Протягом перших двох тижнів вересня у Житомирській області спостерігачі ОПОРИ фіксують друковану продукцію та публікації в соцмережах, які мають ознаки “чорного піару” проти потенційних кандидатів. 

У поштові скриньки житомирян розносять спецвипуск газети “20 хвилин” від 09.09.2020. На першій сторінці - фото Житомирського міського голови та потенційного кандидата в мери від партії “Пропозиція” Сергія Сухомлина і заголовок: “18 000 000 бюджету на пропозицію мера”.

2 та 3 сторінки газети присвячені темі: “Місцеві вибори близько: 60 % обіцянок мер не виконав”. Далі автори відверто критикують мера та його роботу. 

У коментарі ОПОРІ Сергій Сухомлин розповів, що знає, хто замовник таких газет. “Я знаю, хто замовляє ці газети і поширює, знаю, коли буде наступний тираж. До правоохоронних органів звертатись не плануємо. Немає ніякого сенсу, такі звернення ні до чого не приводять. Така макулатура, яка зібрана, принесе більше користі в якості макулатури й вийде гарний туалетний папір”, – зазначив Сергій Сухомлин.

У групі “Крошня” в мережі Facebook розмістили картинку із зображенням потенційного кандидата на посаду міського голови  від партії “Слуга народу” Віктора Євдокимова і написом: “Вибір, що змінює усе. Віктор Євдокимов, клірик Свято-Анастасіївського жіночого монастиря УПЦ МП”.

У Коростені невідомі обклеювали будинки листівками проти потенційного кандидата та чинного мера Коростеня Володимира Москаленка. Фото листівок 12 вересня опублікували на сторінці Коростень.today у соцмережі.  На листівках фото Володимира Москаленка та напис російською мовою: “Я для своего зятя приватизировал половину недвижимости Коростеня. А что сделал ты? Я легко ворую у вас 55 000 000 грн в год. Чего добился ты? ”

Володимир Москаленко приєднався до команди партії “Наш край” і є потенційним кандидатом на посаду міського голови Коростеня. Варто зазначити, що посаду міського голови Москаленко займає з 1998 року. 

Про “чорний піар” повідомляє на своїй сторінці у Facebook потенційний кандидат від партії “За майбутнє”, колишній нардеп Віктор Развадовський.  “Чорний піар – для слабаків! Написав заяву в поліцію щодо хуліганських дій і порушення виборчого законодавства окремими громадянами. Прошу правоохоронців перевірити ці факти і вжити всіх заходів, щоби такого ганебного явища на Житомирщині не було”, – йдеться у повідомленні. 

Фото зі сторінки Віктора Развадовського

На сайті Житомир.info 16 вересня з позначкою “політична реклама” опублікували матеріал під заголовком “«За МАЙБУТНЄ» розцінює нечесні дії учасників виборів як прояв слабкості”. “Опоненти нашої політичної сили «За МАЙБУТНЄ» розпочали свою брудну кампанію проти нас. Бо коли все робиш правильно, то слабкі учасники перегонів активізують свої слабкі сторони".

Бездіяльність різних політичних персонажів досягла свого апогею, і ми почали фіксувати політичну агонію. Коли вичерпані усі аргументи і нема що запропонувати виборцю, починають проявляти слабкість і демонструють нечесні і відверто гидкі методи як "чорний піар", – зазначають в матеріалі. 

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Житомирській області, матеріали з ознаками так званого “чорного піару” це тенденції всіх виборів. “Цього року поширювати такі матеріали почали ще до офіційного старту виборчого процесу та до висування кандидатів. Адже поки немає офіційної реєстрації кандидата в депутати чи на посаду голови ради, він не є суб'єктом виборчого процесу.  Представники ОПОРИ  наприкінці липня вже фіксували, як потенційні кандидати в депутати та на посаду міського голови  почали “знайомитися” з виборцями через зовнішню рекламу. З 5 вересня, коли офіційно розпочався виборчий процес, почали з'являтись і матеріали з ознаками “чорного піару”, – каже  представник ОПОРИ.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Як зазначено в частині 1 статті 277 Цивільного кодексу України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)