У Житомирі потенційні кандидати в депутати від “Партії розвитку громад” організовують зустрічі з виборцями. При цьому жоден з них не є зареєстрованим кандидатом. Партія має лозунг “Житомир, дій” таку ж назву має і громадська організація, яку очолює потенційний кандидат в міські голови Матвій Хренов. 

На сторінці “Житомир, дій” у мережі Facebook  15 вересня опублікували допис:

“Ми йдемо в двори. Приходьте спілкуватись.  Локальні потреби районів, нагальні проблеми, болючі питання, які ми готові вирішувати разом з вами! Місто мрії не існуватиме без дії Go діяти! ЗАПОВНИ ФОРМУ ЗАПРОСИ КАНДИДАТІВ НА ЗУСТРІЧ http://surl.li/fkai ПАРТІЯ РОЗВИТКУ ГРОМАД - ПАРТІЯ ЖИТОМИРЯН”.

На цій же сторінці виборців “знайомлять” з майбутніми кандидатами, публікуючи їх фото та коротку біографію. 

16 вересня на сторінці розмістили звернення Матвія Хренова до житомирян, в якому він зазначив: “Сьогодні я балотуюся в мери Житомира, а команда Партії розвитку громад — у міську раду... ”.

Оголошення про  зустрічі в дворах розміщують на своїх сторінках і потенційні кандидати в депутати.

А також публікують звіти з зустрічей.

“Відбулись перші зустрічі з виборцями за адресою Вільський шлях 27А. На цю зустріч мене запросив мій колега по партії Olexandr Voevutskiy, з яким ми разом беремо участь у місцевих виборах по округу №2 від Партії Розвитку Громад.

Вчора ми попередньо провели з ними бесіду, з'ясували проблемні питання жителів цього будинку. Багато з цих питань можна було би вирішити, якщо було би створено ОСББ. Але з цим виникло теж багато питань. Чи варто його створювати? Як все розпочати? Яку модель обрати?І вже сьогодні, майже годину, жителі цього будинку, ставили питання, консультувалися з головою декількох ОСББ Андрей Шелестюк, якого я запросив на цю зустріч. Дуже вдячний йому за це. Друзі! Хочу почути від Вас, які є питання, проблеми нашого округу. Також хочу почути Ваші пропозиції по їх вирішенню. Ось мій чат. Додавайтесь, будь ласка. Діємо разом!”, – написав 15 вересня потенційний кандидат Сергій Дехтяренко.  

Також потенційний кандидат, щоб ближче познайомитись з виборцями, запрошує їх на безкоштовну екскурсію. 

Прозвітував про зустріч з виборцями і потенційний кандидат Олександр Воєвуцький.

“Вчора зустрівся з мешканцями будинку 27А по вул. Вільський Шлях. Люди звернулися до мене в групі у вайбері жителів Богунського району #УНАСНАРАЙОНІ з проблемою. В будинку проживають молоді сім’ї з дітьми, а у дворі зовсім відсутні місця для відпочинку. Двір у занедбаному стані вже багато років. Це видно на фото. Що вирішили? Створювати ОСББ і власними силами наводити лад. Я і Сергій Дехтяренко запросили директора одного з найуспішніших ОСББ Житомира на наступну зустріч з мешканцями для консультації, обміну досвідом. На цьому тижні спільними зусиллями почистити прибудинкову територію від кущів, зарослів, побутового та будівельного сміття. Від мене - допомога з технікою і працівниками, від мешканців - власна участь у прибиранні та машина для вивозу сміття. В цей четвер починаємо чистку, в суботу закінчуємо вивозом сміття. Далі займаємося облаштуванням території спільними зусиллями у міру сил кожного”, – написав Олександр. 

Зустрічаються потенційні кандидати і з представниками організацій.

“Дуже тепла зустріч з колективом Агенції "Гудвіл". Було багато питань про програму Партії розвитку громад, про наше бачення змін у місті. І навіть про те, що будемо робити в першу чергу, у перші дні і місяці після обрання. Також було багато питань та ідей щодо покращення інвестиційного клімату у нашій громаді. Такі зустрічі дуже потрібні! Після них є ще більша впевненість у вірно обраному напрямі, у тому, що ті проекти, які ми намітили для розвитку громади Житомира, є надзвичайно актуальними!”, – написала потенційна кандидатка на своїй сторінці 16 вересня. 

У коментарі ОПОРІ представник партії та потенційний кандидат Дмитро Вернидуб зазначив, що це зустрічі з "кандидатами в кандидати".

“Це поки що не представники партії, поки що це громада. Це ж оголошення на сторінці громадської організації "Житомир, дій". Це зустріч з кандидатами в кандидати. Поки ми не будемо зареєстровані, ми не кандидати, ми це розуміємо”, – зазначив Дмитро Вернидуб.

У партії збираються відреагувати на публікації потенційних кандидатів, які вже відзвітувались про такі зустрічі.

“То вже їхні питання, які треба дійсно юридично узгоджувати, щоб вони ці речі позабирали. Ми це зробимо. Теж це бачив і з цього приводу сьогодні має бути наше реагування”, – додав  Дмитро Вернидуб. 

10 вересня на сайті Житомир. info з позначкою “політична реклама" опублікували матеріал під заголовком:   “У "Партії розвитку громад" затвердили список кандидатів в депутати до Житомирської міської ради“.

Станом на 17 вересня від «Партії розвитку громад» не зареєстрований жоден кандидат.

У частині 1 статті 51 Виборчого кодексу України зазначено, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація може проводитися у таких формах: 1) проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями; 2) проведення мітингів, походів, демонстрацій.

У частині 1 статті 52 Кодексу йдеться про те, що  передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України. З 15 вересня розпочинається реєстрація кандидатів. 

Як повідомляла ОПОРА, наприкінці липня у Житомирі потенційні кандидати в депутати та на посаду міського голови  почали “знайомитися” з виборцями через зовнішню рекламу. На вулицях міста активно з'явились білборди та сітілайти із зображеннями ймовірних кандидатів та звітами про їхні досягнення перед громадою.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)