Журналіста видання «Точка ОПОРИ», який завчасно акредитувався на збори з висування кандидатів Миколаївської обласної організації політичної партії «За майбутнє», допустили лише до урочистої частини заходу. Потрапити на другу частину заходу, під час якої відбувалось, власне, висування кандидатів, йому не вдалося – не пустила охорона.

18 вересня у Миколаєві відбулись збори обласної організації політичної партії «За майбутнє». Урочиста частина проходила у внутрішньому дворі одного з миколаївських ресторанів, де була облаштована сцена. Виступи голови обласного осередку та окремих кандидатів чергувались із розважальними концертними номерами. По закінченню першої частини була оголошена годинна перерва у роботі. 

Однак після перерви робота зборів не відновилась у тому ж місці, а учасники почали розходитись. Журналіст видання «Точка ОПОРИ» звернувся до одного з організаторів, поцікавившись, де і о котрій годині відбуватиметься  висування кандидатів. Чоловік відповів, що він займався виключно організацією офіційної частини, і не володіє такою інформацією. 

Вхід до будівлі ресторану, куди спробував потрапити журналіст «Точки ОПОРИ» , перегородили представники приватної охорони, не зважаючи на те, що журналіст був акредитований і зареєстрований перед початком офіційного заходу.  Умови додаткової акредитації на другу частину заходу не повідомлялись. Покликати когось із організаторів охоронці відмовились, оскільки вони, мовляв, також не мають доступу всередину приміщення.

Через деякий час із ресторану почали виходити делегати, серед них керівник Миколаївського обласного осередку  політичної партії «За майбутнє» Юрій Гранатуров. Коментуючи цю ситуацію, він сказав, що недопущення журналістів − це непорозуміння, і на зборах із висування кандидатів мали змогу були присутніми журналісти інших видань. А приватну охорону вони найняли для уникнення можливих провокацій. 

«Дії організації партії  «За майбутнє»  можуть порушувати публічність виборчого процесу, адже відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України, виборчий процес кожних виборів здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу. Тобто збори з висування проходили з урахуванням належного інформування журналістів та порядку їх акредитації. Та про окреме проведення заходу, де відбувалось фактичне висунення кандидатів анонсу не було, і акредитовану журналістку на нього не допустили. Тому цей факт може мати ознаки порушення порядку проведення конференції з висування кандидатів. Так, у статті 218 Кодексу зазначено, що організація партії повідомляє про дату, час та місце проведення зборів з метою висування кандидатів. Але фактично через дії організаторів журналістка не змогла потрапити на другий захід, де безпосередньо й висували кандидатів, оскільки не була поінформована належним чином про час та місце його проведення. Після того як вдалося дізнатися про місце проведення другої частини, зборів журналістку так і не було допущено в приміщення його проведення приватною охороною», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)