До 10 вересня громадяни України мали можливість змінити виборчу адресу. Правом її зміни на місцевих виборах у Вінницькій області скористалися 3723 громадян. Найбільше звернень щодо зміни виборчої адреси було у Вінницькій, Ладижинській, Барській та Жмеринській міських громадах.

За даними, які розміщені на офіційному сайті Державного реєстру виборців, загалом 750 осіб з інших областей змінили виборчу адресу та виявили бажання голосувати на території Вінницької області. Натомість 1463 особи, які, ймовірно, проживають в інших областях України, проте зареєстровані на Вінниччині, змінили виборчу адресу та голосуватимуть за межами Вінницької області. А 1510 виборців змінили свою виборчу адресу в межах області.

Найбільше заяв про зміну виборчої адреси надійшло від громадян, зареєстрованих у Вінницькій міській громаді – 1087 осіб (18,36% від загальної кількості звернень у регіоні). Далі за активністю змін виборчої адреси – Жмеринська міська громада – 285 осіб (10,40% від загальної кількості звернень у регіоні), Барська – 175 осіб  (6,11% від загальної кількості звернень у регіоні) та Ладижинська міська громада – 166 осіб (5,62% від загальної кількості звернень у регіоні).

Нагадаємо, що у Виборчому кодексі України оновлено порядок зміни виборчої адреси. Ці зміни набули чинності з 1 липня, тож виборці мали можливість подати до відділу ведення Державного реєстру виборців відповідне звернення до 10 вересня цього року, щоб голосувати там, де вони фактично мешкають.

Як розповів керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, станом на 16 вересня 38 звернень по країні ще опрацьовуються. Тож остаточної цифри щодо кількості виборців, які вирішили змінити виборчу адресу, ще можуть незначно змінитись.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно частини 3 цієї ж статті - за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначену відповідно до частини другої цієї статті. Згідно частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини третьої статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якої він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» кожен виборець у разі зміни його персональних даних, зазначених у частині першій статті 6 та пунктах 1 і 4 частини першої статті 7 цього Закону, може звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі за формою, встановленою розпорядником Реєстру. Така заява може бути подана до органу ведення Реєстру особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

Також заява може бути надіслана особою в електронній формі за підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», з використанням мережі Інтернет у встановленому розпорядником Реєстру порядку. Заява, надіслана з використанням мережі Інтернет, повинна містити адресу електронної пошти, на яку заявнику може бути надіслано повідомлення, передбачене цією статтею.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.