У громадах Закарпатської області, де налічується понад 10 тисяч виборців, на цьогорічних місцевих виборах обиратимуть депутатів за пропорційною виборчою системою. Всього на Закарпатті 30 таких громад. В інших 34 громадах області вибори депутатів відбудуться за мажоритарною системою відносної більшості. 

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року, у Закарпатській області затвердили території територіальних громад. Всього на Закарпатті їх налічується 64. У свою чергу Центральна виборча комісії постановою від 8 серпня 2020 року оголосила у цих громадах перші вибори депутатів сільських, селищних та міських рад.

Відповідно до закону, у громадах, де налічується понад 10 тисяч виборців, вибори депутатів відбуватимуться за пропорційною виборчою системою. Це означає, що усі кандидати балотуватимуться за списком партій. Самовисування у таких громадах неможливе.

Всього на Закарпатті таких громад 30: Вилоцька, Королівська, Виноградівська, Білківська, Довжанська, Іршавська, Міжгірська, Великолучківська, Тур’я-Реметівська, Великобичківська, Рахівська, Ясінянська, Керецківська, Свалявська, Буштинська, Дубівська, Нересницька, Солотвинська, Тячівська, Тересвянська, Вишківська, Берегівська, Мукачівська, Ужгородська, Хустська, Чопська, Чинадіївська, Полянська, Холмківська, Пийтерфолвівська.

В інших 34 громадах області вибори депутатів проходитимуть за мажоритарною системою. Відповідно, громаду розділять на округи, у кожному з яких обиратимуть від двох до чотирьох депутатів.

В Ужгороді, Мукачеві та Хусті, збільшиться кількість депутатів у міських радах. Відтепер їх буде 38. Раніше в Ужгороді та Мукачеві було по 36 депутатів, у Хусті – 34. Крім цього, у містах, де налічується понад 75 тисяч виборців (на Закарпатті це Ужгород і Мукачево), якщо кандидат на міського голову не набере половину та плюс один голос від тої кількості виборців, які проголосували, буде оголошено другий тур.

«Відповідно до нового виборчого законодавства, кількість депутатів будь-якої ради залежить від кількості виборців. Так, в діапазоні від 50 тисяч до 100 тисяч виборців у раді буде 38 депутатських мандатів», - пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

Кількість депутатів обласної ради після виборів на Закарпатті не зміниться. Закарпатці повинні обрати до облради 64 депутатів.

Відповідно до статті 192 Виборчого кодексу, місцеві вибори будуть відбуватись за двома виборчими системами, основним критерієм є кількість виборців. Відповідно до даної статті, в громадах, де зареєстровано менше 10 тисяч виборців, вибори депутатів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. А в громадах із кількістю виборців 10 тисяч осіб і більше вибори депутатів відбудуться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

Частиною 4 статті 192 Кодексу встановлено, що вибори міського (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше осіб) голови проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі, що збігається з територією міста згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської територіальної громади.

Також згідно з частиною 5 статті 192 Виборчого кодексу, виборча система, за якою проводяться вибори депутатів визначається виходячи з кількості виборців станом на перший день місяця, що передує місяцю, в якому розпочинається виборчий процес. Інформація про кількість виборців та про виборчу систему оприлюднюється Центральною виборчою комісією на її офіційному веб-сайті не пізніш як за п'ять днів до дня початку виборчого процесу.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 197 Виборчого кодексу, загальний склад (кількість депутатів) Верховної Ради Автономної Республіки Крим визначається Конституцією Автономної Республіки Крим. Загальний склад (кількість депутатів) сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради визначається відповідно до частин третьої та четвертої цієї статті залежно від кількості виборців, які належать до територіальних громад сіл, селищ, міст, проживають на території району в місті, району, області. Загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради становить при чисельності виборців:

1) до 10 тисяч виборців - 22 депутати;

2) від 10 тисяч до 30 тисяч виборців - 26 депутатів;

3) від 30 тисяч до 50 тисяч виборців - 34 депутати;

4) від 50 тисяч до 100 тисяч виборців - 38 депутатів;

5) від 100 тисяч до 250 тисяч виборців - 42 депутати;

6) від 250 тисяч до 500 тисяч виборців - 54 депутати;

7) від 500 тисяч до 1 мільйона виборців - 64 депутати;

8) від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців - 84 депутати;

9) понад 2 мільйони виборців - 120 депутатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)