У Хмельницькій області на старті виборчої кампанії ОПОРА зафіксувала зовнішню рекламу політичних сил,  а також окремих політиків – ймовірних кандидатів на місцевих виборах 25 жовтня. Найбільш активно розміщують політичну рекламу на вулицях регіону 8 партій.

Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в суботу, 5 вересня, офіційно розпочався виборчий процес.  Старт виборчої кампанії в Хмельницькій області позначився збільшенням кількості політичної зовнішньої реклами. Наразі в обласному центрі спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди партій «Наш край», «Перемога Пальчевського», «Пропозиція», «За конкретні справи», «За майбутнє», «Слуга народу», а також депутата Хмельницької міської ради від ВО «Батьківщина» Олександра Скочеляса.

У Шепетівці наявна зовнішня реклама політичних партій «Слуга народу», «За конкретні справи», «Перемога Пальчевського», «ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», а також місцевого активіста партії «Слуга народу» та ймовірного кандидата на місцевих виборах Максима Бондарєва.

У день старту виборчої кампанії в Кам’янці-Подільському з’явилися, зокрема, білборди партій «Наш край» та «Європейська солідарність».

А у Старокостянтинові спостерігачі ОПОРИ, окрім зовнішньої реклами ВО «Батьківщина» та «Європейської солідарності», зафіксували пошкоджений білборд колишньої в.о. директора Старокостянтинівської райлікарні Олени Фурсової.

«За умови пошкодження передвиборної агітації кандидата чи кандидатки такі дії можна було б кваліфікувати за статтею 157 Кримінального кодексу України як перешкоджання здійсненню виборчого права. Проте зараз, попри те що виборча кампанія стартувала, ми ще не маємо зареєстрованих кандидатів. Процес висування і реєстрації розпочнеться з 15 вересня. Отже наразі можемо говорити лише про хуліганство», – пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Що ж до розміщення зовнішньої політичної реклами на вулицях населених пунктів області, то хоч про порушення виборчого законодавства й не йдеться, але, за словами представника ОПОРИ, при цьому партії й окремі політики порушують стандарти чесних і вільних виборів, оскільки така їхня діяльність суперечить принципу рівних можливостей.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

ОПОРА повідомляла, що неофіційна виборча кампанія на Хмельниччині стартувала задовго до 5 вересня, зокрема в області політичні партії та політики розміщували зовнішню рекламу з нагоди Дня Незалежності, дарували подарунки школярам до Першовересня, у місцевій пресі поширювали приховану політичну рекламу, а в зовнішній рекламі, друкованих матеріалах та в соціальній мережі Facebook спостерігачі виявили ознаки чорного піару.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)