25 жовтня 2020 року на Київщині відбудуться вибори до 69 об’єднаних територіальних громад, 7 районних рад та до Київської обласної ради. Також у всіх територіальних громадах відбудуться вибори міських, селищних та сільських голів. При цьому в двох громадах на Київщині вибори голови пройдуть, ймовірно,  у два тури.

На місцевих виборах мешканці Київщини, незалежно від того, в якій громаді вони мешкають, отримають 4 виборчі бюлетені. По одному на вибори депутатів місцевої, районної та обласної рад та бюлетень з виборів голови громади. Однак в частині громад будуть різнитися правила, за якими жителі обиратимуть своїх представників. Адже відповідно до норм Виборчого кодексу, виборці обиратимуть своїх представників у відповідні ради за різними виборчими системами, в залежності від кількості населення в адміністративній одиниці, до 10 тисяч виборців та від 10 тисяч виборців.

Слід зазначити, що кількість депутатів, котрі обираються до тієї чи іншої місцевої ради, залежить від кількості виборців, які проживають на її території, і вираховується виходячи з наступних показників:

 

У територіальних громадах з кількістю виборців до 10 тисяч депутатів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості у багатомандатних округах. За цією виборчою системою територія громади буде поділена на виборчі округи, в кожному з яких буде обрано депутатів. При цьому депутатський мандат отримають ті кандидати, які наберуть найбільшу кількість голосів виборців у своїх округах. Суттєвою відмінністю від мажоритарних систем, що впроваджувалися в Україні раніше, нині є те, що в кожному окрузі буде обрано від 2 до 4 депутатів. У цих громадах кандидати можуть балотуватись як від політичних партій, так і шляхом самовисування.

Всього таких об’єднаних територіальних громад (з кількістю виборців до 10 тисяч) на Київщині 22. У  кожній з них має бути розподілено по 22 депутатських мандати, а отже за цією виборчою системою буде обрано 528 депутатів.

 

Найбільше громад такого типу буде в Бориспільському районі – 6, найменше в Обухівському, Бучанському та Вишгородському – по 2 громади.

У тих громадах, де кількість виборців перевищує 10 тисяч, діятиме система пропорційного представництва з відкритими виборчими списками.  Тут кандидат в депутати може бути висунутий тільки політичною партією, при цьому наявна мінімальна кількість кандидатів, яку політична сила має висунути в громаді, адже відповідно до ч.5 ст.219 Виборчого Кодексу України “територіальний виборчий список організації партії повинен включати не менше п’яти і не більше дванадцяти кандидатів у депутати”, крім того нормами Виборчого Кодексу передбачено дотримання гендерного співвідношення між кандидатами в списках в пропорції 2 до 3 в кожній п’ятірці кандидатів.  Ця виборча система є абсолютно новою для України і примітна тим, що виборець голосує не лише за політичну партію, а й за конкретного кандидата в її регіональному списку і в такий спосіб впливає на шанси кандидата бути обраним. Детальніше з цією виборчою системою можна ознайомитись в матеріалі ОПОРИ.

Всього за цією виборчою системою обиратимуть 1282 депутатів в 45 об’єднаних територіальних громадах Київської області.

 

Ця ж виборча система буде впроваджена і на виборах депутатів районних та обласної рад. За нею, загалом, буде розподілено 402 мандати, з них 84 – до Київської обласної ради.

 

Серед районних рад найбільшу кількість депутатів матимуть Білоцерківська та Бучанська - по 54 особи, решта районних рад матимуть по 42 депутати.  

2 виборчі системи будуть застосовуватися на Київщині й під час виборів міських, сільських та селищних голів. У громадах з кількістю населення до 75 тисяч виборців буде застосовано мажоритарну систему відносної більшості, коли обраним головою буде визнано того кандидата, котрий отримає більшу кількість голосів виборців в день голосування, 25 жовтня 2020 року. Таких громад в Київській області більшість – 67.  Лише 2 громади, Білоцерківська та Броварська, будуть обирати міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості, в цьому випадку переможцем 25 жовтня може стати лише той кандидат, який отримає понад 50% голосів виборців. Якщо ж жоден кандидат не сягне до цієї позначки, в такій громаді буде призначено другий тур виборів голови.

Ще одним нововведенням цьогорічних місцевих виборів є те, що посади сільських та селищних старост тих населених пунктів, які входять до складу тієї чи іншої громади, нині не є виборними. Кандидатури на ці посади призначатимуть новообрані міські, селищні та сільські ради за поданнями своїх голів.

Нагадаємо, що наразі на Київщині сформовано 32 територіальні виборчі комісії, серед яких міські, районні та обласна, що відповідатимуть за підготовку та проведення місцевих виборів. А до 25 серпня районними територіальними виборчими комісіями мають бути утворені відповідні сільські та селищні виборчі комісії.

*Для розрахунків в цьому матеріалі застосовувались дані з сайту Відділу ведення Державного реєстру виборців, станом на 31 липня 2020 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)