Ближче до старту місцевих виборів на Дніпропетровщині активізувались політичні партії, депутати місцевих рад та голови місцевих громад. 

В багатьох населених пунктах спостерігаються роботи з ремонту доріг, комунальної власності, закладів освіти, медицини, культури. Активно впроваджуються в життя інфраструктурні проєкти – вуличне освітлення, оздоблення парків, пішохідних доріг, спортивних майданчиків. Подібну активність можна побачити в Дніпрі, Кам’янському, Кривому Розі, Павлограді, Нікополі. Найбільше політичної реклами зафіксовано на зовнішніх носіях (близько 70%) – це білборди, сітілайти, реклама на будівлях та на зупинках громадського транспорту.

Зафіксовано медіа-активність потенційних кандидатів, у тому числі в соціальних мережах. Дніпропетровщина лідирує серед інших областей в рейтингах політичної реклами у соціальній мережі Facebook. Відсоток показів рекламних повідомлень, пов’язаних із соціальними питаннями, виборами або політикою у Дніпропетровській області становить 16,7%. Здебільшого рекламуються провладні політичні сили чи ті, хто мають більшість у місцевих радах. Представники цих партій частіше з’являються в ефірах місцевих телеканалів, друкуються в газетах і проводять зустрічі з активами громад, представниками об’єднань багатоквартирних будинків. Вони обіцяють вирішити інфраструктурні проблеми, при чому фінансування цих проєктів відбувається переважно за рахунок місцевих програм та депутатських фондів.

Також у містах вже встановлені агітаційні намети та проводяться вуличні заходи. У цьому сегменті лідирують такі політичні партії: «Пропозиція», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність», Блок Вілкула «Українська перспектива». В м. Дніпро також нещодавно активізувалася партія «Національний корпус».

Представники деяких політичних сил розпочали практику поквартирних обходів з роздачею партійних газет чи замовлених матеріалів у друкованих ЗМІ по поштовим скринькам. Переважно така активність проявляється з боку партій «Пропозиція», «Слуга народу» та Блоку Вілкула «Українська перспектива».

Серед потенційних кандидатів на посаду міського голови Дніпра найбільшу активність проявляє чинний міський голова Борис Філатов. ОПОРА фіксує значну кількість зовнішньої реклами Бориса Філатова, його прізвище часто згадується в медіа та соціальних мережах. Він активно веде особисті сторінки в Facebook, Instagram та свій канал у Telegram, де коментуються певні політичні події, також Борис Філатов особисто відповідає своїм опонентам. Активно включився у виборчий процес представник від «Слуги народу» Сергій Риженко. В якості кандидата на посаду міського голови Дніпра його особисто представляв Президент Володимир Зеленський під час своєї робочої поїздки на Дніпропетровщину. Нещодавно на вулицях міста з’явилася політична реклама ще одного потенційного кандидата на посаду міського голови Дніпра – Івана Куліченка від партії «Наш край». Також проявлять активність потенційні кандидати на посаду  міського голови Дніпра – голова міської організації ВО «Батьківщина» Мгер Куюмчан, голова «Блоку Вілкула «Українська перспектива» Олександр Вілкул та очільник партії «Громадська сила» Загід Краснов.

Загід Краснов організовує різноманітні заходи та втілює в життя інфраструктурні проєкти. На лавах, урнах, спортивних майданчиках можна побачити символіку його партії «Громадська сила».

У Кривому Розі найбільшу активність проявляють ВО «Батьківщина», Блок Вілкула «Українська перспектива», «Слуга народу», «Опозиційний блок – За життя», «Європейська Солідарність», «Сила Людей», в Кам’янському – партія «Бджола».

 «На сьогоднішній день немає жодного офіційно зареєстрованого кандидата на посаду міського голови та кандидатів у депутати від політичних партій. Натомість політична реклама підвищує впізнаваність тієї чи іншої партії, того чи іншого потенційного кандидата. Це не є порушенням виборчого законодавства, але в багатьох виборців виникає питання - чому розміщується політична реклама незареєстрованих кандидатів після початку виборчого процесу. Це пов’язано з тим, що агітація може здійснюватися лише щодо суб’єктів виборчого процесу, оскільки до висунення кандидатів організацією партії та реєстрації кандидатів, достеменно невідомо, чи буде брати участь політична сила, політики у виборах. Цією лазівкою в законодавстві досить активно користуються, що має ознаки порушень демократичних стандартів виборчого процесу, оскільки створює нерівні умови по відношенню до тих суб’єктів, які такої діяльності не провадять. Окрім того, фінансування агітації повинно здійснюватися з виборчого фонду кандидата та бути прозорим, однак за рахунок «дочасної агітації» потенційні суб’єкти виборчого процесу уникають упорядкованого витрачання коштів в електоральних цілях»

Центральна виборча комісія сформувала на Дніпропетровщині 28 територіальних виборчих комісій: обласну, 7 районних (відповідно до адміністративного поділу області), 20 міських територіальних виборчих комісій. В свою чергу районні і міські ТВК створили 18 районних у місті комісій та 66 сільських та селищних комісій. Відповідно до календарного плану всі комісії розпочали роботу, члени комісій склали присягу, але з певними процедурними порушеннями. Основною проблемою на початку роботи комісій став той факт, що частина членів комісій була з інших населених пунктів. Тому вони не змогли брати участь у роботі комісій, відповідно не у всіх комісіях був кворум для прийняття рішень. Формування територіальних виборчих округів відбулося на засіданнях комісій переважно 5-6 вересня. Натомість деякі члени комісій по-своєму трактують виборче законодавство, тому засідання були проведені раніше визначених законодавством дат або з порушеннями. Наприклад, Вишнівська селищна виборча комісія Кам’янського району сформувала 22 територіальні виборчі округи відповідно до старого законодавства. За новим вони мали сформувати 6-8 округів.

Найбільш активною є Дніпровська міська виборча комісія, майже всі засідання відбуваються за присутності  всіх членів комісії. Іноді виникають деякі дискусії, але всі рішення приймаються в рамках чинного законодавства.

У Виборчому кодексі України оновлено порядок зміни виборчої адреси. Ці зміни набули чинності з 1 липня, і  у виборців була можливість подати до відділу ведення Державного реєстру виборців відповідне звернення, щоб постійно голосувати там, де фактично мешкають. За інформацією Державного реєстру виборців, станом на 10 вересня 2020 року процедурою зміни виборчої адреси скористалися 1200 осіб, які зареєстровані в Дніпропетровській області, але голосувати будуть в інших регіонах – там, де фактично мешкають. 1309 особи голосуватимуть на Дніпропетровщині, хоча вони зареєстровані в інших областях. Натомість найбільша кількість виборців – 2480, змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

«ОПОРА відслідковувала динаміку кількості осіб, що змінили виборчу адресу в Дніпропетровській області. Увага спостерігачів ОПОРИ буде прикута до Чумаківської сільської громади Дніпровського району (прибула 161 особа), Підгороднянської громади Дніпровського району (прибули 111 осіб), Зайцівської (148) та Раївської (93) сільських громад Синельниківського району, Глеюватської (111) та Новолатівської (66) сільських громад Криворізького району. Ці громади є лідерами по кількості тих, хто прибув для того, щоб проголосувати на місцевих виборах»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)