На Закарпатті спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення правил агітації щодо першої офіційно зареєстрованої партії, а також масові випадки дочасної агітації суб’єктами виборчого процесу. Зокрема, на вулицях міст станом на 22 вересня є білборди без вихідних даних партії «Команда Андрія Балоги», яка вже зареєструвала своїх кандидатів на виборах до обласної та Мукачівської міської рад. Також окремі партії, які вже провели конференції стосовно висунення кандидатів, до моменту реєстрації цих кандидатів, розмістили в Ужгороді та інших містах агітаційні намети, білборди із партійною символікою. Деякі політичні сили, крім цього, долучалися до проведення  публічних заходів розважального характеру.

Станом на 22 вересня на вулицях Ужгорода, Мукачева, Хуста спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди із символікою партії «Команда Андрія Балоги». Закарпатська обласна територіальна виборча комісія зареєструвала список кандидатів у депутати облради від цієї партії 21 вересня. Крім того, 21 вересня Мукачівська міська ТВК зареєструвала кандидатів у міські депутати від партії «Команда Андрія Балоги» та кандидата на посаду міського голови Мукачева від цієї партії. Відповідно, тепер реклама політсили має розповсюджуватися згідно з нормами Виборчого Кодексу, зокрема - містити вихідні дані щодо друкованої агітаційної продукції. Проте на білбордах партії станом на 22 вересня  наразі відсутні вихідні дані – інформація про замовника, тираж, установу, що здійснила друк тощо. Крім того, згідно з вимогами Виборчого Кодексу, зовнішня реклама повинна бути обов’язково оплачена із виборчого фонду. Станом на 22 вересня лишається велика ймовірність, що зафіксовані на Закарпатті білборди із назвою партії не оплачені із виборчого фонду. Про ці факти спостерігачі ОПОРИ повідомили поліцію (щодо агітації без вихідних даних) та підготували звернення до НАЗК (щодо ймовірної агітації не з виборчого фонду).

На вулицях Ужгорода спостерігач ОПОРИ виявив 22 вересня поодинокі білборди політичної партії ВО «Свобода» із неповними вихідними даними. Зокрема, на білборді вказують замовника та відповідального за друку, однак не вказують установу, яка надрукувала плакати та тираж. Крім того, станом на 22 вересня у партії «Свобода» в Ужгороді не було зареєстрованих кандидатів, а конференцію стосовно висунення кандидатів обласний осередок партії провів 19 вересня, відтак тут вбачаються ознаки дочасної агітації. Також на вулицях Закарпаття спостерігачі ОПОРИ виявили білборди із символікою політичних партій «Рідне Закарпаття», «За майбутнє», «Європейська солідарність», «КМКС «Партія угорців України», «Пропозиція», «УДАР», ВО «Батьківщина». Оскільки всі ці політичні партії вже провели з’їзди стосовно висунення кандидатів на місцевих виборах, однак їхні кандидати ще не були зареєстровані у відповідних ТВК, тут вбачаються ознаки дочасної агітації, про що ОПОРА повідомила поліцію.

Також в Ужгороді станом на 21 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували поодинокі зіпсовані фарбою білборди із символікою різних політсил – «За майбутнє», «Опозиційна платформа – За життя», «Патріот», «Слуга народу», «Сила і честь», «Команда Андрія Балоги», «Пропозиція».

20 вересня спостерігачка ОПОРИ виявила на вулиці Легоцького в Ужгороді агітаційні намети двох політичних партій – «Альтернатива» та ВО «Батьківщина». Із наметів перехожим роздавали друковану агітаційну продукцію. Станом на 20 вересня обидві політсили не мали офіційно зареєстрованих кандидатів, однак конференції стосовно висунення кандидатів провели.

21 вересня у мікрорайоні Дравці, що в Ужгороді, помічено сцену з нагоди свята «День мікрорайону», у рамках якого відбувся концерт музичного гурту. На сцені та поруч із сценою зафіксовано символіку партії «Альтернатива». Відзначимо, що ця партія вже заявила, що висуватиме кандидатів на виборах 25 жовтня та провела з цього приводу конференцію, таким чином – політсила вважається суб’єктом виборчого процесу. Однак відповідна територіальна виборча комісія кандидатів від цієї партії станом на 22 вересня ще не зареєструвала. У такому разі заходи, де наявна символіка партії, можна розцінювати як прояви дочасної агітації, за що передбачена адмінвідповідальність за статтею 212-10 КУпАП. Про ймовірне адмінправопорушення представники ОПОРИ під час заходу повідомили поліцію.

Також 21 вересня у Сваляві провели святкування Дня міста. Як йдеться на сторінці партії «Рідне Закарпаття», команда політичної сил долучилася до проведення свята у рамках якого відбулися виступи музикантів та різні майстер-класи.

Крім цього, 19 вересня в Ужгороді відбувся «Power fest» до організації якого долучився чинний міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. Інформація про це з’явилася на його сторінці у фейсбуку. Крім цього, під час заходу про підтримку мера зазначили зі сцени. Нагадаємо, в Ужгороді, 12 вересня, під час офіційного міського віче присвяченого Дню міста, чинний міський голова Ужгорода Богдан Андріїв заявив про те, що планує балотуватися на посаду міського голови і цього року.

Також 19 вересня в Ужгороді провели «Кубок України з мотокросу». На локації, де проходив захід, розмістили банер із символікою партії «Об’єднання «Самопоміч» та роздавали кульки із логотипом партії. На вказаний день, за інформацією ОПОРИ, місцевий осередок партії конференції з висування кандидатів ще не провів.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є:  партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Згідно з частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Зважаючи на такі норми, ОПОРА наголошує на тому, що організації партій, які висунули своїх кандидатів на місцевих виборах повинні утриматися від ведення агітації до реєстрації таких кандидатів відповідними територіальними виборчими комісіями, однак оцінку правомірності чи неправомірності наведених у статті активностей партій нададуть правоохоронні органи та суди.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.