У Львові представники ВО «Батьківщина» збирають підписи та персональні дані містян під виглядом опитування щодо програми «Доступні ліки та безкоштовні аналізи у лабораторіях». А «Європейська Солідарність» пропонує заповнити анкету прихильника і розповісти про житлово-комунальні проблеми. Такі дії можуть мати ознаку маніпуляції з даними виборцями.  Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

24 вересня на Проспекті Свободи і 23 вересня на площі Старий Ринок спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, що агітатори ВО «Батьківщина» заохочують перехожих залишати свої дані зі словами: «Збираємо підписи за доступні ліки та безкоштовні аналізи у лабораторіях». Така програма начебто дасть змогу розширити перелік медичних препаратів, які будуть мати знижену ціну для соціально незахищених львів'ян. Її ініціює Львівська міська партійна організація ВО «Батьківщина». 

На аркуші написано «Опитувальний лист». Перехожий має вказати своє прізвище, ім'я, по батькові, адресу прописки, контактний номер телефону, зазначити «за» чи «проти» такої програми та підписатися. Станом на 13:00 в агітаційному наметі політичної сили, було заповнено вже декілька таких аркушів. Зауважимо, що на жодному листку не було інформації про те, що людина дає дозвіл на обробку своїх персональних даних.

Натомість «Європейська Солідарність» пропонує заповнити «Анкету прихильника політичної партії» у мережі. У ній охочим потрібно обов'язково вказати прізвище, ім'я, по батькові, адресу (вулиця, будинок, квартира), а також розповісти про проблеми у власному районі, вулиці, будинку. Інформації про те, що особа дає згоду на обробку своїх персональних даних, в анкеті також немає. 

Згідно з частинами 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Також особа, щодо якої збираються персональні дані має право знати мету ї обробки (п. 1 ч. 2 ст. 8  Закону України «Про захист персональних даних»).

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.