Протягом 15-23 вересня осередки партійних організацій провели конференції, під час яких відбулось висування кандидатів у депутати різних рівнів рад, а також кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів.

Дніпро

У Дніпрі 15 вересня відбулася конференція Дніпропетровської регіональної парторганізації «Аграрної партії України». На конференції делегати висунули кандидатами до Дніпропетровської обласної ради фермерів, підприємців, представників малого і середнього бізнесу. Також були висунуті кандидати до Підгороднянської, Солонянської, Апостолівської, Новопавлівської (Криворізький район), Магдалинівської, Губиниської, Павлоградської, Межівської територіальних громад і П’ятихатської міської ради. До першої п’ятірки кандидатів до обласної ради увійшли: Анатолій Гайворонський (голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області), Сергій Староконь (керівник обласної Спілки «Дніпровський пасічник»), Віктор Боровинський (голова ГО «Самозахист підприємців»), Володимир Зоренко (фермер), Євген Падашуля (адвокат).

17 вересня у Дніпрі Дніпропетровська обласна організація політичної партії «Пропозиція» провела конференцію. Анонс та порядок акредитації були оприлюднені вчасно. На конференції були присутні 6 з 6 делегатів, всі рішення приймалися одноголосно. Роботи мандатної та лічильної комісій на місці проведення конференції спостерігачем ОПОРИ зафіксовано не було. Конференція тривала близько 40 хвилин. Зачитували всіх кандидатів. Чинний міський голова Дніпра Борис Філатов став кандидатом на посаду міського голови. Першим номером у списку кандидатів до обласної ради став ексголова Дніпропетровської державної адміністрації Валентин Резниченко, кандидатом на посаду міського голови Новомосковська – чинний міський голова Віктор Літвіщенко.

17 вересня Дніпропетровська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» провела конференцію. Анонс та порядок акредитації були оприлюднені вчасно. На конференції були присутні 62 з 71 делегатів, всі рішення приймалися одноголосно. Перед початком конференції мандати делегатів видавали за списками. На початку конференції було створено лічильну комісію, але її фактичної роботи з підрахунку голосів делегатів спостерігач ОПОРИ не зафіксував. Конференція тривала близько 3 годин з однією перервою. Списки кандидатів не зачитували, називали лише кандидатів на посади голів. Всього по Дніпропетровській області  висунуто 2500 кандидатів у депутати та 30 кандидатів на посади міських голів та голів територіальних громад. Кандидат на посаду міського голови Дніпра - Сергій Нікітін. Він очолює Дніпровську партійну організацію партії, а також фракцію «За життя» у міськраді. Депутат VII скликання міської ради з 2015 року, заступник голови комісії з питань комунальної власності та енергозбереження. Кандидат на посаду Криворізького міського голови – Костянтин Павлов, голова Криворізької міської організації партії.

18 вересня, за адресою вул. Малиновського 13а, на березі Дніпра, відбулася конференція Дніпропетровської обласної організації партії «Наш край». На конференції не було висування кандидатів чи обговорення списків, лише урочиста частина. Виступали  політичні та громадські діячі, правозахисники. Були присутні представники Кривого Рогу та Кам'янського, а також колишній міський голова Верхньодніпровська Геннадій Либідь. На конференції також були присутні: Андрій Деркач, член Політради партії, народний депутат України; колишній міський голова Дніпра Іван Куліченко; ексдепутатка Дніпропетровської обласної ради Вікторія Шилова; професор Академії управління при Президентові України Сергій Квітка; голова обласної організації партії «Наш край», ексзаступник міського голови Дніпра Сергій Карпенко; директорка Палацу студентів ім. Олеся Гончара Оксана Рудковська. В своїй промові Іван Куліченко наголосив, що не збирається балотуватися на посаду міського голови Дніпра, натомість він йде першим у списку кандидатів до обласної та міської рад. На конференції були присутні знімальні групи телеканалів 112 та Дніпро ТБ. 

18 вересня представники ВО «Батьківщини» з усього регіону зібралися на ІІ етапі ХХІ конференції Дніпропетровської обласної організації партії. Конференція проводилась на вулиці, за адресою вул. М. Грушевського, буд. 8. На вході проводилась реєстрація учасників конференції та запрошених осіб. Учасники конференції отримували мандати для голосування. До учасників конференції телефоном звернулась лідерка партії Юлія Тимошенко. Вона подякувала за підтримку та побажала перемоги на місцевих виборах. На конференції був присутній народний депутат ВО «Батьківщина» Вадим Івченко. Згідно з регламентом було обрано президію у кількості трьох осіб. Робочі органи конференції залишились ті ж самі, які були на першій частині конференції, їхні повноваження підтвердили голосуванням. Порядок денний складався з 7 питань. На конференції було висунуто кандидатів від ВО «Батьківщина» в усі територіальні громади Дніпропетровської області. Конференція тривала більше 6 годин. Окремо озвучувались єдиний багатомандатний та територіальні багатомандатні списки по громадах більше 10 тис. По кожному списку голосування проходило окремо, також голосувались кандидати на міських голів та голів ОТГ. Перший номер в списку до обласної ради – Антоніна Уляхіна, кандидат на посаду міського голови Дніпра, а також перший номер у списку до Дніпровської міської ради – Мгер Куюмчан (чинний заступник голови обласної ради). Ольга Бабенко – кандидатка на посаду міського голови Кривого Рогу, вона ж очолює список кандидатів до Криворізької міської ради. Максим Голосний – кандидат на посаду міського голови Кам’янського, Віталій Журавльов – на посаду Нікопольського міського голови. Олександр Мірошник – на посаду Новомосковського міського голови. Ігор Карагодський – на посаду міського голови Марганця. Всі рішення приймались одноголосно.

19 вересня відбулась конференція Дніпропетровської обласної організації партії «За майбутнє».  Анонс та порядок акредитації були оприлюднені вчасно, але напередодні її проведення пресслужба партії повідомила про скасування акредитації через замалі розміри приміщення та неможливість прийняти всіх охочих. Проте на сам захід спостерігача ОПОРИ пропустили, разом із представниками ЗМІ. Головуючий повідомив, що загальна кількість учасників загальних зборів Дніпропетровської обласної організації партії «За майбутнє» складає 11 осіб, тоді як у залі були присутніми понад 50 осіб із бейджами делегатів. Всі рішення приймалися одноголосно. Перед початком конференції бейджі делегатам видавали за списками. Лічильна комісія не створювалася. Конференція тривала близько 2 годин із однією перервою. Зачитали лише єдиний список кандидатів у депутати Дніпропетровської обласної ради, інші списки кандидатів не зачитували. Називали лише кандидатів на посади голів.

19 та 21 вересня у Дніпрі відбувалась конференція обласної організації партії «Європейська Солідарність». Були створені усі необхідні органи для роботи конференції – мандатна комісія, лічильна комісія. На конференції був присутній народний депутат Артур Герасимов (фракція «Європейська Солідарність»), ексголова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов, колишній народний депутат Максим Курячий. На конференцію 21 вересня, яка проводилась у Літньому театрі парку ім. Шевченка, приїхав голова партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. На місцеві вибори в Дніпропетровській області від цієї політичної сили піде близько 2000 кандидатів. Була оголошена перша п’ятірка кандидатів, що йдуть до Дніпропетровської обласної ради: Михайло Забродський, Герой України (2014), генерал-лейтенант Збройних сил України, Командувач Десантно-штурмових військ (2015—2019), перший заступник керівника Антитерористичного центру при СБУ і керівник Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей (2017), народний депутат України IX скликання від політичної партії «Європейська Солідарність», перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки; Максим Курячий, народний депутат України VIII скликання; Юрій Порожній, полковник, перший заступник начальника Управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області; Наталія Кеда, голова Чечелівської районної у місті Дніпрі ради; Христина Калюшик-Пельтек, юристка, правозахисниця, волонтерка. Кандидатка на посаду міського голови Дніпра, перший номер у списку до міської ради – волонтерка, народна депутатка України у ВР VIII скликання, Тетяна Ричкова. Окрім неї, у списку кандидатів до міської ради Дніпра: голова фракції «Європейська Солідарність» у Дніпровській міській раді, віце-президент національного олімпійського комітету, Каміль Примаков; адвокат Артем Хмельников; юристка, економістка Валерія Петрицька; ветеран АТО Максим Музика.

22 вересня у Дніпрі відбулась конференція обласної організації партії «Сила і Честь». Були обговорені списки кандидатів у депутати до рад територіальних громад. За гендерною квотою список кандидатів поділяється таким чином: 60% – чоловіки, 40% – жінки. Список кандидатів до Царичанської селищної  територіальної  громади включає в себе 21 особу. Переважно всі вони працівники Царичанського заводу мінеральних вод. Також були висунуті кандидати до міської ради Кам'янського – 31 особа. До Дніпропетровської обласної ради та Дніпровської міської ради кандидатів не висували, на посади міських голів також. 

23 вересня у Дніпрі за адресою вулиця Орловська 1Б, офіс 217, пройшла обласна конференція Дніпропетровської обласної організації «Партія Шарія». У конференції взяли участь 27 делегатів, в полі зору присутніх спостерігачів ОПОРИ реєстрація на конференцію не проводилась, мандатна комісія не працювала, рахункова комісія не обиралась, голосування проводилось простим підняттям руки. На конференції було оголошено, що партія висуває списки кандидатів у Дніпропетровську обласну раду, Дніпровську міську раду, Кам’янську міську раду, Новомосковську міську раду. Оголошувались тільки перші номери списків та кількість кандидатів у списках. В списку до обласної ради – 70 осіб, його очолює Майя Чабан, до Дніпровської міської ради – 70 осіб, до Кам’янської міської ради – 29 осіб, до Новомосковської міської ради – 22 особи. Всі рішення приймались одноголосно. Також було ухвалено Передвиборчу програму Дніпропетровської обласної організації «Партія Шарія».

Кривий Ріг

16 вересня в Кривому Розі в приміщенні штабу партії «Сила Людей» по вул. Генерала Радієвського, 34а пройшли міська та обласна конференції по висуванню кандидатів у депутати на місцевих виборах. Гасло передвиборчої кампанії партії «Сила Людей: «Місто, де хочеться жити». Представників ЗМІ на конференції спостерігачі ОПОРИ не побачили. На посаду Криворізького міського голови балотуватиметься Юрій Милобог. Перша п’ятірка кадидатів до Криворізької міської ради: Світлана Сова, Юрій Милобог, Наталія Шишка, Андрій Немченко, Денис Скворцов. Всього в списку 54 кандидати. Також були висунуті кандидати до районних у місті рад: Центрально-міська районна у місті Кривому Розі рада – 25 кандидатів; Інгулецька районна у місті Кривому Розі рада – 18; Покровська районна у місті Кривому Розі рада – 27; Саксаганська районна у місті Кривому Розі рада – 30; Металургійна районна у місті Кривому Розі рада – 18; Тернівська районна у місті Кривому Розі рада – 22; Довгинцівська районна у місті Кривому Розі рада – 21; Криворізька районна рада Дніпропетровської області – 63. Кандидат на посаду Новопільського сільського голови Криворізького району – Ірина Туровська. До Новопільської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області висунуто 26 кандидатів, до Карпівської сільської рада Криворізького району – 5 кандидатів по багатомандатним виборчим округам.

20 вересня в Кривому Розі відбулась конференція міської організації партії «Слуга народу». На конференції були присутні: народний депутат України Юрій Корявченков, 8 членів партії, 2 представники ЗМІ та представник ТВК. Інші представники ЗМІ не були присутні через те, що, за словами голови засідання Єлизавети Криворучкіної, в останній момент час проведення конференції змінився, тож всім повідомити новий час вона не встигла. Всі учасники конференції заздалегідь отримали проєкт порядку денного, що включав в себе всі єдині та територіальні списки кандидатів у депутати до Криворізької міської ради та районних в місті рад, кандидата на пост міського голови, а також проєкт передвиборної програми організації партії. Конференція продовжувалась трохи більше 20 хвилин. За цей час проголосували за списки всіх кандидатів у депутати (прізвища не озвучувались) та затвердили кандидатом на пост міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика. Передвиборна програма партії також була проголосована без оголошення.

Кам’янське

17 вересня в Кам’янському відбулась конференція Дніпропетровської обласної територіальної організації партії «Бджола» з висування кандидатів на посаду міського голови, до Кам’янської районної та міської ради. На партійному обліку знаходиться 124 члени партії, на конференцію обрано було 62 делегати. Присутніми були 59 делегатів. Склад делегатів конференції (з докладу голови мандатної комісії) наступний: за статтю (жінок – 27, чоловіків – 32), за віком (19-40 – 30 осіб), 41-60 (29 осіб), керівників – 19, освітян – 1, приватних підприємців – 10, управлінців – 9, працівників органів охорони здоров’я – 2, робітників – 16, студентів – 2. Була обрана мандатна комісія, щодо лічильної, то її повноваження надали президії конференції, про що повідомив на початку конференції голова ради Дніпровської обласної територіальної організації партії «Бджола» Олександр Лукашов. На конференції було прийнято рішення про висування кандидата на посаду міського голови – Андрія Білоусова, чинного міського голову Кам’янського. Також відбулося висування 53 кандидатів у депутати Кам’янської районної ради у Дніпропетровській області (перший кандидат – Олександр Чернишов, чинний перший заступник Кам’янського міського голови); висування 42 кандидатів до Кам’янської міської ради у Дніпропетровській області (перший кандидат – Костянтин Саусь, чинний заступник міського голови). Також на конференції була затверджена «Програма Дніпропетровської обласної територіальної організації партії «Бджола», уповноважені особи та представники партії в ТВК.

23 вересня, о 7:00, відбулась друга конференція партії «Бджола», на якій делегати відмінили рішення попередньої конференції щодо затвердження списку кандидатів у депутати до Кам’янської міської ради та прийняли нове – затвердити новий список. Щодо змін, то кандидатом №1 у списку до міської ради Андрій Білоусов (чинний міський голова Кам’янського). Також у списку з’явився Віталій Чернявський, який ще кілька днів тому збирався балотуватись від ВО «Батьківщина».

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Дніпропетровщині представників ОПОРИ не пустили на конференції трьох партій через проблеми з акредитацією.

Відповідно до ч. 3 ст. 218 Виборчого Кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності - на офіційному веб-сайті партії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.