5 вересня у Дніпрі міського голову Дніпра Бориса Філатова облили зеленкою під час зустрічі з мешканцями. 8 вересня у Кривому Розі невідомі зіпсували намет «Партії Шарія». Більшість політичних партій оновили рекламні меседжи на білбордах.

На початку вересня у Дніпрі почали змінювати зовнішню рекламу партії «Пропозиція» та Бориса Філатова. Основні гасла нової реклами: «Дніпро_надихає», «Дніпро_навчає», «Дніпро_захоплює», «Дніпро_захищає». На задньому тлі, поблизу з іменем Бориса Філатова великими літерами розташовані слова «Обираємо», «Бажаємо», «Сподіваємось», «Любимо». На вулицях міста з’явилася нова реклама партії «Наш край» з гаслом – «Сила господарників та професіоналів» та з обличчям потенційного кандидата на посаду міського голови Івана Куліченка. Оновлюється реклама потенційного кандидата на посаду міського голови Дніпра Загіда Краснова зі згадкою партії «Громадська сила». На білбордах розміщена інформація про фінансову допомогу лікарням та про проєкти у сфері ЖКГ. Напередодні старту виборчої кампанії оновили зовнішню рекламу партії «Опозиційна платформа - За життя». Нове гасло звучить так: «Цей шлях ми повинні пройти разом». В оновленій рекламі Олександра Вілкула і партії «Блок Вілкула «Українська перспектива» також з’явився новий слоган: «Бачити перспективу - працювати для людей». Реклама партії «Європейська солідарність» містить такі гасла: «Наша мета - збудувати Європу в Україні» і «Наша мета - збудувати європейське Дніпро». Також в Дніпрі з’явилася реклама потенційного кандидата на посаду міського голови Мгера Куюмчяна («Батьківщина»).

Білбордів з рекламою партії «Слуга народу» та потенційного кандидата на посаду міського голови Дніпра Сергія Риженка небагато.

У Новомосковську з’явилися білборди з потенційним кандидатом на посаду міського голови Сергієм Рєзніком.

4 вересня у фейсбук-спільноті «Просто Днепродзержинск» було опубліковано звернення голови міської організації партії «Бджола» Тимура Левченка: «Закликаю політичні партії дотримуватися правил розміщення зовнішньої реклами та не порушувати законодавство України». Того ж дня було знято білборди, великі банери на будівлях та рекламу на трамваях з символікою партії «Бджола».

5 вересня у м. Дніпро, за адресою вул. Марії Лисиченко, 11, відбулась заздалегідь анонсована звітна зустріч міського голови Бориса Філатова з мешканцями лівого берегу. Під час зустрічі у нього та шеф-редактора газети «Наше місто» Олексія Безуглого, який знаходився поруч, поцілили зеленкою. В той же день на особистій сторінці Бориса Філатова у фейсбуці з’явився допис, в якому міський голова Дніпра звинувачує політичних опонентів в організації нападу на нього.

«Встановлена особа, яка вчинила ці дії. Йому інкримінується кримінальне правопорушення за статтею 296 ч. 2 Кримінального кодексу України (хуліганство). Хуліганство карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років», - розповіла ОПОРІ Ольга Кузнєцова, заступниця начальника відділу комунікації ГУНП в Дніпропетровській області.

4 та 6 вересня в Амур-Ніжньодніпровському та Індустріальному районах Дніпра відбувалися зустрічі представників партії «Батьківщина» з місцевими мешканцями. На зустрічах були представлені потенційні кандидати в депутати.

6 вересня, у Дніпрі, на бульварі Слави, партія «Національний корпус» провела презентацію своїх кандидатів до міської ради під гаслом «Твій небайдужий сусід». У 100 м від місця проведення заходу був наявний рекламний куб партії, роздавалися листівки з інформацією про потенційних кандидатів.

З 14 серпня в Дніпрі стартувала програма «Добродок». В Дніпрі всі бажаючі можуть отримати безкоштовну онлайн-консультацію лікарів. Подзвонивши за номером телефону 0934638993, спостерігачі ОПОРИ потрапили до приймальні партії «Громадська сила». Телефоном запропонували прийти до приймальні (вул. Барикадна 15 А, перший сектор) разом зі смартфоном і паспортом: «В офісі відбувається оформлення послуги. Ви надаєте свій паспорт, з нього беруть копію і одразу реєструють у додатку Добродок. Після того, як ви створите в додатку свою медичну книжку з вашими персональними даними (номер телефону, ПІБ і дата народження), ви можете отримувати онлайн-консультацію лікарів безкоштовно».

8 вересня, двоє невідомих здійснили напад на намет Партії Шарія, розташований на зупинці громадського транспорту «пл. Горького» у Кривому Розі. Нападники перекинули намет і розкидали газети. ОПОРА звернулася за інформацією до речниці Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області Оксани Лєсонєн, вона повідомила наступне: «Факт нападу зареєстровано в порядку, згідно законодавства, зараз з’ясовуються всі обставини, після чого буде прийматись відповідне рішення».

Координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області, зазначив наступне: «Ще немає зареєстрованих суб'єктів виборчого процесу, але вже відчувається інформаційна напруженість виборчих перегонів на Дніпропетровщині. Вже були зафіксовані випадки чорного піару та  напади на агітаційні намети та потенційних кандидатів. Рекомендую утриматись від агітаційних заходів потенційним кандидатам до моменту їхньої реєстрації, тим самим вони засвідчать повагу до виборчих стандартів».

Згідно з частинами 1, 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)