Громадянська мережа ОПОРА офіційно розпочала масштабу кампанію спостереження за черговими місцевими та першими місцевими виборами в територіальних громадах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Громадське спостереження ОПОРИ спрямоване на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

У рамках спостереження ОПОРА інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, оцінюватиме політичний контекст та якість дотримання всіма сторонами законодавства та міжнародних стандартів виборів, прав і свобод громадян на усіх етапах, зокрема, й на тому, який передує офіційному початку виборчого процесу.

До спостереження залучені 188 довготермінових спостерігачів, які стежитимуть за перебігом кампанії у всіх областях України (крім окупованих територій Донецької та Луганської областей і АР Крим) та попереджуватимуть порушення з боку суб’єктів виборчого процесу.

У день голосування до них приєднаються більше 2 тисяч короткотермінових спостерігачів, які інформуватимуть про ситуацію на дільницях та територіальних виборчих комісіях, попереджуватимуть порушення та зловживання під час підрахунку голосів. ОПОРА не проводитиме паралельний підрахунок голосів, оскільки на місцевих виборах кожна громада є окремим рівнем виборів. Втім спостерігачі проводитимуть статистично обґрунтоване спостереження в день виборів, тому вся якісна інформація про практики і порушення буде репрезентативною для всієї України.

Спостерігачі ОПОРИ пройшли декілька циклів навчань щодо законодавчих аспектів проведення виборів у форматі як онлайн, так і офлайн. Протягом всієї кампанії на кожному з її етапів спостерігачі продовжуватимуть навчання для дорослих з використанням професійних методик та супроводом найкращих експертів з виборчого права.

За коментарями звертайтесь:

тел.: +38 044 591 44 44

еmail: [email protected]

Спостереження ОПОРИ відбувається завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках проєкту USAID «Місцеве спостереження за політичними процесами в Україні». Думки і твердження, висловлені у публікаціях, можуть не співпадати з позицією USAID та Уряду США.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)