Основними тенденціями на етапі до офіційного старту виборчого процесу на Сумщині стали висока інформаційна активність партій та потенційних кандидатів, як на зовнішніх рекламних носіях, у наметах, так і в ЗМІ та соцмережах. Також потенційні кандидати активно проводили зустрічі з мешканцями, а партії - різні масові заходи. Окрім цього є високий ризик використання адмінресурсу під час місцевої кампанії чинними міськими головами та головами адміністрацій. Про це, а також про роботу територіальних виборчих комісій розповіла координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області під час пресконференції 11 вересня у Сумському пресклубі.

Активізація політичних сил та потенційних кандидатів перед офіційним початком виборчого процесу проявлялась на Сумщині у вигляді проведення дитячих та спортивних свят. Зокрема політична партія «Пропозиція» організувала свято із частуванням для пенсіонерів, а ВО «Батьківщина» та ГО «SUMY - це круто» — свята для дітей.

«Наразі ми можемо говорити про  дочасний старт активності політичних партій напередодні місцевих виборів. ОПОРА зафіксувала багато зовнішньої реклами, активності у медіа та активності в соцмережах. Також відбувалися безпосередні зустрічі з громадянами», - розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

Представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували зовнішню рекламу з прізвищем чинного міського голови Олександра Лисенка (ВО «Батьківщина») з хештегом #команда_лисенка, а також політичну рекламу партій. Окрім цього було зафіксовано зовнішню рекламу партій «Слуга народу», «За майбутнє», «Сила і честь», «Перемога Пальчевського», «Пропозиція», «За Україну», «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Демократична сокира», «Народний Рух України», «Опозиційна платформа - За життя».

У регіоні є ризик використання адміністративного ресурсу. ОПОРА зафіксувала високу активність чинних керівників міст та адміністрацій, яка може бути пов’язана із виборами. Зокрема на сайті Тростянецької міської ради публікують новини зі згадкою політичної партії голови ОТГ «Сила Людей» та зафіксовано активізацію зустрічей чинного міського голови міста Суми Олександра Лисенка з населенням в різних районах міста та проєкти за «ініціативи Олександра Лисенка».

«Є ризик потенційного використання адмінресурсу посадовцями та держслужбовцями. Вже багато ремонтується доріг, фонтанів, дитячих майданчиків депутатами та міськими головами», - зазначила координаторка.

Також ОПОРА зафіксувала конфлікти на засіданнях ТВК, у тому числі щодо утворення виборчих округів. Зокрема 6 вересня Сумська міська ТВК утворила 6 територіальних виборчих округів. Ухвалити рішення про утворення округів комісії вдалось не з першого разу. Заступниця голови ТВК звернулась до поліції щодо ймовірного підкупу члена комісії іншим членом комісії. А дві ТВК на Сумщині сформували виборчі округи раніше визначеного терміну.

«Вже є декілька випадків тиску на членів ТВК та заяв у поліцію через конфлікти на засіданнях ТВК. Крім того, є проблема якості кадрового підбору на подання в якості кандидатур на посади членів виборчих комісій: люди, яких висували партії можуть взагалі не знати про це або жити в іншій області і відповідно не можуть виконувати свої обов’язки», - розповіла координаторка.

Окрім цього під час пресконференції було презентовано Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу. Він містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом.

«Ми сподіваємося, що міський голова підтримає таку ініціативу та підпише Кодекс. У будь-якому разі, як підписання, так і непідписання цього документа, ОПОРА буде моніторити його роботу та інформуватиме суспільство та ЗМІ, якщо у його діях будуть ознаки адмінресурсу та інших порушень. До підписання Кодексу ми запрошуємо усіх охочих посадовців та держслужбовців, це можна зробити за інструкцією на сайті ОПОРИ», - зазначила координаторка.

Заступник начальника Головного управління Нацполіції в Сумській області Микола Худенко повідомив про особливу увагу правоохоронців щодо виборчих порушень та наголосив, що поліція політично нейтральна та готова виконувати функції, які на неї покладено для забезпечення підготовки та проведення виборів. Також він повідомив про кількість звернень щодо ймовірного порушення виборчого законодавства:

«На сьогодні повідомлено в поліцію про 9 фактів порушення щодо виборчого процесу. По восьми фактах проводиться перевірка, один факт не підтвердився», - розповів Микола Худенко.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області розповіла про моніторинг виборчих дільниць на предмет доступності:

«В регіоні провели моніторинг доступності виборчих дільниць. Згідно вибірки 16 виборчих дільниць знаходились в навчальних закладах і в сільських, радах, будинках культури. Зараз є близько 20-ти показників доступності, які говорять про те, що людина з порушенням зору чи людина на візку не зможе дістатись до дільниці. Наразі з 16 дільниць тільки 4 відповідають параметрах доступності», - розповіла вона.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.