Від 7 доларів до 7 тисяч — такий діапазон сум, сплачених потенційними та вже зареєстрованими кандидатами на посаду Полтавського міського голови. ОПОРА дослідила, хто і скільки витратив на просування у соцмережах за останні три місяці.  

Лідером серед кандидатів у міські голови є колишній керівник Полтавської ОДА Олександр Удовіченко (зареєстрований Полтавською міською ТВК 18 вересня). Щоправда, він не просуває дописів з персональної сторінки, а використовує для цього сторінку «Команда Удовіченка — Рідне місто», аби одночасно розповідати і про власну, і про діяльність колег по політичній силі, які будуть претендувати на місця у Полтавській міській раді. За даними бібліотеки реклами Facebook, за останні три місяці (станом на 17 вересня) зі сторінки рекламували близько 80 дописів на суму майже 7,2 тис. доларів. Сторінка має 22,8 тисяч підписників. Залежно від тематики посту, приціл роблять на чоловіків та жінок від 25 до 64 років. Середнє потенційне охоплення — 100-500 тисяч користувачів, кількість показів 60-70 тис.

У рекламі, здебільшого, розповідають про «добрі справи» членів команди Олександра Удовіченка, котрі зараз при владі. Наприклад, заступників міського голови чи керівників департаментів.

На другому місці — депутат Полтавської міськради (фракція БПП), очільник міського осередку ВО «Батьківщина» Андрій Матковський. За даними бібліотеки реклами, за три останні місяці на просування дописів з власної сторінки команда політика витратила близько 3360 доларів (приблизно 110 публікацій). Нині його сторінка має 1786 підписників у фейсбуці та 24046 — в інстаграмі. У середньому на кожну публікацію Андрій Матковський витрачає до 100 доларів, на 90-100 тис. показів, що дає потенційне охоплення у діапазоні від 50 до 100 тисяч користувачів. Основна авдиторія реклами — жінки від 35 до 64 років.

У рекламних публікаціях Андрій Матковський, в основному, обіцяє зробити щось хороше. Наприклад, виплатити кожному полтавському пенсіонеру по 1 тис. грн з міського бюджету.

Третя позиція, майже з ідентичним результатом — у народного депутата 8 скликання (БПП «Солідарність»), лідера «Партії простих людей» Сергія Капліна. За даними бібліотеки реклами Facebook, команда політика за останні три місяці витратила 3,05 тис. доларів, просуваючи близько 200 дописів. Сторінка політика у фейсбуці наразі має 8214 підписників. Кожен рекламний пост потенційного кандидата коштує в межах 100 доларів і має діапазон показів від  1 до 10 тисяч, та потенційне охоплення у 10-50 тисяч користувачів. Авдиторія Сергія Капліна — широка: жінки та чоловіки від 25 до 64 років.

Ставши міським головою, Сергій Каплін, наприклад, обіцяє перевіряти міських посадовців на поліграфі.

Потенційний висуванець у міські голови від «Слуги народу», забудовник Сергій Іващенко, за даними аналітичного ресурсу, дописів з власної сторінки не просуває. Натомість повідомлення політичного змісту, які піарять потенційного кандидата розміщував акаунт «Полтаві — зміни», на який наразі підписані 505 користувачів. На просування 24 дописів від середини червня команда політика витратила 590 доларів. Кожен пост вартує в середньому менше 100 доларів, показується 1-2 тисячам користувачів та має діапазон потенційного охоплення від 10 до 500 тисяч.

Основна реклама — анонс зустрічей з потенційним кандидатом у міські голови у різних районах Полтави.

Нинішній виконувач обов’язків Полтавського міського голови, секретар міськради Олександр Шамота (планує висуватися від «Соціал-демократичної партії»), за інформацією бібліотеки реклами Фейсбук, за останні три місяці рекламував 7 дописів на суму 167 доларів. Сторінка політика при цьому має 3544 підписників. Витрачав на пост значно менше 100 доларів, при цьому маючи від 1 до 15 тисяч показів та потенційне охоплення до 500 тис. користувачів. Орієнтується також на широку авдиторію: здебільшого, на чоловіків та жінок від 25 до 64 років.

У рекламних дописах — висвітлення діяльності в.о. міського голови Олександра Шамоти та членів його команди. Наприклад, про зустріч з президентом під час його робочого візиту на Полтавщину 1 вересня.

Кандидат від партії «За майбутнє», Полтавський міський голова 2010-2018 років Олександр Мамай (зареєстрований ТВК 18 вересня) за три місяці, станом на 17 вересня, витратив 116 доларів. Рекламував 6 дописів, маючи по 5-15 тисяч показів та потенційне охоплення аудиторії від 50 тис. до 1 млн користувачів. Основна аудиторія — жінки від 35 до 64 років. Сторінка Олександра Мамая у Facebook нині має 12065 підписників.

У рекламі — про «добрі вчинки» кандидата. Наприклад, короткий сюжет про те, як Олександр Мамай возить полтавських дітей до харківського дельфінарію.

Ще один кандидат в очільники Полтави від ВО «Свобода» (зареєстрований міською ТВК 18 вересня) — нардеп 8 скликання Юрій Бублик (позафракційний, БПП «Солідарність») витратив на рекламу 7 доларів. Адже просував один пост, де найбільшу ставку зробив на жінок віком 55-64 роки. Потенційне охоплення посту — до 1 млн користувачів, допис показаний близько 20 тис. разів. При тому, що сторінка політика має 4725 уподобань.

У пості йшлося про висування братів Бубликів (нардепа 8 скликання Юрія та Ковалівського сільського голови Олександра) від ВО «Свобода».

Даних про витрати інших потенційних кандидатів у міські голови Полтави — Андрія Карпова («Європейська солідарність»), Оксани Деркач («Опозиційна платформа – За життя»), Олега Слизька («Республіка»), Валерія Шупти («Воля») за останні три місяці у бібліотеці реклами немає.

ОПОРА розробила рекомендації, як правильно запустити політичну рекламу у Facebook, аби її не заблокували. Також ОПОРА раніше досліджувала, чому нелегальна політична реклама — це проблема, та як з нею боротися.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)