Найбільшу кількість замін членів ТВК було здійснено у складі Рівненської  районної ТВК – 9. Жодної заміни не відбулося у складі Сарненської міської ТВК. ОПОРА дослідила, які партії найчастіше здійснювали заміни у складі ТВК та їх керівництві з часу їх утворення і до початку виборчого процесу.

Нагадаємо, що 10 серпня Центральна виборча комісія сформувала склад та призначила керівництво 16 територіальних виборчих комісій з місцевих виборів на Рівненщині, які відбудуться 25 жовтня цього року: 1 обласну, 4 районні та 11 міських.  До складу таких комісій увійшли представники 33 політичних партій.

Центральна виборча комісія здійснила заміни членів ТВК постановами № 179 від 14 серпня,
№ 183 від 18 серпня, № 191 від 20 серпня,  № 198 від 28 серпня, № 202 від 25 серпня,  № 207 від 28 серпня, № 216 від 1 вересня,  № 230 від 4 вересня.

Обласна ТВК

У Рівненській обласній ТВК за час її роботи 5 політичний партій здійснили по одній заміні: "За майбутнє", ВО "Батьківщина", "Циганська партія України", "Велика Україна", Партія місцевих громад.

У керівному складі відбулася лише одна заміна - заступника голови Рівненської обласної ТВК від політичної партії «За Майбутнє». Так, замість Наталії Іванченко до складу комісії було включено та призначено заступником її чоловіка – Анатолія Іванченка. 

Районні ТВК

У Вараській районній ТВК відбулося 2 заміни членів комісії – від політичних партій "За майбутнє" та "Соціалісти".

Також  два члени комісії досі не склали присягу – від політичної партії "Соціалісти" (член комісії не встиг це зробити через те, що його нещодавно включили до складу комісії по заміні) та "Нова політика" (за інформацією ТВК особа проживає у Києві і голова ТВК не може з нею зв’язатися). 

У Дубенській районній ТВК відбулося 5 замін: по одній за поданням партій "Опозиційна платформа  – За життя" , "Соціалісти" та  "Нова політика" та 2 заміни за поданням  партії "Слуга народу".

Два члени комісії не склали присягу – від політичної партії "Соціалісти" та Селянської партії України, адже з ними так і не вдалося зв’язатися керівництву ТВК.

У Сарненській районній ТВК відбулося 4 заміни – двічі робили заміну партія "Ошукані українці", по одній - політичні партії "Авангард народу" та ВО "Свобода".

У Рівненській районній ТВК відбулося 9 замін: по дві від партій "Молодь до влади", Піратська партія України, Студентська партія України, "Слуга народу" та одна від партії ВО "Батьківщина".

Також за поданням партії "Слуга народу" було припинено повноваження секретаря комісії Віталія Луцика. Замість нього секретарем став Андрій Логащук. 

Досі не склали присягу 3 члени комісії  від суб’єктів подання: Студентська партія України (за інформацією ТВК особа перебуває у відпустці, після повернення з відпочинку, буде ходити на засідання), Селянської партії України (неможливо зв’язатися з особою через неправильні контакти), ВО "Батьківщина" (за інформацією ТВК особа проживає у іншому місті, а тому не може брати участі у роботі комісії, партія буде здійснювати заміну).

Міські ТВК

У Березнівській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 4 заміни: по одній від партій "Слуга народу", "За Одещину", "Партія Шарія" та ВО "Батьківщина".

У Вараській міській ТВК Вараського району Рівненської області відбулося 3 заміни: 2 – за поданням ВО "Батьківщина" та одна - партією "За майбутнє".

У керівному складі відбулася одна заміна - ВО "Батьківщина" замінила голову комісії Валентину Кравець на Ольгу Дуб.

У Дубенській міській ТВК Дубенського району Рівненської області відбулося 5 замін: 3 за поданням партії "Слуга народу", по одній – від партій ВО "Батьківщина" та "Соціалісти".

У керівному складі відбулася одна заміна - ВО "Батьківщина" замінила секретаря комісії Світлану Скворцову на Зою Бурець.

Присягу досі не склав член комісії від Української партії "Зелена планета", причина – вказаний контактний телефон недійсний.

У Дубровицькій міській ТВК Сарненського району Рівненської області відбулося 2 заміни: по одній від  суб’єктів подання ВО "Свобода" та "Опозиційна платформа  – За життя".

У керівному складі одна заміна - ВО "Свобода" замінила заступника голови комісії Оксану Лавор на Вячеслава Боковця.

У Здолбунівській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулася одна заміна за поданням партії "Нова політика".

У Корецькій міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулася одна заміна члена комісії від партії "Європейська Солідарність".

У Костопільській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 2 заміни: по одній від суб’єктів подання "За майбутнє" та "Партія Шарія".

У керівному складі відбулася одна заміна -  партія "За майбутнє" замінила голову комісії Петра Оніщука на Миколу Кособуцького.

У Острозькій міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулася одна заміна члена комісії за поданням партії "Нова політика".

У Радивилівській міській ТВК Дубенського району Рівненської області відбулося 6 замін – по одній від політичних партій "Слуга народу", Радикальна партія Олега Ляшка, "Партія Шарія", "Європейська Солідарність" та 2 заміни від партії "За майбутнє".

У керівному складі відбулося аж 2 заміни. Партія "Слуга народу" замінила голову комісії Наталію Налєво на Раїсу Бацюсь. Радикальна партія Олега Ляшка замінила секретаря Раїсу Подавець на Лесю Федун.

У Рівненській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 5 замін: по одній від партій "Молодь до влади", "Партія українського народу", "Наш край", Конгрес Українських Націоналістів, "Нова політика".

У Сарненській міській ТВК Сарненського району Рівненської області не відбулося жодних замін із часу створення комісії.

Таким чином, загалом було здійснено 55 замін у складі територіальних виборчих комісій вищого рівня (обласної, районних та міських) на Рівненщині.  23 політичні партії подали свої заміни до складу ТВК із 33, які взяли участь у їх формуванні.

Лідером за кількістю здійснених замін членів комісії стала  партія  "Слуга народу" – 9 замін і 2 з них стосуються керівного складу. Друге місце розділяють партії "За майбутнє" та ВО "Батьківщина" – у них загалом 6 замін, з них 2 стосуються керівного складу.

Суб’єкт подання 

К-ть замін

К-ть замін у керівному складі

"Слуга народу"

9

2

"За майбутнє"

6

2

ВО "Батьківщина"

6

2

"Нова політика" 

4

 

"Соціалісти"

3

 

"Партія Шарія"

3

 

ВО "Свобода"

2

1

"Європейська Солідарність"

2

 

"Опозиційна платформа  – За життя"

2

 

"Ошукані українці"

2

 

"Молодь до влади"

2

 

Піратська партія України

2

 

Студентська партія України

2

 

Радикальна партія Олега Ляшка

1

1

"Циганська партія України"

1

 

"Велика Україна"

1

 

Партія місцевих громад

1

 

"Авангард народу"

1

 

"За Одещину"

1

 

"Молодь до влади"

1

 

"Партія українського народу"

1

 

"Наш край"

1

 

Конгрес Українських Націоналістів

1

 

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, такі випадки неможливості виклику члена комісії на засідання комісії є непоодинокими. При цьому слід пам’ятати, що відповідно до ч.5 ст. 36 Виборчого кодексу України  повідомлення членів виборчої комісії про засідання може здійснюватися телефоном, електронною поштою чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку. Особа вважається повідомленою, зокрема, у разі надсилання відповідної інформації на її контактний номер телефону, зазначений у поданні до складу відповідної виборчої комісії. За таких обставин, вказує юристка, відповідна ТВК отримує інформацію про контактні дані своїх членів від комісії, яка її утворила (це може бути або ЦВК або відповідна районна чи міська ТВК). Серед цієї інформації є контактний номер телефону відповідного члена виборчої комісії, що був зазначений у поданні на включення цієї особи до ТВК. Тому інформувати слід саме за цим номером і фіксувати таке інформування слід в окремому журналі або додавати відомості  про таке інформування до протоколу засідання згідно вимог п. 3.4. Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій. Таким чином вважатиметься, що такий член належно повідомлений про засідання і вже після двох його неявок без поважних причин за таким викликом можна ставити перед комісією вищого рівня питання про припинення повноважень такого члена згідно п. 9
ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.