10 вересня відбулось засідання Криворізької районної ТВК, на якому були розглянуті подання щодо замін членів комісії Новолатівської сільської ТВК. 5 членів комісії, включаючи голову,  заступника голови та секретаря, припинили свої повноваження. Комісія у новому складі переглянула рішення про утворення округів. 

Голова Новолатівської сільської виборчої комісії Сергій Луценко від початку роботи комісії звертався до голови Новолатівської сільської ради Олександра Зубрія щодо матеріально-технічного забезпечення та забезпечення охорони приміщення виборчої комісії. 9 вересня Сергій Луценко написав заяву до Криворізької районної ТВК щодо відсутності матеріально-технічного забезпечення, що є перешкоджанням роботі ТВК з боку органів місцевого самоврядування. Того ж дня голова Новолатівської сільської ради Олександр Зубрій також звернувся до Криворізької районної ТВК із заявою, в якій йдеться про те, що голова комісії Сергій Луценко не виконує свої посадові обов’язки. Нібито голова комісії не надав жодних документів, які засвідчують його особу.

10 вересня Криворізька районна ТВК отримала подання на заміну 5 членів Новолатівської ТВК. В тому числі голову ТВК Сергія Луценка замінили на Ольгу Сергієнко («Нова демократія»). ОПОРА звернулась за коментарями до голови Криворізької районної ТВК Юлії Ніколайчук. «Сергій Луценко скаржився нам, що в приміщенні ТВК немає дверей, а протоколи засідання їм довелося писати власноруч, тому що не було комп’ютера. Голова сільської ради Олександр Зубрій обіцяв виправити ситуацію, але нічого не вдіяв. Ми з секретарем збиралися виїхати до Новолатівської ТВК та подивитися, в яких умовах працює комісія. Перед засіданням Криворізької районної ТВК нам принесли заяви на заміну п’ятьох членів Новолатівської ТВК. В нас ще не було прецедентів, щоб одночасно замінювали відразу таку кількість членів комісії», - розповіла Юлія Ніколайчук.

11 вересня Сергію Луценку повідомили про заміну та запросили на засіданння Новолатівської ТВК для передачі документів та печатки ТВК, які зберігались вдома у ексголови. Сергій Луценко прийшов на засідання, але печатку передавати не став. «Коли я прийшов на засідання, то побачив, що кворуму немає. Тому я сказав, що передам печатку тоді, коли буде кворум і нова голова комісії складе присягу та набуде повноважень», - розповів ОПОРІ Сергій Луценко.

Після 20:00 додому до Сергія Луценка приїхала інспекторка Широківського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області Єлізавета Каретіна з вимогою негайно піти на засідання та передати печатку й установчі документи, на що ексголова відповів, що засідання комісії не повноважне, і в такий пізній час він нікуди не ходитиме.

Тільки 14 вересня на засіданні Новолатівської ТВК відбулася передача печатки та установчих документів новій голові ТВК. ОПОРА звернулася за коментарем до інспекторки Широківського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області Єлізавети Каретіної. «Кримінального провадження проти Сергія Луценка не буде, тому що він вже передав установчі документи та печатку. Раніше він писав заяву до Криворізької районної ТВК, що в приміщенні комісії немає охорони, тому в даній ситуації не вбачається злочин», - розповіла Єлізавета Каретіна.

Також 11 вересня члени Новолатівської ТВК на засіданні, яке, зі слів ексголови Сергія Луценка, не мало кворуму (5 членів з 12 з’явилися вперше), внесли зміни до постанови №2 від 5 вересня 2020 року про утворення багатомандатних виборчих округів. Були змінені межі округів №1, №2, №4, №5. Згідно з Додатком до Постанови №3 с. Зелена Балка виявилося розірваним між округами №1 та №2. У постанові від 5 вересня, коли головою комісії ще був Сергій Луценко, с. Зелена Балка входило повністю до округу №1.

Ольга Сергієнко, голова Новолатівської ТВК повідомила ОПОРІ наступне: «В старій постанові не було межування. Всі села були окремо. В них центром вважається с. Зелена Балка, всі адміністративні послуги також там надаються. Вони зробили Зелену Балку окремим округом, а 6 чи 7 сіл – іншим. Це порушення закону. Завідуючий Держреєстру вказав на помилку і нас попросили її виправити».

Нагадаємо, 28 серпня, Центральна виборча комісія оприлюднила Роз'яснення щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів.

Згідно з ч.1 ст. 211. Виборчого кодексу України «органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов'язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їхніх повноважень, зокрема: 1) надавати необхідні приміщення для виборчих комісій та повідомляти про їх місцезнаходження (адреси) виборчу комісію, що формує (утворює) відповідну виборчу комісію, не пізніш як за один день до її формування (утворення), забезпечувати охорону цих приміщень; 2) забезпечувати охорону виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації; 3) надавати згідно з установленими Центральною виборчою комісією нормами та переліком транспортні засоби і засоби зв'язку (з оплатою послуг щодо їх підключення), обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)