10 вересня Центральна виборча комісія Постановою № 246 визначила розмір грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. ОПОРА проаналізувала, скільки коштів треба готувати потенційним кандидатам та партіям, щоб зареєструватися у ТВК.

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року відбудуться перші вибори у  64 громадах Рівненщини:

  • 8 громадах Вараського району, 
  • 19 громадах Дубенського району, 
  • 26 громадах Рівненського району,
  • 11 громадах Сарненського району.

Більшість територіальних громад, де відбудуться перші вибори – сільські (40), ще 13 – селищні і лише 11 – міські.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області зазначає: “Відповідно до Виборчого кодексу України, на місцевих виборах будуть застосовуватися три виборчі системи. Мажоритарна система відносної більшості для виборів сільських, селищних міських голів у громадах до 10 тисяч виборців. Також мажоритарна система відносної більшості буде діяти у багатомандатних виборчих округах для виборів депутатів сільських, селищних, міських рад у громадах до 10 тисяч виборців. Вона передбачає обрання від 2-х до 4-х депутатів в одному окрузі. Мажоритарна система абсолютної більшості буде застосовуватися для виборів голів громад з кількістю виборців більше 75 тисяч. Пропорційна виборча система  - для виборів депутатів селищних, міських рад з кількістю виборців понад 10 тисяч виборців. При такій виборчій системі виборцям потрібно обирати і політичну партію, і кандидата від цієї політичної партії.”

Зокрема, у громадах Рівненщини будуть застосовуватися такі виборчі системи:

  •  у 47 громадах – депутатів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості у багатомандатних округах (громади з кількістю виборців до 10 тисяч),
  • у 17 громадах депутатів обиратимуть за пропорційною системою із відкритими списками (громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше),
  • у 10 містах голову обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості (Радивилів, Острог, Здолбунів, Сарни, Дубровиця, Вараш, Дубно, Костопіль, Березне, Корець),
  • у одному місті голову обиратимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості (Рівне).

Відповідно, Центральна виборча комісія своїм рішенням затвердила окремо розмір грошової застави для:

  • виборчого списку кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті ради,
  • виборчого списку кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради,
  • кандидата в депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради,
  • кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

Розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати обласної та районних рад Рівненщини становить:

Найменування обласної, районної, районної у місті ради

Кількість виборців станом на 5 вересня 2020 року

Розмір грошової застави, грн.

Рівненська область

Рівненська обласна рада

 843 511 

 187 447 

Вараська районна рада

 97 277 

 21 617 

Дубенська районна рада

 127 498 

 28 333 

Рівненська районна рада

 468 682 

 104 152 

Сарненська районна рада

 150 054 

 33 345 

 Розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати  сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради на місцевих виборах становить:

Найменування сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради

Кількість виборців станом на 5 вересня
2020 року

Розмір грошової застави, грн.

Рівненська область

Вараська міська рада

 38 072 

 8 460 

Володимирецька селищна рада

 18 387 

 4 086 

Зарічненська селищна рада

 20 449 

 4 544 

Дубенська міська рада

 27 203 

 6 045 

Радивилівська міська рада

 14 657 

 3 257 

Млинівська селищна рада

 15 346 

 3 410 

Березнівська міська рада

 38 363 

 8 525 

Здолбунівська міська рада

 24 669 

 5 482 

Корецька міська рада

 19 903 

 4 423 

Костопільська міська рада

 33 388 

 7 420 

Острозька міська рада

 30 432 

 6 763 

Рівненська міська рада

181 019 

40 226 

Гощанська селищна рада

 17 073 

 3 794 

Клеванська селищна рада

 10 444 

 2 321 

Дубровицька міська рада

 27 007 

 6 002 

Сарненська міська рада

 46 203 

10 267 

Рокитнівська селищна рада

 26 516 

 5 892 

Розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, тобто усіх інших громад Рівненщини, які не перераховані вище, становить 1000 грн. за кожного кандидата.

Розмір  грошової застави для кандидата на посаду сільського, селищного,  міського голови на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року на Рівненщині становить 5 000 грн, лише для кандидата на посаду міського голови Рівного становить 40 226 грн.

Громадянська мережа ОПОРА розробила спеціальний калькулятор, з допомогою якого перевірити розмір грошової застави у конкретній громаді зручно і легко.

Відповідно до абзацу 1-4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України кандидат у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у депутати вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. Організація партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, або організація відповідної партії вищого рівня у багатомандатному виборчому окрузі після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, за кожного кандидата. Організація партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, висунута шляхом самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), у єдиному одномандатному виборчому окрузі, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.