Херсонська міська рада затвердила перелік місць для агітації розпорядженням від 26 серпня 2020 року. ОПОРА перевірила стан цих місць та виявила порушення – деякі з них розміщені на зупинках громадського транспорту або взагалі відсутні.

Розпорядженням міського голови від 26 серпня 2020 року Херсонська міська рада відвела місця для розміщення передвиборчої агітації місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. Всього визначили 18 місць: у Дніпровському районі – 4, у Суворовському – 10, у Корабельному – 4.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА оглянули місця для агітації у кожному районні міста Херсона та зафіксували, що деякі з них розташовані на зупинках громадського транспорту.

У Дніпровському районі для агітації виділено чотири стенди на зупинках, а саме:

  • стенд  на  зупинці «Проспект Текстильників» (вул. Перекопська, 159, у  напрямку міста);
  • стенд на зупинці «Вулиця Ладичука» (вул. Університетська, поряд із міською друкарнею, у напрямку міста);
  • стенд  на  зупинці «Площа  ім. Дубинди» (на розі вул. Залаегерсег та площі  ім. Дубинди, у напрямку міста);
  • стенд  на  зупинці «Вулиця Ладичука» (вул. Перекопська, 39, у напрямку  міста).

Також на зупинці громадського транспорту розміщено агітаційний стенд у селі Степанівка (вул. Джона  Говарда, 65), що входить до Суворовського району Херсона.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Херсонській області написав звернення до Херсонського міського голови, з проханням переглянути місця для агітації на зупинках громадського транспорту для уникнення порушень виборчого законодавства. 

Зазначимо, що відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.

Більшість оглянутих місць для агітації у Суворовському районі необладнані або взагалі відсутні за вказаним місцеположенням. Спостерігачі не виявили обладнаних місць для агітації за такими адресами:

  • рекламні щити біля адмінбудівлі ТОВ ”Південьсільхозвідродження,” ринок "Таврійський" (вул.49-ої Херсонської Гвардійської дивізії, 10);
  • рекламні щити біля адмінбудівлі ТОВ “Комерційний центр “Авалон”, ДП “Ринок "Овочевий" (вул. Покришева, 18);
  • рекламні щити біля адмінбудівлі ринку ТОВ "Норд-Сервіс" (вул. Вишнева, 52);
  • рекламні щити біля адмінбудівлі Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи управління з питань фізичної культури та спорту Херсонської обласної державної адміністрації (просп. 200-річчя Херсона, 19).

Рекламні щити біля центрального входу до Центрального ринку обласної спілки споживчих товариств (вул. Олеся Гончара, 19) та біля адмінбудівлі ТОВ "Комерційний центр" ринок "Північний"(просп.200-річчя Херсона, 9) є обладнаними та знаходяться у людних місцях.

У селі Степанівка стенди для агітації розташовані на території сільської ради (вул. Джона Говарда, 55), на території дитячого садка (вул. Шкільна, 74) та у дворі багатоповерхового будинку ОСББ «Козак» (вул. Кільцева, 1).

Зафіксувати агітаційний стенд на території дитячого садка не вдалося – у зв’язку з карантином вхід стороннім заборонено. Однак директорка садка зазначила, що стенд перенесуть за межі  території, щоб люди мали змогу брати звідти інформацію та поширювати агітаційні матеріали.

У Корабельному районі Херсона всі місця для агітації обладнані та розміщенні у доступних місцях. Херсонські політсили розміщуватимуть агітацію у таких місцях:

  • дошка оголошень біля адмінбудівлі ТОВ фірми «Ліка», ринок «Острів» (вул. Євгена Патона, 8);
  • дошка оголошень біля будівлі ТОВ «Унікум ЛТД», ринок «Житлоселище» (вул. Комкова, 77-а);
  • дошка оголошень біля ринку (смт Комишани, вул. Широка);
  • дошка оголошень біля адмінбудівлі ТОВ «Шуменський ринок» (вул. Лавреньова,17-б).

Зазначимо, що згідно з частиною 3 статті 53 Виборчого кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

У статті 57 Виборчого кодексу також передбачені обмеження щодо ведення передвиборної агітації, які забороняють розміщення агітаційних матеріалів у наступних місцях:

  • розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху;
  • розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 2 цієї ж статті, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)