами “Пропозиція твого міста”. 

Візити лідерів партій та партійні конференції

Житомирську область з робочим візитом 8 вересня відвідав президент Володимир Зеленський. Він проінспектував результати “Великого будівництва” в Черняхівському районі, презентував в університеті “Житомирська політехніка” проєкт Стратегії розвитку області і вручив керівництву музею космонавтики указ про присвоєння статусу “національного”. Під час презентації стратегії також представили кандидатів від партії “Слуга Народу”. Представника ОПОРИ не пропустили на презентацію команди партії “Слуга Народу”, аргументуючи відсутністю акредитації, хоча  анонсу про акредитацію не було.

Через тиждень після візиту президента, 15 вересня,  до Житомирської області з робочим візитом приїхав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Відвідав “Коростенський завод МДФ“, директоркою якого є потенційна кандидатка в депутати Житомирської обласної ради від партії “Слуга народу”, провів там закриту нараду, а потім поспілкувався з журналістами. Також побував у Потіївській  спеціальній  ЗОШ-інтернат. Під час візиту на завод Дениса Шмигаля супроводжували народний депутат України, який очолює Житомирську обласну організацію  партії “Слуга народу” Андрій Клочко, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Того ж дня  приїхав в регіон і лідер партії “Пропозиція” Борис Філатов. Провів прес-сніданок у Житомирі, зустрівся з підприємцями на ринку в Бердичеві та поспілкувався з громадою Новограда-Волинського. Всюди Філатова супроводжував Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

З Житомира Філатов разом з Сергієм Сухомлином поїхали до Бердичева, де на місцевому ринку зустрілись з підприємцями. 

У Житомирі Борис Філатов разом з Сергієм Сухомлином стали гостями програми “Діалоги” на Житомир.info”. О 17.00 представники партії “Пропозиція” зустрілись з виборцями у Новограді-Волинському і презентували команду. 

У коментарі ОПОРІ Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів, що офіційно перебував  у відпустці.

З середини вересня місцеві осередки партій проводили свої партійні конференції по висуненню кандидатів на посади голів та депутатів до місцевих рад та обласної. Місця для проведення заходів обирали різні: філармонія, стадіон, конференц-зал у готелі, ресторани, офіс партії. Оголошення про проведення заходу в основному розміщували на сайтах партій. Представникам ОПОРИ не вдалося отримати інформацію про партійні конференції партій “Ліва опозиція”,  “Народний рух України” та “Голос”.

У коментарі ОПОРІ голова житомирської міської ТВК Оксана Плис 25 вересня розповіла, що списки на реєстрацію кандидатів в депутати міської ради подали 16 партій.

“Документи нам подали партії: “За майбутнє”, ВО “Батьківщина”, “Європейська Солідарність”, “Пропозиція”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Слуга Народу”, “Партія розвитку громад”, “Сила і Честь”, “Голос”, “Наш край”, “Партія Шарія”, ВО “Свобода”, “Перемога Пальчевського”, “Народний Рух України”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Ліва опозиція” також ми зареєстрували 13 кандидатів у мери, не висували кандидатів у мери партії “Наш край”, “Ліва опозиція” та “Партія Шарія”, – зазначила голова ТВК.

До обласної ради балотуватимуться кандидати від 12 партій. 

“Не подали документи партії “Голос” та “Народний рух України”. Ми зареєстрували партії “За майбутнє”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Слуга народу”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Батьківщина”. Станом на 25 вересня подали документи, але ще не зареєстровані - “Сила і честь”, “Свобода”, “Пропозиція”, “Наш край”, “Ліва опозиція”, “Перемога Пальчевського”. Скоріше за все засідання буде в понеділок”, - розповів голова обласної ТВК Євгеній  Лех. 

“Чорний піар”, зеленка, муляж вибухівки та кримінальні провадження

Тенденціями всіх виборів є поширення листівок, газет та публікацій в соцмережах з ознаками “чорного піару” проти кандидатів. Протягом перших двох тижнів вересня у Житомирській області спостерігачі ОПОРИ фіксували друковану продукцію та публікації в соцмережах, які мають ознаки “чорного піару” проти потенційних кандидатів. Зокрема проти потенційного кандидата в мери від партії “Пропозиція” Сергія Сухомлина, Віктора Євдокимова  від партії “Слуга народу”, чинного мера Коростеня та кандидата від партії “Наш край” Володимира Москаленка та колишнього нардепа, а нині кандидата в депутати обласної ради від партії “За майбутнє” Віктора Развадовського. 

Також у Житомирі в мікрорайоні Крошня 18 вересня невідомі молодики облили зеленкою чинного депутата міської ради (фракція “Опозиційний блок”) та потенційного кандидата від партії “Опозиційна платформа – За життя” Володимира Тичину.

А кандидатка на посаду голови Баранівської ТГ Анна Муравська повідомляла про виявлені подарункові пакети з муляжем вибухових пристроїв під її робочим кабінетом та будинком батьків у селищі Першотравенськ Баранівського району Житомирської області.  Анна Муравська балотується від партії “Слуга народу” і працює директоркою будинку культури.

З 25 вересня більшість потенційних кандидатів вже отримали підтвердження про офіційну реєстрацію кандидатами. Нагадаємо, що у частині 1 статті 52 Виборчого кодексу йдеться про те, що  передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Поки кандидати готуються агітувати у вересні поліція Житомирської області відкрила три кримінальні провадження щодо можливих порушень виборчого законодавства.

“Поліцейські здійснюють досудове розслідування кількох кримінальних проваджень за фактами подій, пов’язаних із виборчим процесом. Наприкінці серпня за публікацією в інтернет-мережі було відкрито кримінальне провадження за ст. 160 (Підкуп виборців) ККУ. Того ж дня у Житомирі зареєстровано в Єдиному реєстрі й провадження за ст. 170 (Інші злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини) ККУ за повідомленням жителя обласного центру про перешкоджання діяльності партії та паплюження її гідності. 11 вересня Житомирським районним відділення було розпочато досудове розслідування за ознаками правопорушення ст. 358 (Підроблення документів.) ККУ за фактами спроби зміни місця реєстрації низки осіб на території Оліївської сільської ради”, – повідомляють у поліції. 

Наприкінці серпня ОПОРА повідомляла, що у Житомирі група осіб “купувала” копії паспортів за 200 грн, а за фото бюлетеня в день голосування обіцяли 1000 грн.

Загалом у Житомирській області 4 655 осіб змінили виборчу адресу.

Також поліція перевіряла повідомлення про виявлення у с. Оліївці банера передвиборчої агітації одного із кандидатів на голову місцевої ТГ без зазначення необхідних вихідних даних.

“Поліцейські Житомирського районного відділення ГУНП провели перевірку та склали адміністративний протокол відносно власника бігборду за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212-13 (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) КУпАП. Цього ж дня до поліції надійшло повідомлення від голови Овруцької міської виборчої комісії про можливе порушення виборчого законодавства бажаючим зареєструватись у кандидати на посаду міського голови. Перевірка за вказаним фактом триває”, – йдеться у повідомленні поліції. 

Місцеві вибори 2020 відбудуться 25 жовтня. Кандидати мають менше місяця для агітації. ОПОРА продовжує спостерігати за перебігом виборчого процесу у Житомирській області та фіксувати порушення.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області зауважує:

“Вересень пройшов у досить активному виборчому темпі. Чим ближче до 25 жовтня, тим активнішою буде робота кандидатів та їх штабів, у тому числі варто очікувати і збільшення неприйнятних способів роботи – «чорного піару» та розповсюдженню неправдивої інформації, благодійності та матеріального стимулювання виборців, агітації не з виборчого фонду та у невстановлених місцях. Зі свого боку, наші спостерігачі намагатимуться фіксувати усі виявлені порушення та звертатися до правоохоронних органів”. 

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)