Перше засідання Вознесенської територіальної виборчої комісії скликалось повторно, оскільки перший раз був відсутній кворум. Вдруге теж не вдалося зібрати мінімально необхідну кількість членів комісії, проте комісія ухвалювала «рішення». Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.  

Засідання Вознесенської міської виборчої комісії не відбулось у законні терміни 12 серпня, оскільки був відсутній кворум. ТВК повторно зібралась 13 серпня о 17:00 у складі восьми членів комісії, хоча затверджений ЦВК склад комісії 18 осіб. Засідання не було повноважним, адже відповідно до частини 4 статті 36 Виборчого кодексу «засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу». Функції головуючого  на засіданні самостійно взяла на себе секретарка комісії Світлана Сеферян − від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

Цю ситуацію вона прокоментувала спостерігачу ОПОРИ так: «Щоб засідання було повноважним, повинно бути десять присутніх. Двоє членів комісії – Оксана Романенко та Володимир Ревков знаходяться в Миколаєві, ми в телефонному режимі переговорили з ними і вирішили, що вони приїдуть пізно ввечері і підпишуть присягу, а наразі дають згоду на все, що ми приймемо на першому засіданні. Ми вчора не змогли провести засідання через відсутність кворуму, ЦВК нам відстрочила на сьогодні.  У нас дев’ять членів комісії, які проживають не в Миколаївській області, їх буде замінено».

Секретарка комісії Світлана Сеферян  підготувала  та ознайомила присутніх із порядком денним засідання. Члени комісії склали присягу та перейшли до розгляду питань.

Протягом засідання члени виборчої комісії приймали рішення з порушенням Виборчого кодексу України, оскільки відповідно до частини 12 статті 36 «рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії». Зокрема, вони затвердили структуру та штатний розклад підрозділу виконавчого секретаріату найманих працівників міської територіальної виборчої комісії у складі 10 осіб. Також територіальна виборча комісія постановила розробити проект утворення трьох багатомандатних виборчих округів на території Вознесенської об’єднаної громади та розрахувати кількість мандатів. Наостанок секретарка засідання ознайомила присутніх з правовими засадами роботи комісії, повноваженням та обов’язками членів виборчих комісій відповідно до Конституції та  законодавства України.

«Вознесенська виборча комісія у такому кількісному складі не повноважна приймати жодних рішень. В цьому випадку прийнятті рішення є незаконними, а постанови не мають юридичної сили. Зважаючи на це, всі розглянуті питання повинні бути повторно проголосовані, коли кількість присутніх на засіданні членів комісії буде 10 та більше», −  коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Слід зауважити, що відповідно до частини 7 статті 36 Виборчого кодексу, «засідання виборчої комісії веде голова комісії або його заступник. У разі невиконання ними цієї функції комісія визначає із свого складу головуючого на засіданні».

Відповідно до частини 3 статті 208 Виборчого кодексу України «повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня».

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)