Громадські звернення до Президента України, розповідь про заходи представників партії у новинарних сюжетах, благословення на вибори в  ОТГ від духовенства та інші прояви політичної активності останнього тижня перед офіційним початком виборчого процесу. Громадянська мережа провела моніторинг політичної реклами, публічних звернень та заходів потенційних кандидатів у Запорізькій області під час передвиборчого етапу місцевих виборів з 31 серпня по 5 вересня.

Окрім зовнішньої реклами від політичних партій «Наш край», «Опозиційна платформа – За життя», «Перемога Пальчевського», «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «За майбутнє», «Слуга народу», які фіксувалися по області в другій половині серпня – тепер були помічені борди «Партії зелених України» та «Справжні дії», а також матеріали зі словом «Порядок» та кольорами й шрифтами подібними до тих, що використовує однойменна партія. В Мелітополі зустрічаються борди політпартії «Команда Мінька».

Серед  реклами із персоналіями представлені матеріали від депутатів Запорізької міської ради Михайла Прасола, Віталія Рябцева, Олега Коломойця, Віталія Тишечка (який висунутий потенційним кандидатом у міські голови Запоріжжя від «Слуги народу»).

У Запоріжжі та інших районних центрах встановлені намети від партії «Опозиційна платформа – За життя», де триває опитування громадян з теми проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні території Луганщини та Донеччини. На вулицях поширюються газети «Слуга народу».

31 серпня телеканал «TV5» випустив ряд сюжетів із ознаками політичної реклами. Три з них (1, 2, 3) розповідали про допомогу представників партії «Порядок» мешканцям міст Запоріжжя, Дніпрорудного і села Біленького. Ще один висвітлював захід, де директор комбінату «Запоріжсталь» Олександр Мироненко ділився інформацією проте, що його підприємство надало в подарунок 28 навчальним закладам Запоріжжя інтерактивні дошки та засоби профілактики від COVID-19.

31 серпня Запорізька територіальна організація партії «Європейська Солідарність» виступила із заявою, що цього дня в місті Токмак відбулося побиття членів цієї партії, ветеранів АТО. Відповідно до інформації у викладеному допису напад відбувся за організації депутатом Токмацької міської ради від партії «Опозиційний блок» Сергієм Капінусом.

Депутат Запорізької обласної ради Станіслав Чередніченко виклав у соціальній мережі допис про свою зустріч із колективом Запорізької школи №72. В ньому він зазначив: «Ми неодноразово допомагали школі, та загальними зусиллями, ми виділили кошти на інтерактивну дошку; ноутбук; принтер».

З 1 по 4 вересня перший заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров розмістив на своїй сторінці низку дописів. В них із візуальним маркуванням чи прямою згадкою політичної партії «Команда Мінька» розповідається про відкриття гімназії №8 у Мелітополі (захід за участі політика проанонсував портал «РИА Мелитополь» та висвітлив один з місцевих каналів в Instagram),  реалізацію проекту із виїзними прийомами фахівців Запорізької обласної клінічної лікарні, висловлюється привітання до Дня підприємця.

В спільноті присвяченій життю в Якимівській селищній раді виклали допис про те, що 4 вересня серед місцевих мешканців поширили брошури зі звітом сільради про виконані роботи у липні 2020 року. Матеріал містив світлину і звернення від секретаря сільради Максима Забари.

Депутат Запорізької обласної ради Олег Буряк виклав кілька дописів про свої зустрічі із мешканцями Комунарівського району у Запоріжжі та висловив критику на адресу чинного міського голови Володимира Буряка.

3 вересня Володимир Сосуновський сповістив, що отримав благословення на вибори голови Кушугумської ОТГ, від духовенства на чолі з керівником Запорізької обласної єпархії Української Православної церкви владикою Фотієм, та настоятелем Балабинської церкви Андрія Первозванного отцем Ігорем.

В коментарі ОПОРІ владика Фотій підтвердив факт надання такого благословення для згаданих осіб, що висловили намір йти у спільній команді. Також він зазначив, що не підтримує окрему політичну силу.

4 вересня представники Партії Шарія роздавали листівки із зображеннями чотирьох чинних народних депутатів від «Слуги народу» (Геннадія Касая, Романа Сохи, Євгена Шевченка та Сергія Штепи) та зверталися до громадян підписати звернення до Президента України Володимира Зеленського щодо оцінки якості робіт цих політиків. Детальніше мету акції пояснила ОПОРІ голова обласного штабу Партія Шарія Віталіна Яковлева.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)