ОПОРА надіслала міським радам Тернопільщини листи із проханням внести зміни у рішення щодо відведення місць для передвиборної агітації, якщо вони суперечать виборчому законодавству. Розглянувши повідомлення ОПОРИ, міський голова Монастириськ підписав нове розпорядження. Також спостерігачі ОПОРИ вибірково оглянули затверджені міськими радами місця для розміщення передвиборної агітації. 

Громадянська мережа ОПОРА повідомляла раніше, що органи місцевого самоврядування Тернопільської області визначили місця для розміщення передвиборної агітації під час місцевих виборів із ознаками порушення виборчого законодавства. З метою попередження та усунення таких порушень, ОПОРА підготувала та надіслала листи міським радам Тернопільщини. У них пояснила, які рішення суперечать Виборчому кодексу України, зокрема частинам 16 і 17 статті 57. Також ОПОРА попросила у випадку, якщо у відповідних рішеннях органів місцевого самоврядування присутні ознаки порушень, внести у документи зміни та уточнення.

Міський голова Монастириськ Андрій Старух 23 вересня прийняв нове розпорядження про визначення та обладнання місць для розміщення плакатів, стендів, листівок та інших друкованих агітаційних матеріалів. У вказаному переліку місць для агітації уже відсутні дошки оголошень у приміщенні комунального підприємства та біля зупинки громадського транспорту, які були наявні у такому розпорядженні від 21 серпня.

Крім цього спостерігачі ОПОРИ після отримання відповідей на інформаційні запити від міських рад про прийняті рішення щодо відведення місць для агітації частково їх оглянули. Вони промоніторили чи облаштовані дошки, стенди та інші конструкції у містах Борщів, Заліщики, Копичинці, Ланівці, Тернопіль та  Теребовля.

Інформаційний щит для розміщення агітаційних матеріалів у м. Борщів 

Дошка для розміщення агітаційних матеріалів у м. Заліщики 

Дошки для розміщення агітаційних матеріалів у м. Копичинці 

Дошка для розміщення агітаційних матеріалів у м. Ланівці

Конструкції для розміщення агітаційних матеріалів у м. Тернопіль

Дошка для розміщення агітаційних матеріалів у м. Теребовля

Дошка для розміщення агітаційних матеріалів у с. Зеленче, Теребовлянська територіальна громада

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області зауважує: «Відповідно до частини 3 статті 53 Виборчого кодексу України органи місцевого самоврядування повинні не тільки визначити місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації, але і належним чином їх обладнати, щоб забезпечити партіям та кандидатам можливість розміщувати там матеріали передвиборної агітації».

У частині 16 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

У частині 17 цієї статті зазначено, що розміщення матеріалів передвиборної агітації у  приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.