Упродовж останніх 7 днів у Миколаївській області відбулось 13 конференцій обласних та міських організацій партій. Спостерігачі ОПОРИ не змогли потрапити на дві з них через неналежне інформування про дату та місце проведення, відсутність акредитації.

21 вересня у Первомайську, за адресою Бульвар Миру, біля будинку №4, мала відбутися конференція місцевої організації партії «Опозиційний блок».  За словами спостерігача ОПОРИ, це приміщення розташоване в найвіддаленішому мікрорайоні міста, а під №4 знаходиться будівля колишнього заводоуправління, від якого залишились руїни, поряд – непрацююче поштове відділення.  Спостерігач намагався зателефонувати за номером, вказаним в оголошенні про захід, але він весь час був вимкнений. Нікого з можливих учасників конференції спостерігач теж не помітив.

Журналіст видання «Точка Опори» 21 вересня не зміг потрапити на збори місцевої організації політичної партії «Опозиційний блок», що відбувались у  м. Южноукраїнськ, за адресою бульвар Цвіточний, 4. Як пояснила журналісту голова місцевого осередку партії Наталія Черемухіна, акредитація журналістів на захід не передбачена, результати зборів вони опублікують на сайті.

Цього ж дня у Миколаєві, у готелі «Нікотель», відбулась конференція з висування кандидатів Миколаївською обласною організацією політичної партії ВО «Свобода». Виконуючий обов’язки керівника осередку Володимир Губський оголосив, що на збори зібрались 25 членів партії і 5 прихильників. Делегати проголосували за затвердження списків до Миколаївської міської ради, Врадіївської селищної ради Первомайського району, кандидата на посаду Врадіївського селищного голови, а також обрали представників партії у територіальних виборчих комісіях. Слід зазначити, що списки кандидатів не зачитувались, оскільки, за словами активістки партії Наталії Грудиніної, кандидатури обговорювались раніше.

20 вересня в Миколаєві, в концерт-холі «Юність», відбулися збори Миколаївської обласної організації партії «Пропозиція», які складалися з двох частин − урочистої, на якій виступали потенційні кандидати, а також юридичної, під час якої сім членів партії проголосували за кандидатів Миколаївської обласної ради, Миколаївської районної ради, Миколаївської міської ради, кандидатів на посади голів міст Миколаєва, Нової Одеси та Южноукраїнська. Із акредитацією на захід у спостерігача ОПОРИ виникли труднощі: вказані в оголошенні номери телефонів були вимкнені, зворотнього зв’язку від партії на заявку акредитації не було. Потрапити до списків акредитованих спостерігачу вдалося тільки після звернення до потенційного кандидата від партії «Пропозиція», головного редактора сайту «Свідок.інфо» Андрія Прокопенка. Територіальні виборчі комісії про проведення зборів були повідомлені вчасно.

Цього ж дня в селі Зайчевське Вітовського району відбулася конференція Миколаївської обласної організації політичної партії  «Опозиційна платформа - За життя», в роботі якої взяли участь 77 делегатів із 84 обраних. На конференції були висунуті кандидати до Миколаївської обласної ради, чотирьох районних рад, міських, селищних та сільських рад, кандидати на посади міських, селищних та сільських голів. Проте кандидатів в депутати Миколаївської міської ради та кандидата на посаду Миколаївського міського голови не висунули, хоча таке питання було в порядку денному. Як пояснив голова Миколаївської обласної організації «Опозиційна платформа - За життя» Юрій Загородній, висування кандидатів в депутати Миколаївської міської ради та кандидата на посаду Миколаївського міського голови відбудеться найближчим часом після погодження зі Стратегічною радою партії. Акредитація на захід відбувалась по телефону, але час та дату проведення конференції змінювали тричі (спочатку вона була запланована на 12:00 21 вересня, потім змінили на 15:00 21 вересня, а потім перенесли на 15:00 20 вересня), про це спостерігач ОПОРИ дізнався, постійно перевіряючи сайт партії. Територіальні виборчі комісії були повідомлені як про конференцію, так і про зміни в часі проведення.   

19 вересня у селі Костянтинівка Миколаївського району відбулася конференція Миколаївської обласної організації політичної партії «Наш край», делегатами якої стали близько 150 осіб, були присутні ЗМІ. Були представлені основні «обличчя» єдиних виборчих списків кандидатів в депутати до місцевих рад, названі кандидати на посади голів. Так, на посаду Миколаївського міського голови підтримали кандидатуру екс-голови облдержадміністрації Миколи Круглова. В кандидатах від партії – чинні депутати всіх рівнів, колишні і чинні керівники органів місцевого самоврядування та органів державної влади, громадські активісти та інші. Повні списки кандидатів не озвучувались. Збори не були закриті, про продовження заходу організатори обіцяли повідомити завчасно. Повідомлення про проведення загальних зборів було вчасно розміщене на офіційному сайті партії.

Конференція Вознесенської міської організації Партії Олега Ляшка відбулася 19 вересня за адресою вул. Соборності, буд. 8 офіс №3. Із 12 членів партії були присутні десять. На конференції було висунуто кандидатів у депутати Вознесенської міської ради, голова місцевого осередку партії Іван Чорноморець зачитав передвиборну програму та запропонував свою кандидатуру на посаду Вознесенського міського голови, за що присутні проголосували одноголосно. Повідомлення про конференцію було опубліковане в місцевій газеті «День за Днем» та на сайті партії.

18 вересня у Миколаєві, в ТРЦ «Портал», відбулась партійна конференція Миколаївської обласної організації політичної партії «Перемога Пальчевського», на якій висували кандидатів у депутати місцевих рад та на посаду голів. Кандидата на посаду Миколаївського міського голови на цих зборах не висували. Спостерігач ОПОРИ дізнався про захід від членів територіальної виборчої комісії. Доступ в приміщення, де відбувався захід, був вільним. Після завершення заходу учасникам надіслали пресреліз, в якому містилась інформація про осіб, включених до єдиного виборчого списку, а також  фото з заходу.  Відповідні територіальні виборчі комісії були вчасно проінформовані про конференцію.

Цього ж дня у Миколаєві, в кафе «Дача», відбулася  конференція Миколаївської обласної організації політичної партії ВО «Батьківщина». Як повідомив спостерігач ОПОРИ, у ній взяли участь 38 делегатів (32 були відсутні з поважних причин). Про конференцію журналістів поінформувала прессекретарка місцевої організації партії, проблем із акредитацією не виникло. Територіальні виборчі комісії були проінформовані вчасно. На конференції були висунуті кандидати до Миколаївської обласної ради, чотирьох районів області, міських, селищних та сільських рад, на посади міських, селищних та сільських голів. «Батьківщина» не висувала кандидата на посаду Миколаївського міського голови, тому що не знайшла достойного, але керівник Миколаївської обласної організації партії Вадим Підберезняк повідомив, що у другому турі члени партії визначаться, кого підтримати.

Конференція Миколаївської місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність» також відбулась 18 вересня. Захід був розділений на дві частини. Перша проходила у головному штабі організації (вул. Даля, 22А). Делегати з районних, міських та селищних осередків партії голосували за висування кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів, а також депутатів усіх рівнів місцевого самоврядування. Голосування за перелік кандидатів до Арбузинської та Веселинівської селищних рад перенесли на офіційну частину. Офіційна частина відбулась у ресторані «Рішельє».

15 вересня у Первомайську відбулась конференція міської організації політичної партії «Сила Людей». На ній були присутні дев’ятеро делегатів. Під час конференції була одноголосно підтримана кандидатура Наталії Сабліної на посаду міського голови. Конференція тривала приблизно 15 хвилин.

Нагадаємо, що 18 вересня у Миколаєві відбулись збори обласної організації політичної партії «За майбутнє». Журналіста видання «Точка ОПОРИ», який завчасно акредитувався на збори з висування кандидатів Миколаївської обласної організації політичної партії «За майбутнє», допустили лише до урочистої частини заходу. Потрапити на другу частину заходу, під час якої відбувалось, власне, висування кандидатів, йому не вдалося – не пустила охорона.

Відповідно до частин 3, 4 статті 218 Виборчого кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)