Майже дві третини досудових розслідувань, пов’язаних із місцевими виборами 2015 року, станом на 11 вересня 2016 року закрито. Втім, кількість обвинувальних актів досить незначна, у порівнянні із закритими кримінальними провадженнями. Лише одна шоста була передана до суду.

Під час чергових місцевих виборів в Україні 2015 року Громадянська мережа ОПОРА відзначала наявність значних проблем у практиках адміністрування виборів, насамперед у аспекті діяльності територіальних та дільничних виборчих комісій, дотриманні стандартів прозорості і підзвітності фінансування передвиборної агітації, забезпеченні законності та чесності підрахунку голосів і встановлення результатів голосування в низці територіальних громад. За оцінками ОПОРИ, ключовим фактором, який не дозволяє встановити відповідність цих виборів національному законодавству та міжнародним стандартам виборчого процесу, є підкуп виборців у його різноманітних формах.

До прикладу, протягом виборчого процесу спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано майже 1600 порушень, про які інформувалися правоохоронні органи.

Як зазначає координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, виборчі справи, кримінальні та адміністративні правопорушення на виборах є важливим тестом для правоохоронної та судової системи, оскільки якість відповідних розслідувань не лише дозволяє визначити компетентність та об’єктивність суддів та правоохоронців, а й надає можливість визначити їх здатність протидіяти незаконним політичним інтересам і впливам.

Зауважимо, що ОПОРА здійснює постійний моніторинг досудових розслідувань, пов’язаних із місцевими виборами 2015 року, вивчає судові рішення щодо притягнення до відповідальності винних у вчиненні злочинів проти виборчих прав громадян, починаючи з липня 2016 року. Відповідно до відповідей Національної поліції України та Генеральної прокуратури на запити ОПОРИ щодо отримання публічної інформації, на чергових місцевих виборах 2015 року було розпочато 422 досудових розслідування за статтями 157-160 Кримінального кодексу України, що є більше, аніж після позачергових виборів Президента України та Верховної Ради України 2014 року.

«У сукупності досудових розслідувань безумовним лідером є стаття 160 Кримінального кодексу України, якою встановлюється відповідальність за підкуп виборців – відзначає юрист ОПОРИ Ольга Коцюруба. – Всього 159 проваджень. На другій позиції 97 досудових розслідувань перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача (у тому числі втручання службової особи в діяльність виборчої комісії), тобто 157 стаття ККУ. Водночас простежується незначна кількість досудових розслідувань щодо порушення порядку фінансування передвиборної агітації – 7 (ст. 159-1 ККУ)».

Однак майже 65% досудових розслідувань станом на 11 вересня 2016 року закрито, з них за статтею про підкуп виборців 77% досудових розслідувань. Всього 15,6% досудових розслідувань були завершені шляхом направленням обвинувального акта до суду. Досі тривають досудові розслідування щодо 84 проваджень (близько 20%).

«Незначна, у порівнянні із закритими кримінальними провадженнями, кількість обвинувальних актів, з одного боку, може засвідчувати недостатню обґрунтованість заяв і повідомлень суб’єктів виборчого процесу про правопорушення, – вважає Олександр Клюжев, аналітик ОПОРИ. – З іншого, не можна виключати вплив низької вмотивованості слідчих змістовно розглядати усі обставини подій і знаходити належне підтвердження складу злочину, що засвідчують непоодинокі випадки оскарження рішень про закриття кримінальних проваджень або рішення судів про скасування постанов слідчих про закриття».

Топ-5 регіонів України із найбільшою кількість досудових розслідувань, розпочатих на чергових місцевих виборах 2015 року: Чернігівська (46), Київська (44), Дніпропетровська (40), Одеська області (40), м. Київ (42). Водночас Чернігівщина є абсолютним рекордсменом за закритими кримінальними провадженнями, досі розслідується лише 1 справа. Найбільше розслідувань виборчих злочинів триває у Київській (14), Одеській (10), Дніпропетровській областях (8), м. Київ (9). Найменшу кількість кримінальних проваджень було відкрито в Івано-Франківській (1), Чернівецькій (3), Миколаївській (5) областях.

Попередні результати моніторингу розслідування виборчих злочинів, здійснених на чергових місцевих виборах в Україні 2015 року (вересень 2016 року)

За коментарями звертайтеся: Олександр Клюжев – 063 6300068.

Підготовлено за фінансової підтримки Ради Європи. Висловлені тут думки жодним чином не відображають офіційну позицію Ради Європи.