22 лютого на засіданні Урядового комітету під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва було підтримано в цілому пропозиції Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Громадянської мережі ОПОРА стосовно проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства».

Законодавчі пропозиції презентували заступниця Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук і координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Реформування виборчого процесу лежить, в тому числі, в площині забезпечення невідворотності покарання за вчинення злочинів проти виборчих прав. Ініціатива громадськості та представників правоохоронних органів мала різні етапи: від початку роботи оперативних штабів при МВС у 2014 та 2015 роках під час виборів до напрацювання законодавчої ініціативи. ОПОРА аналізувала кримінальні справи, які відкривались за фактами порушень, починаючи з 2014 року та рішення судів і дійшла до висновку, що проблема лежить, серед іншого, і в площині якісної законодавчої бази. Тож, після тривалих дискусій, які відбувались публічно в 24 областях України протягом 2016 року та Києві на найвищому рівні з залученням громадськості, експертів, учасників виборів, представників поліції та прокуратури, було напрацьовано проект. Після внесення остаточних правок за результатами всіх погоджувальних нарад та офіційних заходів, текст законопроекту буде презентовано в Уряді. Ми сподіваємось на його підтримку і в стінах парламенту. Найближчим часом пропозиції будуть відправлені на розгляд Кабінету Міністрів та зареєстровані у парламенті», – зазначила Ольга Айвазовська.

Нагадаємо, що представники МВС, Національної поліції та Громадянської мережі ОПОРА спільно розробили зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідальність пропонується посилити, зокрема, у частині непрозорості фінансування виборчих кампаній, підкупу виборців, порушення таємниці голосування, організації виборчих злочинів службовими особами тощо.