Спостерігачі ОПОРИ в Києві фіксують перші конфлікти між кандидатами в депутати до міської ради. Причиною розбрату став ремонт асфальтного покриття на Оболоні.

25 вересня кандидатка у депутати Мирослава Смірнова від політичної партії “УДАР” опублікувала на Facebook відео в якому прозвітувала перед мешканцями Оболонського району про виконання ремонтних робіт асфальтового покриття. За її словами, ремонт виконується внаслідок її звернення до заступника голови Оболонської РДА.

На відео зафіксовано як працівники невідомого підприємства проводять ремонтні роботи, що відбувається внаслідок її депутатського звернення. У відео Смірнова подякувала працівникам за швидке реагування і закликала виборців звертатись до неї для вирішення «багатьох проблем».

Наступного дня, 26 вересня, Людмила Костенко, депутатка Київради від партії “Європейська Солідарність”, кандидатка у депутати від партії “Перемога Пальчевського”, розмістила на власній сторінці в Facebook допис, де сказала про своє припущення щодо можливого підкупу виборців з боку Мирослави Смірнової та команди Віталія Кличка. Пані Костенко, на відео взяла коментар в одного з виконавців ремонтних робіт, той розповів, що підряд виконує приватна організація нібито на замовлення мецената від партії “УДАР”.  Пізніше на місце подій було викликано поліцію для з'ясування обставин.

Представники ОПОРИ вирішили розібратись у цій ситуації більш детально та дізнатися позицію обох сторін.

Спостерігачка ОПОРИ особисто поспілкувалась з Мирославою Смірновою, яка розповіла, що за кілька днів до події вона провела зустріч із виборцями, де було зібрано всі побажання мешканців. Після чого звернулась до заступника голови Оболонської РДА та надала перелік питань, які озвучувались мешканцями району під час зустрічі. Одним із таких питань було проведення ремонту асфальтного покриття. Далі пані Смірнова пояснила, що 25 вересня після її звернення, проїзджаючи Оболонським проспектом помітила, що вже розпочались ремонтні роботи, вона одразу подумала, що це комунальні служби, та зраділа, що відбулась така швидка реакція на її звернення. Після того Смірнова запостила відео в якому звітується про швидку реакцію Оболонської РДА на її звернення. Вона була впевнена, що ці роботи проводились комунальною службою, за кошти адміністрації. Смірнова розповіла спостерігачці ОПОРИ, що вважає, що це могла бути підстава та провокація від її опонентів.  Вона зауважила, що буде звертатись в Оболонську РДА та поліцію для вияснення того, хто і за чий рахунок здійснював ремонт асфальтного покриття.

Спостерігачі також поспілкувались із представниками поліції. За словами заступника начальника Оболонського УП ГУНП у м. Києві Олексія Запорожченко, 25 вересня о 15:30 їм надійшло повідомлення, що за адресою проспект Оболонський між будинками 5-а та 7 чотири людини проводять заміну асфальтного покриття від партії «УДАР». Працівники одразу ж відреагували на звернення, та приїхали на місце події. Правоохоронні органи опитали виконавців ремонтних робіт та з'ясували, що жодних людей від партії «УДАР» там не було, і що роботи здійснювались на замовлення голови ОСББ. 

Станом на 27 вересня, спостерігачам ОПОРИ, попри всі спроби зв’язатись із Костенко Людмилою, отримати її  коментар не вдалось.

Нагадаємо, що Виборчий Кодекс України забороняє надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності послуг, робіт, що супроводжується згадуванням імені кандидата, назви партії, символіки партії. Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності послуг, робіт, що супроводжується згадуванням імені такого кандидата або партійної символіки, вважається підкупом виборців (частина 6, стаття 57 ВКУ).

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.