Під час місцевих виборів 2015 року було зафіксовано 1559 порушень за даними моніторингу окремих виборчих дільниць, який проводила Громадянська мережа ОПОРА.

Так, ОПОРА підготувала інфографіку щодо порушень під час місцевих виборів 2015 року, яка дає можливість відслідкувати кількість та види порушень по регіонах, а також побачити, які порушення були найпоширенішими.

Під час виборів 25 жовтня зафіксовано порушення на 24,1% виборчих дільниць (похибка 2,3%). Під час повторного голосування 15 листопада зафіксовано порушення на 2,3% виборчих дільниць. 29 листопада під час повторного голосування в Маріуполі зафіксовано порушення на 24,8% дільниць, а в Красноармійську – на 8,3%.

Найбільше порушень зафіксовано у Одеській області (170 порушень), у місті Києві (151), у Житомирській (141) та у Харківській (123) областях. Найменше – у Хмельницькій (13), Тернопільській (16) та Львівській областях (20).

Найпоширенішим видом порушень стала незаконна агітація (789 випадків). Зокрема, 302 порушення стосуються фінансування агітації не з виборчого фонду, 242 – поширення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях, 98 – проведення агітації у незаконний час, 79 – чорного піару та брудної агітації, а 68 – недотримання порядку ведення агітації засобами масової інформації.

Кількість порушень, пов’язаних з підкупом виборців, становить 338, з них випадків непрямого підкупу – 328, прямого – 10.

Під час моніторингу місцевих виборів зафіксовано 227 випадків порушень з боку виборчих комісій, 102 – стосуються маніпуляцій з документами виборчих комісій,  56 – порушення процедури голосування, 42 – неналежного матеріально-технічного забезпечення виборчих комісій, 25 – ухилення члена комісії у роботі комісії без поважних причин, 2 – здійснення агітації членами виборчих комісій.

Крім того, виявлено 54 порушення, що стосуються кримінального втручання у виборчий процес. Зокрема, 40 з них пов’язані з пошкодженням майна та агітації, 12 – із застосуванням насильства та погроз, 2 – з перешкоджанням проведенню агітаційних заходів.

Також 54 порушення стосуються фальсифікації результатів голосування, з них 28 – незаконне голосування виборцями та 26 – маніпуляція з бюлетенями.

Зафіксовано 51 порушення щодо перешкоджання роботі журналістів та спостерігачів: недопуск, незаконне позбавлення права присутності на засіданні виборчої комісії чи виборчій дільниці (28 випадків), перешкоджання здійсненню фото- та відеозйомки, а також аудіозапису (14), позбавлення права ознайомлюватись з виборчою документацією (9).  

Зловживання адміністративним ресурсом було виявлено у 42 випадках, з них використання в передвиборних цілях матеріально-технічних засобів та кадрових ресурсів за місцем роботи - 16, використання посадового (службового) становища для ведення агітації – 14, використання комунальних ЗМІ та офіційних видань в агітаційних цілях – 6, втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування у виборчий процес – 3, упереджене і вибіркове ставлення влади до кандидатів, партій – 3.

Найменше зафіксованих порушень стосуються маніпуляцій зі списками виборців, базою даних Державного реєстру виборців. Таких випадків всього 4.

ЗАЯВА ОПОРИ за результатами спостереження на чергових місцевих виборах у Маріуполі та Красноармійську Донецької області 29 листопада 2015

Заява Громадянської мережі ОПОРА щодо перебігу дня повторного голосування з виборів міських голів 

Проміжний звіт за результатами спостереження ОПОРИ на місцевих виборах 25 жовтня 2015 р.