На Закарпатті зафіксовані прецеденти щодо питання внесення застави за участь у місцевих виборах тих партій, чиї обласні осередки не зареєстровані як самостійні юридичні особи. Так, питання щодо внесення застави не обласним осередком партії виникло щодо «Партії твого міста» та «Рідний Дім» в Ужгородській міській ТВК, а також партії «Разом сила» в Ужгородській районній ТВК. У перших двох випадках кандидатів від політичних сил зареєстрували для участі у виборах, у третьому - комісія у реєстрації відмовила.  

Перший випадок - стосовно партії «Рідний дім» трапився 22 вересня під час засідання Ужгородської міської територіальної комісії. Тоді виникло питання стосовно законності оплати грошової застави, адже її озвучено було на засіданні, було сплачено всеукраїнською організацією партії, а не обласним осередком. Спершу ТВК оголосила в засіданні технічну перерву, а згодом у комісії повернули документи представникам обласного осередку. На засіданні ТВК 25 вересня, повідомляє спостерігачка ОПОРИ, кандидатів обласного осередку «Рідного Дому» зареєстровано оскільки, як було озвучено під час засідання, недоліків у наново поданих документах, у тому числі й щодо внесення застави, не виявлено. 

Під час засідання Ужгородської районної ТВК 25 вересня, інформує спостерігач ОПОРИ, також з’ясувалося, що заставу за участь партії «Разом сила» сплатив не обласний осередок, а всеукраїнська організація політичної сили. Як зазначив юрист комісії під час засідання, у платіжному дорученні від цієї політсили розмістили також печатку центрального апарату партії, який, по факту, не має виборчих прав на місцевих виборах. 

Як пояснила під час засідання представниця політичної партії «Разом сила», відмова в реєстрації кандидатів від цієї партії є дискримінацією за ознакою майнового стану, оскільки обласний осередок партії не є окремою юридичною особою, у документах значаться реквізити всеукраїнської організації партії. В підсумку, комісія, після дискусій, колегіально вирішила відмовити у реєстрації кандидатів до Ужгородської районної ради від осередку партії «Разом сила». 

Крім цього, в Ужгороді список кандидатів до міської ради від «Партії твого міста» було зареєстровано лише з другого разу. Серед членів комісії та інших учасників виборчого процесу також виникли дискусії щодо того, хто сплатив заставу за участь партії у виборах. За інформацією спостерігачки ОПОРИ, 23 вересня на засіданні комісії кандидатів «Партії твого міста» зареєстрували лише з другого разу (також це питання розглядалося на засіданні і 22 вересня). Як зафіксувала спостерігачка ОПОРИ, під час засідання ТВК 23 вересня, на якому розглядалося питання «Партії твого міста», перед приміщенням виборчої комісії стояв натовп людей, окремі - в одязі, схожому на військовий. За інформацією спостерігачки ОПОРИ, комісія не помітила у документах на реєстрацію кандидатів від цієї партії помилок, однак з якихось причин під час першого голосування кандидатів від «Партії твого міста» не зареєстрували (через недостатню кількість голосів членів комісії). Внаслідок цього між присутнім на засіданні кандидатом від партії, чинним депутатом Євгенієм Прозором і членами комісії виникла словесна перепалка. Він просив пояснити, чим мотивована відмова в реєстрації кандидатів від цієї партії. Коли партію за результатами першого голосування не зареєстрували, натовп на вулиці почав скандувати слово «ганьба». 

 

Після цього питання поставили на переголосування та прийняли рішення про реєстрацію кандидатів від цієї партії.  

Як пояснила у коментарі комунікаційниці ОПОРИ голова Ужгородської міської територіальної виборчої комісії Руслана Куберка, вона не знає, чому комісія з першого разу не зареєструвала кандидатів від політсили «Партія твого міста», адже станом на початок засідання о 18:00 документи від цієї партії були подані без помилок.  

«У першому випадку не проголосували члени комісії. Поступила пропозиція від членів комісії – переголосувати, і ми переголосували. Документи від цієї партії до засідання були подані. Перша платіжка, яка від них прийшла, була невірною. Ми їх про це повідомили, вони виправили цю помилку. Тобто до засідання, до 18:00, ця помилка була виправлена, і комісії була надана квитанція із реквізитами такими, як потрібно. Чому деякі члени комісії не проголосували у першому випадку, я не можу вам пояснити, - зазначила у коментарі ОПОРІ голова Ужгородської міської ТВК Руслана Куберка. - Я вважаю, що ця партія надала всі документи для того, щоб ми могли їх зареєструвати. Тобто від першого до другого голосування ситуація не змінилася».

Голова ТВК Руслана Куберка додала, що натовп, який стояв на вулиці біля приміщення ТВК не вплинув на рішення комісії з приводу реєстрації кандидатів від політсили «Партії твого міста». «Було багато людей біля приміщення ТВК, але ми були захищені. Тобто я не думаю, що хтось може підняти руку за неправомірне рішення, тому що хтось на нього тисне, люди, які знаходяться на вулиці», - додала Руслана Куберка. 

У квитанції щодо оплати суми застави, яка є в розпорядженні ОПОРИ, платником вказується Закарпатська обласна організація політичної партії «Партія твого міста», однак таку організацію не вдалося знайти у Єдиному державному реєстрі фізичних та юридичних осіб, що, ймовірно, свідчить про те, що обласна організація не є самостійною юридичною особою. 

За інформацією ресурсу YouControl, «Партія твого міста» зареєстрована у 2015 році у місті Житомир і не має регіональних осередків як самостійних юридичних осіб.

Також з даних YouControl відомо, що партія «Рідний Дім» зареєстрована у 2015 році у місті Чернігів і наразі має 4 регіональні осередки як самостійні юридичні особи:  Івано-Франківська обласна організація, Бурштинська міська партійна організація, Вінницька обласна партійна організація та Ладижинська міська партійна організація. Наявна інформація дає підстави припустити, що на Закарпатті осередок партії не має статусу юридичної особи. 

Партія «Разом сила», інформує YouControl, створена у 2016 році, місце реєстрації - Київ, даних про регіональні осередки як самостійні юридичні особи не зафіксовано. 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, положення нового Виборчого кодексу України щодо порядку внесення грошової застави потребують суттєвого уточнення та доопрацювання. Зокрема, Кодекс встановлює, що застава сплачується після початку виборчого процесу, але до подання документів до виборчої комісії, а сама застава сплачується організацієєю партії, яка висунула кандидатів, або організацією партії вищого рівня (стаття 225). Проте вказана норма чітко не регулює всі ситуації, які виникають у суб’єктів виборчого процесу. Тому юристка вважає, що в такому разі слід вирішувати ці спірні питання в суді, щоб суд вирішив чи правомірно ТВК діяла в цій ситуації, чи не порушують такі дії права осередку партії на участь у місцевих виборах і чи не було застосовано комісією надмірний формалізм при розгляді документів.

«З одного боку для місцевих організацій партій центральна організація не є партією вищого рівня, тому грошова застава не може бути сплачена з центрального партійного рахунку, з іншого боку законодавство про політичні партії допускає створювати осередки партії без статусу юридичних осіб. Виборчий кодекс цілком справедливо не обмежує право осередків без статусу юридичної особи, проте така місцева організація не має рахунку в банку та не може оплатити грошову заставу в безготівковій формі - лише внісши готівкові кошти через касу банку. В даному випадку є порушення щодо дотримання вимог фінансування політичних партій, фактично ці кошти жодним чином не можуть бути показані у звітності партії. З іншого боку - місцевий осередок політичної партії без статусу юридичної особи в інший спосіб не може реалізувати своє право висунути кандидатів на місцевих виборах. За дослідженням ОПОРИ, значна кількість партій ліквідувала свої осередки зі статусом юридичних осіб після введення нових вимог до звітності політичних партій, оскільки такі осередки не мають спроможності для оформлення та подання фінансової звітності. Ця проблема має вирішуватися у законодавстві  комплексно», - зазначила старша радниця з юридичних питань ОПОРИ.

Відповідно до частини 1 статті 224 Виборчого Кодексу відповідна сільська, селищна, міська виборча комісія реєструє кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, за умови отримання нею  документа про внесення грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу.

Згідно з частиною 2 статті 225 Кодексу організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Відповідно до Постанови ЦВК від 21 серпня 2020 року №193 «Про Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах», грошова застава вноситься такими суб’єктами:

  • місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня;
  • місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної в місті, а також міської, селищної, сільської ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня;

Таким чином законодавство не передбачає можливості внесення грошової застави центральною організацією політичної партії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.