Серед найдосвідченіших членів територіальних виборчих комісії увійшли голова Торецької та голова Дружківської ТВК. Про це свідчать результати аналізу попереднього досвіду роботи у виборчих комісіях голів ТВК у містах, де кількість виборців за даними офіційного сайту Державного реєстру виборців України більше 10 000 осіб, який здійснили представники ОПОРИ за допомогою сервісу «ТВК. Пошук замін та ротацій» .

Для аналізу було обрано міські територіальні виборчі комісії, в яких кількість виборців більше 10000 осіб. Актуальні дані по кількості виборців взято з офіційного сайту ДРВ. Так, до вибірки потрапили 19 міських ТВК Донецької області, в яких ми проаналізували виборчий досвід чинних керівників територіальних  виборчих комісій у період з 2012 року.  Проаналізовано склад виборчих комісій з урахування замін відповідно до постанов ЦВК № 191 від 21 серпня, № 202 від 25 серпня, №207 від 28 серпня, а також №206 від 1 вересня 2020 року. 

Найбільш досвідченим виявився голова Дружківської міської територіальної виборчої комісії Геннадій Поворознюк, який у цьогорічних місцевих виборах є представником політичної партії «Слуга народу». У 2019 році на позачергових  виборах народних депутатів України він працював на посаді члена комісії від політичної партії «Правий сектор». На виборах Президента України у 2019 році від обіймав посаду члена комісії від кандидата Руслана Кошулинського, а у ІІ турі чергових виборів Президента України у тому ж році представляв кандидата Володимира Зеленського.  У 2015 на місцевих виборах Геннадій Поворознюк займав посаду заступника голови комісії, представляючи політичну партію Радикальна Партія Олега Ляшка.

Також, починаючи з 2012 року, чотири рази брала участь у виборчому процесі в якості працівника Торецької міської територіальної виборчої комісії Інеса Альмендерова, яка цьогоріч працює на посаді голови ТВК і представляє політичну партію «Опозиційна платформа - За життя». У 2019 році на позачергових виборах народних депутатів України вона працювала на посаді члена комісії, а також у тому ж році на аналогічній посаді брала участь у виборчому процесі чергових виборів президента України, представляючи кандидата в Президенти України Романа Насірова. У 2014 році під час виборів народних депутатів України вона представляла політичну партію «Українська платформа «Собор», а у 2012 році працювала на посаді секретаря міської територіальної комісії від Всеукраїнської політичної партії «Братство».

Ніна Барильникова, яка наразі є головою Бахмутської міської територіальної виборчої комісії і представляє політичну партію «Солідарність жінок України», також тричі брала участь у виборчих кампаніях з 2012 року. Попередньо на позачергових виборах народних депутатів України у 2019 році працювала членом міської виборчої комісії від політичної партії «Єдина Країна». У другому турі чергових виборів Президента України у 2019 році обіймала посаду секретаря комісії від кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Під час виборів народних депутатів України у 2012 році, працюючи на посаді члена окружної виборчої комісії у м. Бахмут, також представляла політичну партію «Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина Родина».

Роман Байрак, чинний голова Краматорської міської територіальної комісії, цьогоріч представляє політичну партію «Слуга народу».  У 2019 році на позачергових виборах народних депутатів України обіймав посаду секретаря комісії і був представником політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка». У тому ж році у другому турі чергових виборів Президента України працював у Краматорській міській ТВК на посаді члена комісії, представляючи кандидата у Президенти Петра Порошенка. Під час місцевих виборів у 2015 році Роман Байрак працював на посаді члена комісії від політичної партії «Блок Петра Порошенка».

Андрій Федорченко, який є головою Лиманської міської територіальної виборчої комісії і представляє політичну партію «Солідарність жінок України», з 2012 року брав участь у виборчому процесі двічі. Так, у 2019 році під час чергових виборів Президента України працював членом комісії від Олександра Шевченка, а вже під час перебігу другого туру чергових виборів Президента України обіймав посаду голови комісії, представляючи кандидата у Президенти Володимира Зеленського.

Попередній досвід роботи в комісії має голова Слов’янської міської ТВК Надія Петрова, яка представляє політичну партію «Опозиційна платформа - За життя». У 2019 році на чергових виборах Президента України вона працювала на посаді члена комісії від кандидата в Президенти  Олега Ляшка. 

Дмитро Каци, чинний голова Маріупольської міської територіальної виборчої комісії цьогоріч представляє політичну партію «Опозиційна платформа - За життя». Попередній досвід він отримав, працюючи на посаді члена комісії у 2012 під час виборів народних депутатів України від політичної партії «Союз анархістів України».

Валентина Єфімцева, яка наразі очолює Добропільську міську ТВК та представляє політичну партію «Слуга народу», на місцевих виборах у 2015 році працювала на посаді члена комісії від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Без попереднього досвіду на посаді голови міської територіальної виборчої комісії на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, працює 11 осіб.

  • Вікторія Петренко, Білозерська міська ТВК, - від політичної партії «За Майбутнє».
  • Олена Балабанова, Авдіївська міська ТВК, - від політичної партії «Слуга народу».
  • Олена Уварова, Курахівська міська ТВК, - від політичної партії «Слуга народу».
  • Олександра Кандрашина, Мирноградська міська ТВК, - від політичної партії   «Солідарність жінок України».
  • Ірина Чередниченко, Новогродівська міська ТВК, - від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».
  • Марина Тюрина, Покровська міська ТВК, - від політичної партії «Європейська солідарність».
  • Тетяна Ковальчук, Селидівська міська ТВК, - від політичної партії «Блок Вадима Бойченка».
  • Ірина Кекало, Часів’ярська міська ТВК, - від політичної партії «Слуга Народу».
  • Олена Кашпор, Волноваська міська ТВК, - від політичної партії «Слуга народу».
  • Олеся Хлопук Володимирівна, Вугледарська міська ТВК, - від політичної партії «Солідарність жінок України».
  • Надія Легкошкур, Костянтинівська міська ТВК, - від політичної партії «Опозиційна платформа «За життя».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області зазначила: «Раніше ОПОРА вже повідомляла про низку замін, що відбулася протягом серпня та початку вересня у виборчих комісіях. Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії».

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА