Протягом 7-8 вересня чотири окружні виборчі комісії (ОВК), що були утворені в Чернівецькій області, провели своє перше засідання, на якому присутні члени ОВК склали присягу і приступили до виконання своїх повноважень з організації виборчого процесу.

 

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА були присутні на засіданнях всіх ОВК. Засідання відбулись у відповідності до вимог закону про вибори народних депутатів (не пізніше як за три дні після прийняття рішення про утворення ОВК), на засіданнях були присутні більше половини членів від складу комісії і більше двох третіх від мінімального складу (12 членів) склали присягу, що робить комісії повноважними. На більшості засідань не були присутні представники влади, спостерігачі від інших організацій та ЗМІ.

В 201 ОВК на першому засіданні не були присутні  секретар (від Партії Зелених України) і заступник (від партії “Зелена планета”). Відповідно, вони присягу не склали. 202 ОВК ще не було свого приміщення і засідання проводила в залі засідань Сторожинецької районної ради (раніше проводились в приміщенні Укртелекому). Наразі проблема вирішилась і очікується погодження Укртелекому. Засідання 203 ОВК відбулось без голови комісії (від Соціалістичної партії України).

Що стосується відсутніх членів ОВК на першому засіданні, то не з’явились на перше засідання представники від Соціалістичної партії України, Радикальної партії Ляшка, політичної партії «Зелені» (деталі – на діаграмі). Незначна частка членів ОВК немісцеві, на відміну від персонального складу ОВК під час позачергових виборів Президента 2014 року.

Згідно з аналізу персонального складу членів ОВК в Чернівецькій області, то в 201 ОВК сім членів вже брали участь в роботі виборчих комісій під час виборів минулих років,  в 202 ОВК – дев’ять членів ОВК з «виборчою» історією, 15 членів ОВК № 203 мають досвід роботи у виборчих комісіях та дев’ятеро членів ОВК № 204.

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

chernivtsi ovk

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.