Починаючи з другої половини серпня в Харківській області стало помітним значне підвищення активності політичних партій і потенційних кандидатів. Найбільш масштабного характеру набуло розміщення зовнішньої політичної реклами та реклама в соціальних мережах.

Про це проінформував координатор Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області на пресконференції 11 вересня в Харкові.

«До старту виборчої кампанії, так і після її початку спостерігачі ОПОРИ фіксували значну кількість політичної реклами, активність розповсюдження якої зростає з кожним днем. Даний факт може свідчити, що потенційні кандидати почали до старту виборчого процесу і набуття статусу ними суб’єктів виборчого процесу. Ми закликаємо майбутніх суб'єктів виборчого процесу утриматись від порушення принципу рівності виборчого процесу», - відзначив він.

Також на старті передвиборчої кампанії представники ОПОРИ фіксують випадки роздачі виборцям аптечок, подарунків від партій, які оголосили про свою участь у майбутніх виборах.

«Ці дії після офіційної реєстрації можуть кваліфікуватись лише як підкуп виборців, тим більше, що згідно з чинним Виборчим кодексом поширення будь-якої брендованої політичними партіями, суб'єктами виборчого процесу, продукції, вартістю, що є більшою за 1 грн 02 копійки є підкупом», - підкреслив координатор. 

За його словами, представники ОПОРИ фіксували дії, що мають ознаки адміністративного ресурсу - це розміщення на/в приміщеннях шкіл політичної реклами, і піар на бюджетних коштах, що є неприпустимим з точки зору демократичних стандартів виборчого процесу.
Так, 1 вересня в харківських школах дітям роздавали подарунки із символікою партії «Блок Кернеса - Успішний Харків!». Тоді представники ОПОРИ написали звернення в Міністерство освіти та науки України. Інший приклад: під час концерту представники ОПОРИ фіксували політичну рекламу потенційного кандидата на посаду Дергачівського міського голови від «Слуги народу» Костянтина Жидкова, хоча гроші на проведення заходу виділялися з міського бюджету.

«Це є неприпустимим з точки зору законного та демократичного виборчого процесу», - підкреслив представник ОПОРИ.

Громадянська мережа ОПОРА планує приділити особливу увагу цьому аспекту виборчої кампанії, зокрема ініціюючи підписання кандидатами-посадовцями розробленого організацією Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборів. Цей Кодекс включає перелік конкретних вимог до посадових осіб, дотримання яких під час виборів засвідчить відповідність їхньої діяльності демократичним стандартам виборів.

До переліку адміністративних ресурсів входять людські, фінансові, матеріальні, природні та інші нематеріальні ресурси, якими під час виборів користуються виборні й посадові особи публічної адміністрації шляхом контролю над персоналом та фінансами, процесом ухвалення рішень та через зв’язки в органах влади. Адміністративними ресурсами також є ресурси публічної адміністрації, якими кандидати-посадовці користуються у формі престижу, публічної та інформаційної присутності із метою отримання підтримки на виборах. До прикладу, до таких проявів належить вибіркове запрошення політичних лідерів або кандидатів на офіційні заходи органів публічної адміністрації.

Громадська мережа ОПОРА пропонуватиме міським головам українських міст підписати зобов'язання щодо унеможливлення використання адмінресурсу.

В цілому в серпні та на початку вересня в Харківській області активність різного масштабу проявили 11 політичних партій: «Блок Кернеса – Успішний Харків!», «Блок Юлії Світличної – Разом!», «Демократична Сокира», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність», «Національний корпус», ВО «Батьківщина», «Перемога Пальчевського, «ВО «Свобода», «Голос».

Мова йде про розміщення білбордів, рекламу в соціальних мережах, проведення заходів з використанням партійної символіки, друк та роздачу газет тощо.

Також координатор відзначив, що ОПОРА спостерігає за роботою 9 ТВК в області. 5-6 вересня в Харківській області відбулося формування територіальних виборчих округів з виборів депутатів. При цьому з порушеннями законодавства округи були сформовані Оскільською сільською ТВК.

Нагадаємо, що в Україні 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів, що заплановані на 25 жовтня 2020 року.

Згідно з календарним планом Центральної виборчої комісії рішення керівних органів партій про участь у виборах їх місцевих організацій мають бути подані до ЦВК до 6 вересня. Щодо зміни виборчої адреси, то кінцевий термін подачі заяви був 10 вересня включно.

«Нагадаємо, віднедавна спрощено процедуру зміни виборчої адреси – для цього потрібна тільки заява виборця та його посвідчення особи, і вже не треба надавати жодного документа, що підтверджує підставу для зміни виборчої адреси. Також заяву про зміну виборчої адреси можна було подати онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» (за наявності електронного підпису)», - зазначив представник ОПОРИ. 

Висування кандидатів на посади голів рад населених пунктів, кандидатів в депутати відбуватиметься 15-24 вересня, а оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів має завершитися до 2 жовтня.

Початок передвиборчої агітації – з наступного дня після ухвалення рішення про реєстрацію кандидата. Запрошення виборцям мають бути надіслані до 15 жовтня.

Голосування відбуватиметься 25 жовтня з 08:00 до 20:00.

Результати виборів ЦВК має оголосити упродовж 3-6 листопада.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)