Серед 306 членів територіальних виборчих комісій Житомирської області працюватиме 73 (24%) чоловіків та 233 (76%) жінки.

ОПОРА проаналізувала гендерний склад комісій, які 10 серпня утворила та сформувала ЦВК.

На місцевих виборах 2020 року у Житомирській області працюватимуть 17 територіальних виборчих комісій: обласна, 4 районні та 12 міських. У керівному складі – 51 представник і 255 членів комісій. Всього працюватиме 306 членів комісій, більшість з яких – жінки.

Майже однаковою є кількість чоловіків та жінок у Житомирській обласній виборчій комісії: 10 чоловіків та 8 жінок.

Серед районних територіальних виборчих комісій співвідношення не рівне:

  • Бердичівська районна виборча комісія: 2 чоловіків та 16 жінок;
  • Житомирська районна виборча комісія: 8 чоловіків та 10 жінок;
  • Коростенська районна виборча комісія: 4 чоловіка та 14 жінок;
  • Новоград-Волинська районна виборча комісія: 5 чоловіків та 13 жінок.

Серед 12 міських територіальних виборчих комісій лише в Малинській міській ВК рівна кількість чоловіків та жінок – по 9. У трьох міських комісіях, а саме Коростенській, Олевській та Чуднівській у складі ТВК є лише по одному чоловіку і 17 жінок. У Коростишівській міській ВК це співвідношення 2 на 16, а в Бердичівській 3 на 15.

На думку громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області: 

«Виборчий кодекс України не містить вимог щодо дотримання гендерних квот політичними партіями при формуванні виборчих комісій. Навіть, що стосується парламентських партій (що мають фракції у Верховній Раді), які згідно норми п.1 ч.2 та ч.3 ст. 203 Виборчого кодексу України подають для обов’язкового включення (без жеребкування) до складу ТВК по 2 кандидатури, не зобов’язані дотримуватися гендерного балансу – подавати до складу ТВК осіб різної статі, чи дотримуватися балансу за загальним підрахунком кандидатур до складу різних ТВК (обласних, міських, районних, районних в місті). Але теоретично, посилаючись на загальні правила недискримінації, дії таких партійних організацій, що явно порушують гендерний баланс (подали до складу ТВК майже одних жінок, чи чоловіків), можуть бути оскаржені потерпілою особою до Уповноваженої ВРУ з прав людини із подальшим залученням Міністерства юстиції України, яке наділене повноваженнями контролювати діяльність політичних партій. Головне, щоб були такі громадяни,  які мають досвід роботи у виборчих комісіях, є фактично членами партії та бажають оскаржити дії своєї партії (вважають їх дискримінаційними)».

Відповідно до ч.1 ст.33 Виборчого Кодексу: «Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства». У частині 4 цієї ж статті зазначено, що територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)