Публікація ОПОРИ стала основою для перевірки законності рішення Рубіжанської міськради про дозвіл на розміщення агітаційних матеріалів на зупинках громадського транспорту.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини з посиланням на начальника відділу комунікації ГУ НПУ в Луганській області Тетяну Погукай.

Зокрема, матеріали стосувалися висвітлення можливих порушень з боку Рубіжанського міськвиконкому під час визначення місць агітації. Так, 10 місць для агітації знаходилися на автобусних зупинках міста Рубіжне, що є порушенням виборчого законодавства відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого Кодексу України (за порушення цих норм передбачена адміністративна відповідальність за статтею 212-14 КУпАП).

Загалом, за інформацією речниці ГУ НПУ, з початку виборчого процесу поліція Луганщини  зареєструвала 29 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

За результатами перевірок відкрито 2 кримінальних провадження за ст. 158 «Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців» та 160 «Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму» Кримінального кодексу України, до яких приєднано ще 7 матеріалів за результатами перевірок повідомлень.    Крім того, складено 3 адміністративних протоколи за ст. 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж та інформацію про осіб, що здійснила випуск».

Тільки за останні 5 днів поліцейські зафіксували низку можливих порушень. Більшість з них стосувалися порушення встановлених законодавством  правил агітації. Так, 22 вересня, співробітники Новоайдарського відділу поліції попередили факт можливого порушення законодавства в частині, що стосується розміщення агітаційної продукції без вихідних даних однієї з політичних партій на білборді.  

Незадовго до цього, 21 вересня до Новоайдарського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що по вул. Зарічній смт Новоайдар біля будинку 14 знаходиться агітаційний намет однієї з політичних партій з аналогічними порушеннями.

Водночас, в районі с. Нова Астрахань Кремінського району поліцейські зупинили два автомобіля, водії яких перевозили агітаційні газети однієї з політичних партій, документи на які потребують додаткової перевірки.

Усі дані факти поліцейські зареєстрували, наразі  проводяться перевірки, за результатами якої будуть прийняті рішення згідно чинного законодавства.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області  зазначає:

«Традиційно перший місяць виборчого процесу супроводжується порушеннями правил ведення агітації. Це пов’язано з наслідками негативної практики дочасної агітації, що відбувалась напередодні. Звісно її залишки були виготовлені тоді без вихідних даних та без дотримання інших вимог до агітаційних матеріалів».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)