Офіційно виборча кампанія з місцевих виборів стартувала 5 вересня, а з 15 вересня розпочався етап висування та реєстрації кандидатів. Однак ще до початку реєстрації потенційні кандидати та партії не нехтували політичним піаром та політичною рекламою. Представники громадянської мережі ОПОРА продовжують моніторити ситуацію в Харківській області.

Представники ОПОРИ зафіксували білборди та сітілайти партії «Блок Світличної – Разом!» у Харкові, Мерефі, Валках, Куп’янську, Лозовій з лозунгом «Сильний лідер - чесний результат» та хештегом «Достойне завтра».

Крім того, у Харкові біля виходів зі станцій метро «Держпром», «23 серпня», «Ботанічний сад» буде встановлені куби «Блоку Світличної – Разом!».

У Краснограді на сітілайті «Блоку Світличної – Разом!» був зображений екс-голова Красноградської РДА Євген Третяков з привітанням з днем міста.

В місті та райцентрах області представники ОПОРИ масово фіксували білборди, сітілайти, банери «Блоку Кернеса – Успішний Харків».

На території області на рекламній продукції додається лозунг «Успішна Харківщина».

У Харкові, Валках, Ізюмі, Чугуєві,  Лозовій, Боровій, ОПОРА виявила рекламні конструкції, на  яких були розміщені повідомлення «Зе! Місцеві. Слуга народу. Україна – це ти!».

В обласному центрі цього тижня з’явилися сітілайти із зображенням голови Харківської ОДА, якого Президент Володимир Зеленський презентував як потенційоного кандидата на посаду Харківського міського голови, та слоганом «Без заводів немає Харкова».

Окрім Кучера, ОПОРА фіксувала політичну рекламу потенційних кандидатів від «Слуги народу» Валерія Люботи у Куп’янську, Валерія Марченка та Тетяни Єгорової-Луценко у Ізюмі, Веніаміна Сітова у Мерефі, Григорія Сало та Андрія Бєсєдіна у Боровій, Костянтина Жидкова у Дергачах.

Також в Валках фіксували брендовані палатки «Слуги народу».

З’явилися в Харкові білборди та палатки партії «УДАР Віталія Кличка».

У Харкові та містах обласного значення зустрічаються борди ВО «Батьківщина».

Зокрема, у Лозовій на борді є політична реклама Олександра Полякова з вітанням з днем міста та слоганом: «Лозова – наша Батьківщина».

У обласному центрі на білбордах цієї партії слоган: «Владу - професіоналам, комфортне місто – харків’янам».

Політичну рекламу партії «Опозиційна платформа – За життя» також фіксували представники ОПОРИ.

В місті Чугуїв з’явилися сітілайти цієї партії, на яких зображений депутат міської ради Руслан Овчаренко та текст російською мовою.

Руслан Овчаренко є членом фракцій партії «Всеукраїнське об’єднання «Центр». Зображення на сітілайті місцевого депутата із зазначенням партії дозволяє розглядати це як політичну рекламу. Тому тут можуть бути наявні ознаки порушення Законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (ст. 32) та «Про рекламу» (ст. 6), а саме положень, що стосуються мови реклами.

У Куп’янську висіли білборди партії «Опозиційна платформа – За життя», на яких був зображений депутат Харківської облради Геннадій Мацегора та напис «Вітаю з початком навчального року!».

В Ізюмі на бордах цієї політичної партії були слогани: «Зможе відновити мир», «Зможе зберегти медицину» та «Зможе відновити економіку».

А у Лозовій були встановлені палатки ОПЗЖ.

Білборди та сітілайти партії «За майбутнє» зафіксували представники ОПОРИ. Так, у Харкові на борді напис: «Щоб господарем, не слугою перед світом стати». 

А в Ізюмі на білбордах був зображений лідер партії Ігор Палиця зі слоганом: «Досвідчений лідер – сильна економіка».

У Харкові зафіксували білборди партії «Наш край» з зображенням Володимира Семиноженка та слоганом: «Повернемо науку та промисловість у Харків».

В Ізюмі зафіксували банер партії «Українська православна асамблея» з надписом: «Духовне відродження України».

В обласному центрі та вздовж траси Київ-Харків фіксували борди партії «Перемога Пальчевського» зі слоганом: «Зупинимо знищення країни».

У обласному центрі та Боровій фіксували білборди партії «Європейська Солідарність».

Зокрема, зі слоганами «З Незалежністю не жартують» та «Наша мета - збудувати Європу в Україні».

У частині 1 статті 52 Виборчого кодексу України вказано, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

У частині 4 статті 51 Кодексу зазначено, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У пункті 4 частини 5 статті 12 Кодексу вказано, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчого фонду партії (кандидата, організації партії).

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)