22 вересня Київська міська організація політичної партії “Слуга народу” скликала позачергову конференцію для затвердження оновлених списків кандидатів на вибори до Київради. Спостерігачі ОПОРИ відвідали захід та намагалися з’ясувати у представників політичної сили правові підстави проведення презентації Стратегії розвитку міста Києва 20 вересня на території Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У Києві 22 вересня, о 13:12, в Конгресно-виставковковому центрі “Парковий”, що знаходиться за адресою Паркова дорога, 16a, відбулась повторна конференція Київської міської організації політичної партії “Слуга народу”, яку скликали за рішенням Вищої ради партії.

Це була друга конференція київського осередку. Перша відбулась 20 вересня 2020 року. Голова політичної партії Олександр Корнієнко пояснив проведення повторної конференції так: “У нас є проблема - при перевірці списків з’ясували, що невитримана гендерна квота. А це є проблемою при реєстрації. При невитриманні гендерної квоти може, в принципі, територіальна виборча комісія відмовити в реєстрації, тому ми звернулися... до нас, точніше, звернулась як до Вищої ради партії Київська міська організація. І Вища рада партії вирішила скликати іще одну конференцію, позачергову. Для того, щоб затвердити оновлені списки із дотриманням гендерної квоти“.  Також однією з причин назвали відмову деяких кандидатів від балотування.

На початку конференції мандатна комісія оголосила кількість присутніх делегатів. Миколу Тищенка обрали головуючим. Виступаючи на конференції, Олександр Корнієнко наголосив: ”Була порушена норма інформування преси за 5 днів, бо вчора скликали конференцію... давайте менше порушувати“.

На порядку денному зібрання стояло питання “Про висування кандидатів у депутати міської ради для участі у Місцевих виборах 25 жовтня 2020 року із дотриманням встановленої законом гендерної квоти шляхом зміни у затвердженому списку”. Окрім того, до початку конференції делегатам та журналістам роздали попередньо сформовані списки кандидатів з вказаним номером в єдиному виборчому списку, приналежністю до територіального виборчого округу та номером у списку у відповідному окрузі.

Нагадаємо, перша конференція з метою висування кандидатів в депутати київської міської організації політичної партії «Слуга народу» відбулась 20 вересня. Того дня відбулося два заходи. На перший захід, який був проведений в Конгресно-виставковому центрі “Парковий”,  журналістам потрапити не вдалось. Кількома годинами пізніше у внутрішньому дворі Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася презентація Стратегії розвитку міста Києва.

Спостерігачка ОПОРИ звернулася за коментарями до представників партії щодо проведення заходу на території університету.

Питання, яке представниця ОПОРИ озвучила трьом партійцями, звучало так: “На яких правових підставах київська міська організація політичної партії “Слуга народу” провела на території Київського національного університету імені Тараса Шевченка 20 вересня презентацію Стратегії розвитку міста Києва?”

Голова політичної партії «Слуга народу», народний депутат Олександр Корнієнко відповів: “Треба звернутись до київської міської організації. Вона є самостійним суб’єктом, самостійною юридичною особою, вона вам дасть всі вичерпні відповіді на це питання…” До політика за уточненням звернулася журналістка телеканалу “Прямий”: “А ви як прокоментуєте це?” На що Олександр Корнієнко відзначив: “А ми ж уже все прокоментували. Якщо є порушення, будь ласка, давайте санкцію. Якщо є за це порушення санкція, ми будемо.  Ми не вважаємо це агітацією, оскільки ніхто на той момент не був суб’єктом виборчого процесу. Ми не вважаємо це проведенням саме в учбовому закладі, тому що студентів не було, це не в аудиторіях. Це внутрішній дворик університету Шевченка, який, на нашу думку, має стати відкритим для всіх киян - рано чи пізно ми разом це досягнемо.”

Народний депутат, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Гурін відзначив: “Ви знаєте, я вважаю, що це була прикра помилка просто. Це було використано як майданчик. І це, дійсно, з точки зору мене, як комунікаційника - це гарний майданчик з усіх боків. Потрібно на вулиці, зрозуміло, бо відповідні є обмеження. Було обрано таке місце, в якому зараз немає студентів. По факту, це не була агітація для студентів, тобто по факту в цьому сенсі, що ми агітуємо якось для студентів - не порушуємо закону. З іншого боку ми бачимо, що від студентів була така реакція: “ми не хочемо”. Це помилка. Тобто я не давав би тут якихось оцінок, що “ось всі вирішили в університеті, ганьба-ганьба,” - це просто майданчик.” На уточнююче запитання журналістки щодо того, чи укладався договір, політик відповів: “Я не знаю, я не організовував просто. Але я дійсно не вважаю, що це потрібно так політизувати, говорити, що це там спеціально зроблено для чогось. Да, ми бачимо реакцію студентів. Якщо б ми всі знали, що така буде жорстка реакція, то, я думаю, що всі б теж замислились трохи раніше. Але знімали це в вихідний день, щоб не було студентів ніяких, щоб використати просто як майданчик на свіжому повітрі в гарному місці. Я просто знаю, що в цьому не було зради, що не було ідеї “спеціально зробимо”. Гарно, що суспільство піднімає такі питання, що взагалі суспільство стало більш реагувати на політику і більше впливати на такі речі. Я вважаю, що це суспільство дорослішає. Але так сталося, я думаю, що саме такими речами і змінюється те, як взагалі відбувається політика в країні. Тобто всі бачать, що є такий кейс, що є активне студентство, яке має таку позицію, і всі тепер будуть завжди пам’ятати”.

Кандидатка від партії на посаду міського голови, наразі чинна народна депутатка Ірина Верещук зауважила: “Це не був навчальний процес. Це не є подвір’я, яке є приватизоване, тобто це не приватна ділянка, і ми можемо її використовувати, тому що це є громадський простір. Ми запитали, чи нам  можна буде в недільний день на свіжому повітрі зустрітися і поговорити про, наприклад, проблеми і їхні вирішення. Нам сказали “так”. Яким чином ми могли зашкодити освітньому процесу, я поки що не можу зрозуміти, тому для мене це юридично і формально нормальний процес, я не бачу тут підстав, що це неправильно. Якщо б це був навчальний процес, якщо б це ми робили в приміщенні, тобто в залі, використовували освітянський простір безпосередньо, наприклад, аудиторія 325 і там має сидіти друга група, а її геть викинули, бо ми прийшли тут щось розповісти і когось агітувати. Ми ж нікого не агітували, ми презентували 10 проблем Києва, 10 їх вирішень. Це не вперше, що в подвір’ї КНУ проводяться якісь урбан-спейс заходи і івети. Я не бачу, в чому тут причина”. На уточнююче питання від представниці ЗМІ: “Ви з дозволу проводили?” Ірина Верещук відповіла: “Звичайно що ж, ви уявляєте, щоб Президент прийшов без дозволу, я перепрошую”. Журналістка перепитала, чи є відповідний договір або ж офіційний дозвіл. На що кандидатка на посаду міського голови столиці зазначила: “Тут не до мене питання, бо це робила партія і точно коли є УДО, протоколи і так далі - це точно все оформлено легітимно і законно. Якщо ви запитаєте ще раз, кажу про “законну стежку” щодо освітянського процесу - ми нічого не порушували, бо це був вихідний день”.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)