Спостерігач ОПОРИ зафіксував на головній пішохідній вулиці Миколаєва − Соборній  одразу кілька сітілайтів з антирекламою потенційних кандидатів на посаду міських голів, а також партій.

Так, 17 вересня на вулиці Соборній (перехрестя з вул.Потьомкінською) був зафіксований сітілайт із антирекламою партії «Слуга народу». На фоні жовто-зелених кольорів партії «Слуга народу» надрукований наступний текст: «Ти − Миколаїв! Ти − Україна! Ти − всесвіт! Ти − Елвіс Преслі! Ти − крутіше ніж тесла! Ти − чемпіон світу за версією WBA! Ти − Губка Боб! Ти − завалиш МакГрегора з одної подачі! Ти − молодець! Ти − Джиджи Хадід! Ти − майстер Йода! Ми напишемо все, що ти хочеш, аби ти знову віддав за нас свій голос!».

16 вересня біля магазину «Золотий вік» також був виявлений сітілайт із антирекламою партії «Слуга народу». На рекламному носії жовто-зеленого кольору є надпис заголовними літерами: «БУРУМ БУРІМ БУРАРІ ХА-ФА-НА-НА АМАРЕ КУКАРЕРА ША-ЛА-ЛА-ЛА! Головні тези плану розвитку Миколаєва». Цей напис може бути натяком на план дій щодо розвитку міста, про який неодноразово говорила потенційна кандидатка на посаду міського голови від партії «Слуга народу» Тетяна Домбровська.

Також на перехресті вулиць Соборна та Потьомкінська є сітілайт із написом білими літерами: «Жоска Опозиційна платформа ЗА ДЯТЛЮКА. Поки інші роблять − Я АГІТУЮ». На рекламі на синьому фоні, який використовує партія «Опозиційна платформа − За життя», зображений чоловік, сторінка якого з ніком Антон Дятлюк у липні з’явилася у фейсбуку. Його прізвище, ймовірно, складене з імен двох миколаївських політиків − голови фракції «Опозиційного блоку» в Миколаївській міській ради Ігоря Дятлова та екснардепа Артема Ільюка, який очолив Миколаївську міську організацію «Опозиційної платформи − За життя. На цій сторінці людина, яка називає себе Антон Дятлюк, публікує пародійне відео з критикою дій чинного міського голови Олександра Сєнкевича, а також потенційних кандидатів на посаду міського голови Владислава Чайки, Тетяни Домбровської.

Варто зауважити, що станом на 17 вересня партії «Слуга народу» та «Опозиційна платформа − За життя» ще не є суб'єктами виборчого процесу, тому наразі розміщення цієї інформації можна вважати негативним висвітленням майбутніх суб'єктів. Однак після, у разі набуття ними набуття статусу суб’єкта виборчого процесу, така антиреклама може порушувати частину 5 статті 57 Виборчого кодексу України, якою забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) − суб’єктів виборчого процесу. А згідно з частиною 1 статті 51 Кодексу, передвиборна агітація − це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) − суб'єктів виборчого процесу.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)