Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували зовнішню рекламу потенційних кандидатів на посади голів та депутатів місцевих рад в Сумах та пошкоджений білборд депутатки Конотопської міської ради в Конотопі. 

В Сумах станом на 14 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди із зображеннями народної депутатки по 157 округу Тетяни Рябухи («Слуга народу») та з написом: «Зе! Суми - 365. Твоє місто - твоя історія. Тетяна Рябуха»; білборди на жовто-зеленому фоні із прізвищем голови Сумської облдержадміністрації Романа Грищенка та написом: «Підприємці Сумщини, дякую за робочі місця та сплачені податки! Роман Грищенко» у кольорах, подібних до тих, які використовують в своєму дизайні партія «Слуга народу».

Крім того, зафіксовано білборди із зображенням депутата Сумської обласної ради, ексголови Сумської обласної державної адміністрації Юрія Чмиря із написом: «Команда Чмиря зробить краще!» та білборди потенційної кандидатки від партії «Наш край», з написом: «Оксана Мельник. Сила господарників та професіоналів!», зовнішню рекламу із зображенням народного депутата 9 скликання по 159 округу Андрія Деркача та символікою партії «Наш край» із написом: «Андрій Деркач. Сила господарників та професіоналів!» та білборди із зображенням народного депутата 7 скликання за 157 округом Ірини Купрейчик, із написом: «Ірина Купрейчик» та білборд з написом: «Людмила Бунаас. Робота. Розум. Результат».

Також зафіксовано білборди з символікою партії «За майбутнє» та зображенням народного депутата України VI і VII скликань, ексголови Одеської ОДА та ексголови Волинської обласної ради, очільника партії «За майбутнє» Ігоря Палиці з написом: «Досвідчений лідер. Сильна економіка. Ігор Палиця».

Ще спостерігачі ОПОРИ зафіксували  білборди з прізвищем чинного міського голови Олександра Лисенка (ВО «Батьківщина») з написами «Утеплено 13 шкіл. Зроблено в Сумах. Команда Лисенка», «Збудовано скейтпарк. Зроблено в Сумах. Команда Лисенка», «Встановлено 250 спортивних та дитячих майданчиків. Зроблено в Сумах. Команда Лисенка».

Окрім цього, зовнішню політичну рекламу в місті розмістили такі політичні сили:

  • «Слуга народу»: «Україна – це ти»
  • «Сила і честь» з написом: «Чиновники лише виконують роботу, на яку ми їх найняли і за яку ми платимо їм зарплату! Сила і честь. Політична партія»;
  • «Перемога Пальчевського»: «Зупинимо знищення країни»;
  • «Пропозиція» з написом: «Професійність замість некомпетентності»;
  • «Європейська солідарність»: «Наша мета - збудувати Європу в Україні», «Ще 5 років без гарячої води? Чи європейська якість ЖКГ?»,  «Ще 5 років безладу? Чи європейські стандарти?», «Ще 5 років в небезпеці? Чи європейський транспорт?»;
  • «Опозиційна платформа - За життя»: «Зможе зберегти медицину».

В Конотопі на Сумщина активіст Спартак Сергієнко зіпсував білборд депутатки міської ради та потенційної кандидатки на участь у місцевих виборах 2020, помічниці народного депутата Ігоря Молотка та зняв про це відео.

На білборді з зображенням Тетяни Сизон («Рідне місто») та написом: «З любов’ю до Рідного міста» активіст написав червоною фарбою: «Незаконно!». Відео 4 вересня виклав на Youtube каналі «Інша Думка»:

«Закон один для усіх! Я так розумію, що для депутата Конотопської міськради Тетяни Сизон та для народного депутата України Ігоря Молотка - закон не закон!?», - йдеться в описі відео на Youtube каналі «Інша Думка» щодо встановлених у місті білбордів.

В свою чергу, Тетяна Сизон повідомила в коментарі спостерігачу ОПОРИ щодо інциденту: «Я не писала заяву до поліції та не буду звертатись до поліції».

Тетяна Сизон виконувала повноваження секретаря Конотопської міської ради з 28 серпня 2018 року до 30 червня 2020, після того, як  депутати проголосували за виголошення недовіри міському голові Артему Семеніхіну.

Зі слів активіста Спартака Сергієнко у відео, ці білборди встановлені незаконно. ОПОРА надіслала інформаційний запит до Конотопської міської ради щодо законності встановлення цього білборду.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з частинами 1 та 3 статті 52 цього Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.