З 15 вересня розпочалася реєстрація кандидатів на місцевих виборах, і вже наступного дня після реєстрації такі кандидати можуть офіційно розпочинати агітацію. ОПОРА проаналізувала, чи всі органи місцевого самоврядування створили належні умови для цього, визначивши і обладнавши місця для агітації і де кандидатам та партіям можна розміщувати свої агітаційні матеріали.

Частина 3 статті 53 Виборчого кодексу України передбачає, що місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Місто Рівне

Місця для розміщення агітації у обласному центрі було затверджено розпорядженням міського голови від 3 вересня 2020 року.  До місць для агітації було віднесено 32 рекламні тумби для розміщення оголошень, які встановлені у місті, 904 дошки оголошень на під’їздах житлових будинків. Окрім того, очільник міста зобов’язав додаткового встановити великоформатні металеві стенди і агітаційні щити (всього 13 штук) на майдані Незалежності, площах Короленка, Перемоги та Театральній, біля Центрального універмагу та в районі органного залу.

Рівненський район

У місті Березне рішенням виконкому міської ради місця для агітації було затверджено ще 28 серпня 2020 року. Це – 4 дошки оголошень.

У Костополі перелік місць для розміщення агітаційних матеріалів було визначено розпорядженням міського голови пізніше визначеного законодавством терміну – 8 вересня 2020 року. Цікаво, що у своєму рішенні очільник міста розпорядився затвердити таке розпорядження на черговому засіданні виконавчого комітету та пленарному засіданні міської ради.

Загалом у Костополі було визначено 14 локацій для встановлення інформаційних наметів та стендів для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

У Острозі матеріали передвиборної агітації можна розміщувати на інформаційних стендах (2 дошках та рекламній тумбі) та 3 додаткових дошках оголошень, які заплановано для цих цілей встановити у місті.

Щодо міст Корець та Гоща наразі немає інформації про те, що приймалося окреме рішення про визначення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

У Здолбунові розпорядженням міського голови 25 серпня 2020 року було визначено порядок розміщення матеріалів передвиборної агітації на території міста Здолбунова. Однак, ознайомитися із таким документом на сайті міськради неможливо через технічні проблеми з ресурсом.

Бугринська сільська рада повідомила представників ОПОРИ, що для розміщення матеріалів передвиборної агітації на території громади є стенди для доступу публічної інформації в адмінприміщеннях, дошки оголошень, а також вітрини для реклами в торгових точках.

Олександрійська сільська рада визначила 11 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації рішенням виконавчого комітету від 20 серпня 2020 року. Зауважимо, що до переліку потрапили також приміщення комунальної форми власності.

Клеванська селищна рада повідомила, що на території населених пунктів громади відведено 2 стенди та 6 дошок для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Шпанівська сільська рада на запит ОПОРИ повідомила, що на території сільської ради відсутні місця, які відведені та обладнані для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Деражненська сільська рада окремого рішення про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації не приймала, однак на території населених пунктів громади є 4 дошки оголошень.

Городоцька сільська рада у відповідь на запит ОПОРИ зазначила, що на території громади облаштовано 7 дошок оголошень.

Білокриницька сільська рада керується рішенням виконавчого комітету від 20.06.2019 року, яким визначено 5 місць, де можна розміщувати матеріали передвиборної агітації. Серед них - приміщення закладів комунальної власності, в тому числі і заклад освіти.

Великоомелянська сільська рада рішенням виконавчого комітету від 26 серпня 2020 року визначила перелік місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації, загалом – 6 дошок оголошень. Також було визначено 3 місця поблизу закладів культури для розміщення інформаційних наметів.

Сарненський район

У місті Сарни місця для розміщення агітації було відведено рішенням виконавчого комітету міської ради від 1 вересня 2020 року. Загалом було визначено 8 місць, де комунальне підприємство повинне облаштувати стенди для матеріалів передвиборної агітації. Майже всі вони знаходяться поблизу закладів торгівлі (6 місць), ще по одному – біля автобусної зупинки та поліклініки. 

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, 11 вересня деякі із цих місць ще були зайняті комерційною рекламою.

У місті Дубровиця у правовідносинах щодо розміщення агітаційних матеріалів керуються рішенням виконавчого комітету міської ради від 21 березня 2017 року «Про визначення місць для розміщення інформаційних наметів (наметів, столів, рекламних засобів і т.ін.) для здійснення агітаційних, інформаційних, роз’яснювальних рекламних заходів на території міста Дубровиці». 

У рішенні визначено перелік місць, де можна розміщувати інформаційні намети:

  • майдан Злагоди -  вздовж  огорожі   від  вул. Макарівська;
  • міський сквер від вул.1000-ліття Дубровиці – біля пішохідної доріжки     
  • до повороту до дитячого майданчика;
  • по вул. Шевченка, відповідно до абз.4 п.4 цих Умов;
  • по вул. Миру, асфальтована територія біля  приміщення існуючого  
  • магазину «У Андрія»;
  • міський сквер  - від пішохідної  доріжки  в напрямок скверу вздовж    
  • майданчика біля районного будинку культури.

 

Додаток 1-схема до рішення Дубровицького виконкому

Дубенський район

У Дубному перелік місць для розміщення агітації затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради від 20 червня 2019 року. Всі вони розташовані в районі автобусних зупинок міста.

Млинівська селищна рада визначила 39 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації (інформаційні дошки у самому Млинові та інших населених пунктах громади). Таке рішення було прийняте виконавчим комітетом 26 серпня 2020 року.

Рішенням виконавчого комітету Козинської сільської ради від 14 серпня 2020 року було визначено аж 23 місця для розміщення агітації. Обов’язок зняття матеріалів передвиборної агітації із носії зовнішньої реклами покладено на суб’єктів господарювання, які є власниками таких носіїв.

У Бокіймівській громаді було визначено 13 місць для розміщення передвиборної агітації рішенням виконкому сільської ради від 31 серпня 2020 року.

У Крупецькій сільській раді рішенням виконкому від 31 серпня 2020 року було визначено 11 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Цікаво, що до таких місць було віднесено інформаційний стенд у адмінприміщенні самої сільської ради.

Розпорядженням Мирогощанського сільського голови від 31 серпня 2020 року було визначено місця для встановлення стендів та дошок оголошень - загалом 11 місць, 7 з яких – приміщення закладів культури.

У Привільненській сільській раді рішенням виконкому від 4 вересня 2020 року було визначено 21 місце для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Семидубська сільська рада рішенням виконавчого комітету від 28 серпня 2020 року зі змінами від 9 вересня 2020 року визначила 5 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Здебільшого, це дошки оголошень та стенди біля приміщень закладів культури.

Ярославицька сільська рада рішенням виконкому від 25 серпня 2020 року визначила загалом 10 місць для розміщення передвиборної агітації, 5 із яких – це стенди на виборчих дільницях, що знаходяться у приміщеннях комунальних закладів.

Смизька селищна рада визначила 12 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації рішенням виконкому селищної ради від 26 серпня 2020 року. До переліку увійшли адміністративні приміщення, приміщення закладів культури та освіти.

Повчанська сільська рада рішенням виконкому від 7 серпня 2020 року визначила 2 місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Вараський район

У місті Вараш перелік місць було затверджено рішенням виконавчого комітету міської ради від 27 серпня 2020 року. Загалом було визначено 8 місць для обладнання стендів та дошок оголошень.

Виконком Володимирецької селищної ради теж визначив місця для розміщення агітації 27 серпня 2020 року – дошки оголошень за трьома адресами та визначив 7 місць для розміщення агітаційних наметів.

Розпорядженням Полицького сільського голови від 4 вересня 2020 року було визначено дошки оголошень у семи селах громади без деталізації адреси, за якою конкретно вони знаходяться.

Таким чином, рішення про відведення та обладнання місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації здебільшого приймалося вчасно, тобто до 5 вересня 2020 року. Проте, варто зауважити, що ряд рішень містив певні невідповідності нормам Виборчого кодексу. Зокрема, щодо визначення місцями для розміщення агітаційних матеріалів дошки у приміщеннях комунальних закладів, в тому числі і закладів освіти. На такі випадки ОПОРА звертала увагу представників органів місцевого самоврядування і закликали внести зміни до своїх рішень для забезпечення належної організації виборчого процесу.

Згідно з частиною 16 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності. А згідно з частиною 11 цієї ж статті забороняється розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху.

ОПОРА нагадує також, що відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про освіту», одним із принципів освітньої діяльності в державі є невтручання політичних партій в освітній процес. Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Згідно з частинами 1 та 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Відповідно до статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами-розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.