Заступник голови Ружинської селищної територіальної виборчої комісії Ігор Добровіцький (партія “Слуга Народу”) написав заяву до поліції на голову районної ради Миколу Марущака. За його словами голова райради хотів, щоб бюлетені друкували в друкарні в Ружині, яка належить районній раді.  

Про це ОПОРІ розповів заступник голови Ружинської селищної ТВК. “18 вересня до нас зайшов голова районної ради і запропонував надрукувати бюлетені в Ружині, бо є своя друкарня, а ми відмовили, бо ми не маємо права, як заступник і голова керувати, у нас є члени комісії і ми вирішуємо все колегіально. Ми написали заяву в поліцію. Згідно з законом посадові особи не мають права заходити і повідомляти нам таке, є територіальна виборча комісія, яка вирішує це. Приходив Микола Марущак, голова районної ради, а державні службовці не мають права таке робити. Ми зібрали членів комісії, сказали, що є така ситуація, пропонують там друкувати, але члени комісії вирішили, що тільки в Бердичеві будемо друкувати. У нас вже не Ружинський, а Бердичівський район”, – розповів заступник Ружинської селищної ТВК Ігор Добровіцький.

У ГУНП у Житомирській області 21 вересня ОПОРІ зазначили, що за даним фактом триває перевірка. “Таке повідомлення було, 18 вересня воно зареєстроване.  Опитано тих, хто може щось розповісти про цю подію і на даний час проводиться перевірка”, – розповіла речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

Голова Ружинської районної ради Микола Марущак вважає таку заяву неправдивою та спровокованою. “Я голова районної ради, здавав повідомлення про конференцію у Житомирі, попутно запитав: де ви замовили бюлетені чи будете замовляти, бо в мене комунальне підприємство, друкарня, вона аж жажде, щоб хтось дав хліба заробити. Я й кажу, що ви могли б замовити, обговоріть на комісії таку пропозицію. Замовити, перевірити чи надрукували, щоб було все чесно і добросовісно. Поговорили і я пішов. І поступила заява про те, що я ледь не злочинець. Я подзвонив до нього і кажу, що вибори закінчаться, а нам йти по селищі і треба вітатися. Так я сказав при працівниках поліції, яким писав пояснення. Брехня, неправда і все спровоковане. Це пов'язане з тим, що я теж беру участь у виборах і буду балотуватись. Зі сторони як керівника я сказав, що було б краще, щоб наші заробили грошей, а трактували і написали, що чуть не вимагаю, не приказую. Це рішення комісії. Де вирішать, там і будуть друкувати”, – розповів ОПОРІ Микола Марущак. 

У підпункті 7 частини 2 статті 206 Виборчого Кодексу зазначено, що територіальна виборча комісія затверджує текст виборчих бюлетенів на відповідних місцевих виборах, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів та передачу їх відповідним територіальним, дільничним виборчим комісіям.

У частині 2 статті 242 Кодексу сказано, що підприємства-виготовлювачі виборчих бюлетенів визначаються територіальними виборчими комісіями, зазначеними у частині першій цієї статті. Договір між відповідною територіальною виборчою комісією та поліграфічним підприємством укладається із застосуванням переговорної процедури закупівлі виходячи із виробничих, технологічних та організаційних можливостей підприємства забезпечити своєчасний друк та ступені захисту виборчих бюлетенів. Підприємства-виготовлювачі виборчих бюлетенів забезпечують суворе дотримання замовленої кількості виготовлених бюлетенів, їх облік та передачу замовнику в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. Зведена інформація на підставі актів приймання-передачі про кількість виборчих бюлетенів, виготовлених для кожного територіального виборчого округу, оприлюднюється територіальною виборчою комісією, яка встановлює результати виборів відповідно депутатів Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), не пізніш як за один день до дня голосування на її офіційному веб-сайті (за наявності), веб-сайтах відповідних місцевих рад (за наявності) або в інший визначений цими комісіями спосіб та/або на стенді офіційних матеріалів комісії.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.