У ногу з часом та розвитком технологій. Так вирішили діяти не тільки популярні інтернет-блогери, а й потенційні кандидати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зібрали інформацію з мережі, де вищезгадані партії й кандидати у Білій Церкві, що на Київщині, проводили розіграші з матеріальними призами.

Осередок політичної сили «Європейська солідарність» у Білій Церкві на своїй сторінці у Фейсбуці до Дня знань вирішили провести конкурс із залученням нових підписників. В якості призу пообіцяли планшет.

Умови були наступні: вподобати сторінку Білоцерківського осередку партії, зробити репост на власну сторінку та прокоментувати відповідний допис. 31 серпня 2020 року розіграш закінчився, наступного дня, 1 вересня, переможниці вручили подарунок – планшет. Про що й відзвітували на сторінці «Європейська солідарність Біла Церква».

Керівник  Білоцерківського осередку ВО "Батьківщина" та за сумісництвом депутат міської ради Андрій Король також оголосив конкурс за схожим сценарієм наприкінці липня. Однак вподобати просив особисту сторінку в Інстаграмі, робити скріншот з нею та певним чином відзвітувати про це в коментарях вже під публікацією у Фейсбук.

фото зі сторінки Андрія Короля в Інстаграмі

Натомість політик обіцяв щотижня розігрувати серед підписників абонементи до спортзали, загальною кількістю 10 штук. Про щотижневі розіграші та переможців також звітував на особистій сторінці у Фейсбуці.

Відірватися від землі відразу на подарунку обіцяв голова політичної партії «Біла Церква Разом» та депутат Верховної ради України по 90 округу Микола Бабенко.

На його особистій сторінці був оголошений конкурс із призом – польотом на повітряній кулі, з нагоди Дня незалежності. Умовами була підписка на особисту сторінку, репост із цією дією на власній Фейсбук-сторінці та коментарі під основною публікацією Миколи Бабенка. Розіграш подарунку провели 24 серпня про що і відзвітували світлинами та дописом на сторінці парламентаря у Фейсбуці.

По тому, вже 30 серпня, з нагоди майбутнього Дня міста, політична партія «Біла Церква разом» на своїй сторінці у Фейсбуці оголосила флешмоб #БілаЦеркваРазом. А творці найкреативнішої світлини матимуть змогу отримати головний приз – професійну фотосесію. Також умовою участі є підписка на сторінку політичної сили у Фейсбуці.

Не політ і спортзал, а 1000 гривень пообіцяв, як подарунок у конкурсі, Білоцерківський осередок ВО «Свобода». Розіграш розпочали на своїй сторінці у Фейсбук, у межах фестивалю дитячої творчості «Українцем бути круто!», що тривав від 21 до 31 серпня 2020 року.

Аби стати учасником треба було показати, що ваша родина найпатріотичніша у Білій Церкві та надіслати світлини. Опісля завершення конкурсу журі повинно було обрати переможця та вручити приз, поки про це організатори, серед яких і осередок ВО «Свобода, не відзвітували.

Скріншот зі сторінки «Свобода» Біла Церква» у Фейсбук, фрагмент заявки на участь у конкурсі

Також додаткові дарунки можуть отримати ті, хто отримає найбільшу кількість вподобань на сторінці конкурсу.

«Громадянська мережа ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу утриматися від будь-яких проявів матеріального стимулювання виборців», наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області. «Адже після реєстрації їх кандидатами, такі дії можуть бути розцінені, як прямий або непрямий підкуп виборців, за що передбачено кримінальну відповідальність».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)