На Кіровоградщині політики традиційно встановлюють дитячі майданчики, організовують свята, роздають канцтовари та навіть вихваляються, що за їхньої ініціативи встановлюють банкомати «ПриватБанку». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У серпні-вересні засновник громадської організації «Довіра та Турбота», партієць ВО «Батьківщина», ймовірний кандидат у депутати Олександр Крившенко проводив низку заходів на мікрорайоні Новомиколаївка міста Кропивницький. Зокрема, під час відкриття спортивного майданчика роздавали солодощі дітям, а також канцтовари в політиленових пакетах з червоним серцем (який нагадує партійну символіку «Батьківщини») та підписом «Олександр Крившенко».  Політик привітав першокласників школи №29  вручивши такі ж брендовані пакети з канцтоварами та солодощами, а також чашку з таблицею множенням та зі згадуванням імені та прізвища ймовірного кандидата.  Спостерігачі ОПОРИ зазначають, що політик проводить зустрічі з виборцями біля дитячих садків, шкіл та дитячих майданчиках мікрорайону. Запрошення на такий захід розсилають через групи батьків у вайбері. Зокрема, захід анонсують як зустріч з громадським активістом Олександром Крившенком та закликають заздалегідь не забирати дітей, бо будуть подарунки. Під час зустрічей також роздавали захисні медичні маски з логотипом партії «Батьківщина».

Депутати міськради Кропивницького від  ВО «Батьківщина» Олександр Цертій та Юрій Гребенчук вручили сертифікати на стипендії учням школи № 8, яка знаходиться не на окрузі обранців.  На сайті «Трибуни» йдеться, що  стипендія започаткували для учнів ліцею-школи №8 у 2017 році в якості додаткового стимулу до навчання для учнів.

Фото з сайту «Трибуна»

Натомість на селищі Гірничому біля банкомата встановили розтяжку із зображенням приватного підприємця та написом: «Банкомат встановлено на численні прохання мешканців  селища Гірничого за сприяння Олександра Дудіна».  Він балотуватиметься у депутати ймовірно від партії «За Майбутнє», оскільки був присутній на партійному з’їзді.

«До «ПриватБанку» дійсно зверталися мешканці селища Гірниче, бо через ремонт у приміщенні супермаркету «Файно Маркет», ми були вимушені прибрати банкомат та термінал. Ми довго шукали місце для їх встановлення, аби воно відповідало вимогам безпеки та логістики. Зазвичай ми звертаємося до підприємців які мають власні приміщення або орендують приміщення у зручних місцях, з пропозиціями про співпрацю. Одночасно хочу наголосити, що «ПриватБанк» надає послуги всім своїм клієнтам, незалежно від їх політичних переконань та завжди знаходиться поза політикою», – зазначила  прессекретар Кіровоградської філії «ПриватБанку» Анжела Дзінзюра у коментарі ОПОРИ.

Також у Кропивницькому від імені культурного фонду «Перспектива міста» проводили  ХІІ Міжнародний дитячий та молодіжний фестиваль пісні і танцю «Об'єднаймо дітей мистецтвом». Як повідомляла ОПОРА, зареєстрована однойменна політична партія. На святі дітям роздавали друковану продукцію із назвою «Перспектива міста», переможцям вручали грошові призи.

Спостерігачі ОПОРИ повідомили, що у багатоповерхівках Кропивницького змінюють вхідні двері до багатоповерхівок від імені організації «Перспектива міста». Поруч на дошках оголошень розміщують наклейки із ймовірними  ознаками чорного піару. На цих оголошеннях  розміщено напис: «А справедливо? Наживатися на міському бюджеті».

Екснардеп, потенційний кандидат на міського голову Кропивницького Олександр Горбунов роздавав сертифікати під час заходу «Кропивницький велодень». Серед анонсованих подарунків: велосипеди від благодійного фонду Олександра Горбунова.

Фото з соцмереж

На сторінці голови Долинської РДА, ймовірного кандидата на голову територіальної громади Євгенія Звіздовського в соцмережах регулярно з’являються пости із подякою за проведення концертів, надання фарби для майданчиків та інше.

«Наступного дня вже подзвонили, що привезли лавки та смітнички, а виявилось, що ще й пісочницю. Едуардович особисто привіз ще 2 відра фарби та пасту вапно, сказав не брати до серця балакунів та запропонував на радість їм зробити ще щось) в нас вже ніби все є, тому разом з моїм Колєсніком пішли у двір його дитинства обирати місце для волейбольного майданчику!», – йдеться в повідомленні.

Долинська РДА надала відповідь представникам ОПОРИ, що райдержадміністрація не проводила концертів та не встановлювала дитячих майданчиків. «Долинська районна державна адміністрація не має можливості повідомити, за рахунок яких джерел фінансування здійснено встановлення в селі Згода дитячого майданчика, так як не є розпорядником даної інформації», – йдеться у відповіді на запит.

«Так звана «політична благодійність» поширена як під час виборчого процесу так і до нього. Після офіційного початку виборчого процесу, і реєстрації партій та кандидатів така діяльність з боку зареєстрованих кандидатів буде трактуватися як підкуп виборців. Змінений напередодні виборів Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність, як за отримання виборцем неправомірної вигоди, так і за пропозицію або надання виборцю такої вигоди (стаття 160 Кодексу). Чинне законодавство передбачає відповідальність і за надання виборцям, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією», – наголоcила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області. 

Зазначимо, що 26 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

Нагадаємо, що частина 6 статті 57 Виборчого кодексу України вказує, що забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)