Представники ОПОРИ у серпні-вересні виявили у друкованих засобах масової інформації Дніпропетровщини матеріали, які можуть мати ознаки замовності та джинси.

Олена Голуб, керівниця моніторингових програм Інституту масової інформації, дає наступне визначення: «Джинса – це журналістський матеріал, або матеріал прес-служб, що спрямований на поліпшення або ж створення позитивного іміджу політичних партій, окремих політиків або людей, торгівельних марок або окремих товарів, державних структур, а також благодійних фондів та релігійних організацій, та не позначений як реклама зрозумілим для переважної більшості людей чином. Політична джинса – замовниками її є політичні партії, окремі політики або люди які мають політичні інтереси, за допомогою таких матеріалів ці гравці намагаються підвищити свій рейтинг».

Серед ознак «джинси» - однобокість та відсутність конкретного інформаційного приводу для матеріалу. А в тексті схвальні коментарі на користь політика та зручні запитання.

У газеті «Наше місто» від 3 вересня в рубриці «Новини Dnipro TV» йдеться про передвиборчу соціологію на користь міського голови Дніпра Бориса Філатова та його політичної сили – «Рейтинг Филатова растет», «Лидирует «Пропозиция». Опитування проводилось соціологічною групою «Рейтинг» з 8 по 17 серпня, але не вказано скільки респондентів було опитано.

Іміджеву публікацію на користь потенційного кандидата в депутати зафіксовано у газеті «Наше місто» від 3 вересня. В рубриці «Ваш депутат» розміщене інтерв’ю з депутатом Дніпровської міської ради від партії «Опозиційна платформа - За життя» Сергієм Нікітіним. Цитата з журналістського тексту: «Политическая партия «Оппозиционная платформа – За жизнь» успешно реализует Программу «Социальная реконструкция». Журналіст ставить наступні питання – «Расскажите подробнее о новом проекте партии ОПЗЖ «Паспорт дома?», «Как горожане реагируют на инициативы вашей партии?». Цей матеріал вийшов без маркування як, наприклад, «Агітація», «Політична реклама» чи «На правах реклами».

Компліментарний матеріал під назвою - «Пропозиція» продовжить розвиток регіонів і ОТГ» зафіксовано у газеті «Зоря» від 2 вересня 2020 року. В публікації йдеться «про потужного гравця – політичну силу «Пропозиція» та наводяться цитати міського голови Дніпра Бориса Філатова і голови Кам’янського осередку партії Валерії Гаркуші. Цитата – «Місцеве самоврядування має працювати на місто і його жителів. Це одна з істин, які декларує партія «Пропозиція». Матеріал не позначений як «Агітація», «Політична реклама» чи «На правах реклами».

У Криворізькій газеті «Вечер» (№36 від 2 вересня) зафіксовано два іміджеві матеріали на користь чинного міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула. В одному розповідається про новий метод боротьби з амброзією, в іншому – про міські тролейбуси. Цитата – «За останні п’ять років в рамках програми мера Юрія Вілкула з розвитку транспорту, парк комунального пасажирського транспорту оновлено наполовину».

Натомість у газеті «Вестник Кривбасса» (№36 від 2 вересня) зафіксований матеріал з ознаками чорного піару. В публікаціі під назвою «Ты можешь Вилкулом не быть, миллионером быть – обязан» йдеться про потенційного кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика. Цитати – «На данный момент новоназначенный кандидат в мэры продолжает жить своей закрытой от простых смертных жизнью», «За что же олигарх будет платить мэру? За разворовывание города?».

У газеті «Моя домашняя газета» (№23 від 3 вересня) зафіксований матеріал з ознаками замовності під назвою «Нова надія чи проданий Кривий Ріг». В публікації відсутнє маркування словами «Агітація», «Політична реклама» чи «На правах реклами». В ній наводяться роздуми очільниці криворізької «Батьківщини» Ольги Бабенко щодо місцевих виборів. Озвучуються певні проблеми міста, за вирішення яких готова взятися команда «Батьківщини». Цитата – «Мета «Батьківщини» – зробити Кривий Ріг найкращим містом України».

 Матеріал з ознаками замовності зафіксовано у Павлоградській місцевій газеті «ТН - експрес» від 3 вересня.  Публікація має такий заголовок - «Вилкул: Все жители Днепропетровщины должны быть обеспечены бесплатной медицинской страховкой». Маркування словами «Агітація», «Політична реклама» чи «На правах реклами» відсутнє.  В матеріалі йдеться про плани реформувати медичну галузь в разі перемоги Блоку Вілкула на місцевих виборах: «После победы Блока Вилкула «Украинская перспектива» на предстоящих местных выборах в Днепропетровской области местными советами будет принят запрет на закрытие больниц и других медицинских учреждений на Днепропетровщине».

В газеті міста Кам’янське «Событие» від 19 серпня зафіксовано матеріал з ознаками замовності.  Немаркована як політична реклама публікація має наступний заголовок – «Вилкул заявил, что его Блок «Украинская перспектива» идет на местные выборы: «У нас в списках нет ни бандитов, ни рейдеров, ни свадебных фотографов».

У №35 від 26 серпня того ж видання є немаркований матеріал, в якому йдеться про плани блоку Вілкула «повернути мешканцям Дніпропетровщини достойне життя». В №36 від 2 вересня – немаркована публікація, в якій Олександр Вілкул говорить про необхідність забезпечити усіх мешканців Дніпропетровщини безоплатним медичним страхуванням. 

 В газеті «Любимый город» від 26 серпня в усіх матеріалах на другій сторінці згадується партія «Бджола» або міський голова Кам’янського Андрій Білоусов (лідер партії «Бджола»). В усіх публікаціях відсутнє маркування словами «Агітація», «Політична реклама» чи «На правах реклами».  В матеріалі під назвою «Ремонтують та обновляють» йдеться про те, як міський голова об’їхав та перевірив стан готовності учбових закладів до навчального року. «Строится целый ряд новых инфраструктурных объектов» - про те, як Андрій Білоусов перевірив хід будівельних робіт на спортивних комплексах у сел. Карнаухівка та на Черемушках, нової амбулаторії у с. Романково та хід реконструкції центрального скверу. У публікації «Рюкзаки и школьные принадлежности от мэра» розповідається про подарунки дітям з сімей, що знаходяться у «важких життєвих обставинах».

 

Друга та третя сторінки газети «Город» (м. Кам’янське) від 26 серпня присвячені досягненням міського голови Андрія Білоусова. Матеріал з ознаками замовності та без маркування «політична реклама» називається «Нам действительно есть чем гордиться». В ньому мова йде про те, що зробив і що планує зробити в наступну каденцію міський голова. Там же розміщена публікація про нового члена партії «Бджола» Дмитра Грейдіна: «Протягом останніх 5-ти років я спостерігав за тим, як під керівництвом мера Андрія Білоусова наше місто змінюється на краще».

У частинах 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)