У Житомирі спостерігачі ОПОРИ фіксують намети з логотипами партії “Слуга народу” та прізвищем кандидата в мери Віктора Євдокимова. У наметах облаштовані зони відпочинку та розваг для дітей. Також люди у футболках,  забрендованих під політичну партію, проводять опитування серед місцевих, збираючи персональні дані. 

Такі наметові конструкції були зафіксовані в мікрорайоні Польова, в центрі міста на вулиці Лятошинського, на Богунії та Крошні. 

Конструкція білого кольору з логотипом партії та написом “Слуга народу Віктор Євдокимов”.

У наметі організована зона відпочинку для дітей, столи та стільчики для ігор і малювання, іграшки, крісла-мішки. Дітям та дорослим роздають білі та зелені  кульки з прізвищем кандидата. 

Фото Олександра Шевчука

“Поки діти граються, Віктор Євдокимов спілкується з батьками. Також ходять люди, одягнуті у футболки та кепки  з написами “Зе! місцеві слуга народу”, які проводять опитування серед містян, запитують про проблеми, які є в місті, в анкеті також просять вказати персональні дані: прізвище, ім'я та по батькові, адресу проживання і телефон”, – розповідає спостерігач ОПОРИ.

Представник команди Віктора Євдокимова  Олександр Шевчук на своїй сторінці у Facebook публікує дописи про такі ініціативи.

“Команда партії «Слуга народу» спілкується з житомирянами про нагальні потреби і проблеми міста, з якими люди щоденно стикаються у своїх районах. Разом ми зможемо ініціювати необхідні для громади каталізатори, які докорінно змінять життя житомирян. Спілкування — це можливість почути кожного!” – йдеться у дописі.

Житомиряни у соцмережі пишуть про те, що опитування по місту від партії та Віктора Євдокимова проводять студенти університету “Житомирська політехніка”. 

“Ніколи не займалася подібним ..але реально зачепило. Зустріла неподалік житнього ринку двох молодих хлопчиків (один із них точно студент житомирського політеху, приїхав навчатися, за іншого не знаю ).Одягнуті в спец робу політичної партії «Слуга Народу», проводять опитування житомирян "Чому їм погано живеться..." та роздають бонуси- торбинки для товарів... Кажуть  #ВикторЄвдокимов організував їх на таку працю...”, – написала Оксана Солопчук. 

У коментарі ОПОРІ Віктор Євдокимов розповів, що опитування проводять волонтери, а не студенти. 

“Волонтери наші спілкуються з мешканцями, дізнаємось про проблеми міста.  Люди дають згоду на те, що вони хочуть сказати про свою проблему, вказують адресу, де є проблема. От набиваємо таку карту змін, що людей хвилює в першу чергу. Це волонтери. Ми оголосили про те, хто має бажання попрацювати в таких центрах. Декілька таких центрів вже працює в місті”, – сказав Віктор Євдокимов.

Нагадаємо, що 8 вересня під час візиту президента Володимира Зеленського на території університету “Житомирська політехніка” презентували кандидатів від партії “Слуга Народу”. Ректора університету Віктора Євдокимова представили як кандидата на посаду міського голови.

19 вересня відбулася партійна конференція, на якій затвердили кандидатуру Євдокимова як кандидата в мери. А 24 вересня партія “Слуга Народу” подала до міської ТВК на реєстрацію  списки кандидатів в депутати та на посаду міського голови. 

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 5 статті 51 Виборчого кодексу, прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій - суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб'єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

Як повідомляла ОПОРА, на початку вересня серед житомирян телефоном проводили соцопитування, щоб дізнатись, чи голосуватимуть за кандидата в мери від партії “Слуга народу”.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)