До Дня фізичної культури та спорту діючі депутати Київради та потенційні кандидати у депутати організували змагання, майстер класи та фестивалі. Спостерігачі ОПОРИ відвідали заходи, що супроводжувались агітаційною активністю та байдужістю до карантинних обмежень.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого Кодексу України передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію - суб’єктів виборчого процесу.  Ця ж стаття визначає у яких формах проводиться передвиборна агітація, зокрема проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач, проведення інших публічних заходів за підтримки кандидата, партії (організації партії) - суб’єкта виборчого процесу, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

До Дня фізичної культури і спорту потенційні кандидати у депутати активно проводили заходи, “за їх підтримки”.

12 вересня спостерігачі ОПОРИ відвідали щотижневу зарядку та відкритий турнір з волейболу серед мешканців Святошинського району, який був організований потенційним кандидатом Дмитром Богданом від партії “Слуга народу”. Про сам захід можна було дізнатися із фейсбук-сторінки Дмитра. Зарядка почалась з представлення організатора Богдана, в якому він наголосив, що він виступає за розвиток спорту в Святошинському районі. В якості призів була волейбольна сітка та солодощі для всіх учасників. На заході були присутні 2 прапори з символікою ЗеКоманди та ім’ям і призвіщем потенційного кандидата. Дмитро Богдан та його помічники були одягнені в футболки з символікою партії та ім’ям потенційного кандидата. Закликів до голосування чи підтримки команди на виборах не було зафіксовано. Періодично учасники не дотримувались дистанції, особливо, під час фото.

Фото із заходу, який був організований Дмитром Богданом

До того ж, 13 вересня за підтримки Руслана Гончарова був проведений захід “Веселі Старти”. Гончаров (політик і громадський діяч, помічник-консультант народного депутата України Миколи Тищенко, голова ГО «Слуга народу в місті Києві», співзасновник ГО «Київність»), якого через його активність, частина жителів району сприймають, як потенційного кандидата на місцевих виборах 2020. Про захід можна було дізнатись з фейсбук-сторінки Руслана. Під час заходу, малеча брала участь в конкурсах та спортивних естафетах з аніматором і могла отримати солодощі за участь, а переможці «Веселих стартів» отримали від клініки DRT Clinic подарунки - сертифікати на встановлення дитячої пломби у DRT. Школярі та дорослі могли позмагатись в різних спортивних дисциплінах (підтягування, відтискання, підйом гирі, стрибки зі скакалкою тощо). За участь учасники могли отримати дипломи, а переможці, крім дипломів, могли отримати упаковки безалкогольних енергетичних напоїв, волейбольні м’ячі в еко-сумках з написом-логотипом “Зе-депутат” та “Слуга народу” або спортивний інвентар. На події був наявний великий банер з зображенням та ім’ям і прізвищем потенційного кандидата, помічники були одягнені в футболки з символікою партії. Вони розповсюджували газети з квартальним звітом Руслана Гончарова. Дистанція між учасниками періодично порушувалась.

Фото із заходу, організованого Русланом Гончаровим

Газети, які роздавали на заході, з квартальним звітом Руслана Гончарова

“Відповідно до ч. 1, 3 ст.52 ВКУ передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. Але оскільки кандидати ще офіційно незареєстровані, і Виборчим кодексом не передбачена відповідальність за такі дії,  таку дочасну агітацію можна розцінювати, як порушення виборчих демократичних стандартів щодо здійснення передвиборної агітації”, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в місті Києві.

Діючі депутати Київради також активно організовували заходи до Дня фізичної культури та спорту

Так, 9 вересня у Дніпровському районі, був організований турнір з футболу на стадіоні “Русанівець” за підтримки діючих депутатів Київради, від партії “Європейська Солідарність”. Зокрема, Олени Овраменко, Олеся Маляревича, Віталія Рослякова, Андрія Страннікова. Про захід було повідомлено в соціальних мережах депутатки Олени Овраменко. Під час змагань був помічений банер з зображенням депутатки, також коментатор під час гри неодноразово висловлював подяку депутатам. Інші депутати, які перелічені вище, теж були були присутні на змаганнях та вітали учасників. Глядачі та організатори не використовували маски чи респіратори під час змагань.

Скріншот афіші події зі сторінки депутатки та фото події

З 12 вересня за підтримки депутатів Олени Овраменко, Олеся Маляревича, Віталія Рослякова, Андрія Страннікова та Тараса Криворучко (діючого депутата Київради від партії “Європейська Солідарність”) був розпочатий чемпіонат “Дніпровської аматорської футбольної ліги м.Києва”, про що спостерігачу стало відомо з особистої сторінки у фейсбук Олени Овраменко.  Про відкриття чемпіонату також написав та виклав фото Тарас Криворучко. Овраменко та Криворучко особисто були присутні на відкритті чемпіонату. З фото, які вони виклали пізніше, можна помітити розміщення на футбольному полі плакату із зображенням самої Овраменко.

Скріншоти зі сторінки депутатки

Фото зі сторінки Тараса Криворучко

12 вересня спостерігачі ОПОРИ відвідали захід, де Олесь Маляревич урочисто відкривав Стадіон роликового та льодового спорту на Русанівці та хокейні змагання. На урочистій події ведуча заходу та голова Дніпровської РДА Ігор Щербак дякували депутату за допомогу в реалізації проєкту, розповідали, що він особисто допомагав збирати голоси на цей проєкт Громадського бюджету. Дистанціювання та маски були відсутні в учасників події та глядачів.

Відкриття Стадіону роликового та льодового спорту

Фото зі сторінки депутата Олеся Маляревича

Цього ж дня, чинний депутат Київради Сергій Артеменко від партії “Європейська Солідарність”, організував святкування в місцевому парку “Аврора” Дніпровського району, про які написав у себе на фейсбук-сторінці. В парку були присутні агітатори, які розповсюджували газети із заголовком “Європейська Солідарність, НАШЕ ЛІВОБЕРЕЖЖЯ та Інформаційний бюлетень Київради Сергія Артеменка”. Агітатори наголошували “у нас хороший депутат, почитайте”, дітям дарували кульки із логотипом “ЄС” та підписом “Сергій Артеменко”. На урочистому відкритті до Сергія Артеменка приєднався його колега Тарас Криворучко, разом вони вручили подяки керівникам спортивних секцій у районі. Після вручення кожна секція мала час на показовий виступ, після якого на своїй локацій проводила майстер класи для дітей та дорослих, після проходження - учасникам вручили сертифікат на безкоштовне пробне заняття, сертифікат мав підпис “Сергій Артеменко”. Гості та організатори заходу були без засобів індивідуального захисту та утворювали скупчення.

Фото зі святкування в парку Аврора

Також за підтримки Тараса Криворучко та Олени Овраменко 13 вересня в парку Перемога було організовано: “благодійний забіг інвалідів-візочників, показові виступи спортивних колективів та окремих спортсменів”. На своїй сторінці Тарас Криворучко виклав фото та відео з цього заходу. Сцена для виступу була завішана великим банером з підписом “Разом зможемо все Криворучко Тарас Григорович”. На фото з події помітно, що глядачі нехтують соціальною дистанцією.

Скріни дописів про спортивне свято Тараса Криворучко

Фото зі сторінки депутата Тараса Криворучко

Також в мережі фейсбук з’явилась інформація, що Сергій Майзель, чинний депутат Київради від партії “Європейська Солідарність”, організував Фестиваль спорту Деснянського району -  депутат в місцевих групах виклав відеоролик про те, що відбувалось на фестивалі. Також спостерігачам вдалось зафіксувати повідомлення про подію, які були розклеєні біля місць проведення. Зокрема, в афіші зазначалось, що в програму фестивалю входять: спортивні майстер класи, танцювальні флешмоби, інтерактивна ігрова програма з аніматорами, розпис хною, конкурси, призи та повітряні кульки, шоу мильних бульбашок. Афіші заходу містили логотип політичної сили “Перемога Пальчевського”, на відео теж присутній логотип партії на футболці.

Сцена та афіші Фестивалю спорту Деснянського району

12 вересня у Святошинському районі, спостерігачі ОПОРИ відвідали аматорський турнір з настільного тенісу, в якому розігрували “КУБОК АКАДЕММІСТЕЧКА”, який був організований за підтримки діючого депутата Київської міської ради - Георгія Ясинського від партії “Європейська Солідарність”.  Про захід можна було дізнатися зі сторінки у фейсбук депутата Ясинського, де було також прикріплено гугл-форму, за якою потрібно було зареєструватися для участі у турнірі. Такі ж афіші у великій кількості (більше 20, в т.ч на стовпах і гаражах) були зафіксовані в межах району. Також, була зафіксована афіша, в якій чинний депутат запрошував на зустріч мешканців сусіднього будинку з ним, як депутатом. На афіші  був наявний кьюар код, який вів до гугл-форми, де потрібно було зареєструватися на відповідний турнір. Анонси про подію та звітні пости були розміщені на сторінках “Європейської Солідарності”. Паралельно з турніром депутат спілкувався з жителями і звітував про виконану роботу в окрузі, надавав друковані матеріали у вигляді звітів за кожен рік роботи. Після цього заходу учасники залишили собі ракетки для настільного тенісу та отримали грамоти, а переможець - сувенірний кубок. На заходах була наявна банер-розтяжка з логотипом політичної партії “Європейська Солідарність”. Захід відбувся здебільшого з дотриманням карантинних норм (навіть, була виміряна температура учасникам), з порушенням дистанції в кінці для фото (при цьому учасники були без масок).

Скріншот допису з особистої сторінки депутата Київради Георгія Ясинського про проведення аматорського турніру з настільного тенісу

Фото з турніру, на якому видно розміщення плакатів із партійною символікою партіїї “Європейська Солідарність”

Афіша про проведення турніру, за підтримки депутата Київради Георгія Ясинського, які були зафіксовані спостерігачкою в межах Святошинського району

Зі сторінки Київського осередку Партії Шевченківського району “Європейської солідарності” стало відомо, що 12 вересня у Шевченківському районі до дня Спорту було проведено заняття з  йоги, яке було організовано за підтримки партії. Для відвідування заходу необхідно було додатково зареєструватись, про що також було повідомлено на сторінці у фейсбук. У своєму дописі партія зазначила, що проводить такий захід не вперше. З відео, яке було викладене на сторінці партії можна помітити, що на заході була розміщена партійна символіка.

13 вересня в Оболонському районі чинний депутат Київради Владислав Турець від партії “Європейська Солідарність” провів спортивний фестиваль до дня Спорту. Про захід попередньо можна було дізнатись з його допису на особистій фейсбук-сторінці. Спостерігачі ОПОРИ відвідали цей захід. На початку фестивалю ведуча представила депутата, як одного із засновників фестивалю спорту. Зокрема, фестиваль був проведений у вигляді дитячих змагань, у яких взяли участь  колективи дітей з різних видів спорту. Під час заходу була зафіксована символіка партії “Європейська солідарність”. Після закінчення змагань дітей запросили для вручення їм нагород за участь. Організатори роздавали командам пакети з подарунками, а також кульки, на яких була зображена партійна символіка партії. Після закінчення заходуодна із організаторів фестивалю роздавала агітаційні газети, на яких був зображений Владислав Турець. Попри карантинні обмеження, учасники фестивалю не притримувались дистанцію та масочного режиму.

Виступ Владислава Турця під час відкриття фестивалю до Дня спорту

Вручення командам подарунків та кульок з партійною символікою партії “Європейська Солідарність”, за участь у змаганні

Роздача газет із партійною символікою, на яких зоображений Владислав Турець

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що 10 вересня відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, в якому було вирішено віднести Київ до помаранчевої зони. Про це повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов на своїй фейсбук сторінці. Відповідно до постанови КМУ,  на території регіону, на якій установлено “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки, забороняється: проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. І хоча офіційно з 14 вересня почало діяти нове епідемічне зонування, інформація про те, що Київ віднесено до помаранчевої зони була з 10 вересня, однак попри складність епідеміологічної ситуації - депутати продовжили організовувати масові заходи.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)