У Чернівцях затвердили  місця для розміщення агітації під час проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. Спостерігачі ОПОРИ  перевірили місця для розміщення агітації: за деякими адресами стендів не знайшли, а там, де вони є - переважно заповнені комерційною рекламою.

Стенди для розміщення агітації ще не використовуються за призначенням, водночас, за деякими адресами їх взагалі немає. Зазначимо, що чимало місць для розміщення агітації у Чернівцях поки не облаштовані та зайняті комерційною рекламою.

За адресами: Хотинська 49, Хотинська 49 Б, Героїв Майдану 56, Героїв Майдану 60, Заводська 19, Піівденно-Кільцева 25, Руська 26, Руська 235,  Руська 248 А, Руська 250 А,Руська 251, Головна 27, Головна 143 та на Соборній площі – стендів для розміщення агітації не знайдено.

За адресами: Головна, 126-А, Хотинська 2,  Руська 88, Руська 194 А, Героїв Майдану 87, Південно- Кільцева 21, Головна 265 – інформаційні стенди є, щоправда або порожні, або заповнені комерційною рекламою.

За адресою вулиця Заводська 56 А-Д не зрозуміло, де має бути розташований стенд, оскільки адреса нечітка - це житловий район, де знаходиться декілька багатоповерхових будинків. За словами спостерігача ОПОРИ, стенд за цією адресою знайти може бути проблематично.

Згідно з розпорядженням міського голови №325-р від 4 серпня 2020 року місця для агітації у Чернівцях підготують до 15 вересня включно.

Також нагадуємо, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 2 цієї ж статті, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

За словами радниці з юридичних питань  Виборчий кодекс України (стаття 53) вимагає від місцевих органів виконавчої влади відвести місця для агітації та обладнати їх уже 5 вересня. Однак у місцевої влади ще є можливість виправити ситуацію до 15 вересня – дня офіційного старту висування кандидатів та подальшої їх реєстрації відповідними ТВК. Тобто кандидати повинні отримати змогу розміщувати свої агітаційні матеріали в обладнаних владою місцях вже на наступний день після своєї реєстрації. На разі можна констатувати формальне порушення закону, проте фактично порушення прав суб'єктів виборчого процесу відсутнє, адже на разі у нас немає зареєстрованих кандидатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)