18 вересня Володимир Зеленський приїхав на Тернопільщину, як зазначено у публікаціях на Facebook-сторінці офісу Президента України та на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України, із робочим візитом.  Під час публічних заходів Президента супроводжував потенційний кандидат на посаду міського голови Тернополя Віктор Гевко. Голова обласної організації політичної партії «Слуга народу» Володимир Гевко повідомив ОПОРІ, що Володимир Зеленський відвідав область з дружнім візитом. Також Президент виступив на презентації Стратегії розвитку регіону, на якій відбулося представлення майбутніх кандидатів на місцевих виборах від партії «Слуга народу».

В рамках поїздки у Тернопільську область, Глава держави відвідав кілька об'єктів, споруджених, як зазначено на сайті Президента, у межах Національної програми «Велике будівництво». Він оглянув як проходять ремонтні роботи дороги державного значення М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече. Побував у дитячому садочку у селі Біла. Та зустрівся з журналістами у Центрі веслування та водних видів спорту «Водна арена «Тернопіль». Акредитацію журналістів та трансфер на останній захід організувала Тернопільська обласна державна адміністрація.

Також на сайті Тернопільської ОДА опубліковано декілька матеріалів про частину заходів за участі Володимира Зеленського: «Президент України Володимир Зеленський ознайомився зі станом ремонтних робіт на автошляху М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече»,  «Президент України Володимир Зеленський відкрив новозбудований дитячий садок у селі Біла», та «Президент України оглянув будівництво «Водної арени».

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що серед осіб, які супроводжували Президента під час перебування на двох об’єктах, був потенційний кандидат на посаду міського голови Тернополя від партії «Слуга народу» Віктор Гевко.

На сайті Президента України 18 вересня була опублікована стаття «Президент на представленні Стратегії розвитку Тернопільщини: Від людей, яких ви оберете 25 жовтня, залежатиме розвиток кожного регіону». У ній йшлося, що в межах робочої поїздки до Тернопільської області Президент України Володимир Зеленський взяв участь у представленні Стратегії розвитку регіону на період до 2027 року.

Подія розпочалася близько шостої години вечора і проходила на подвір’ї Збаразького замку. Виступи учасників, а також Глави держави відбувалися на сцені з банером «Зе!Місцеві. Тернопільщина» за трибуною з логотипом «Зе! Місцеві». Серед спікерів також були голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш та народний депутат і голова обласної організації політичної партії «Слуга народу» Володимир Гевко.

Фото із сайту Президента України

Під час заходу відбулося представлення членів команди партії «Слуга народу» в Тернопільській області. Пряма трансляція події була доступною на Facebook-сторінці Слуга Народу. Представникам ОПОРИ не вдалося акредитуватися на цей захід.

Про цю подію у дописі на Facebook-сторінці Слуга народу. Тернопільщина було вказано, що голова Тернопільської ОДА Володимир Труш презентував стратегію розвитку регіону і презентація відбулась під час робочого візиту Президента України Володимира Зеленського до Тернополя.

Поза тим за інформацією із офіційного сайту Президента України 18 вересня під час робочої поїздки на Тернопільщину Володимир Зеленський вручив доньці загиблого бійця Юрія Горайського нагороду та орден «Золота Зірка». 15 вересня Президент підписав наказ про присвоєння звання Героя України солдату посмертно. Із фото видно, що подія відбувалася у Збаразькому замку.

Фото із сайту Президента України

У коментарі для ОПОРИ голова обласної організації політичної партії «Слуга народу» Володимир Гевко, на запитання які партійні заходи відбулися 18 вересня, повідомив: «Представлення Стратегії розвитку області, за участю Президента України Володимира Зеленського. І на представлені  стратегії розвитку області була також  представлена команда, яка буде в майбутньому, після місцевих виборів, тут на місцях допомагати реалізовувати цю стратегію».

На наступне питання ОПОРИ про те, на якій підставі потенційний кандидат на посаду міського голови Віктор Гевко супроводжував Президента під час робочих зустрічей (дитячий садочок, «Водна арена»), голова обласної організації політичної партії «Слуга народу» відповів: «Це був дружній візит Президента, який оглянув ті об’єкти в нас, які по дорозі до заходу партійного. Ми його зустріли, коли він прилетів тільки в Тернопіль і по дорозі ми заїхали ще на кілька об’єктів. І Віктор його супроводжував до самого основного заходу, на який, зрештою, Президент і прилетів».

Вже не вперше Президент Володимир Зеленський під час регіональних поїздок відвідує заходи з представлення майбутніх кандидатів від партії «Слуга народу» та презентацій Стратегій розвитку регіонів. У своєму першому звіті про спостереженнями за процесом підготовки до місцевих виборів 25 жовтня ОПОРА висловила свою позицію щодо таких візитів.

«Зібравши інформацію про приїзд Володимира Зеленського та відвідавши декілька заходів, незрозумілим залишається формат усієї поїздки Президента. Нам  невідомо, де були  залучені партійні ресурси, а де державні і чи були вони залучені загалом, оскільки частина заходів оголошувалась як офіційна, а частина як партійна. Наприклад, за акредитацією ОДА можна було відвідати лише зустріч на «Водній арені «Тернопіль». Тому ОПОРА звернеться до партії «Слуга народу» та Тернопільської обласної державної адміністрації із проханням надати повну інформацію про організаторів і джерела фінансування заходів партійного характеру за участі Володимира Зеленського. Також потрібно розуміти, що діяльність Президента України не обмежена принципом політичної нейтральності, що дозволяє йому вільно висловлювати свою політичну позицію», - коментує  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області

У пункті 3 частини 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)