Харківська міська ТВК відмовила Громадянській мережі ОПОРА у задоволенні вимоги щодо зобов’язання районних у місті Харкові ТВК провести повторний перерахунок голосів на дільницях, щодо яких у протокол про підрахунок голосів районних ТВК були внесені сфальшовані дані. Хоча формально ТВК задовільнила вимогу взяти до уваги наявність розбіжностей у протоколах, але у всіх вимогах, спрямованих на усунення таких розбіжностей, ОПОРІ було відмовлено.

2 листопада спостерігачі ОПОРИ у Харкові звернулися до міської ТВК зі скаргами на Новобаварську та Основ'янську територіальні виборчі комісії через розбіжності у протоколах про підрахунок голосів дільничних та районних комісій.

ОПОРА просила взяти до уваги факти наявності розбіжностей в протоколах підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях і протоколів Новобаварської та Основ'янської районних у місті Харкові ТВК, а також визнати дії Новобаварської та Основ'янської районних у місті ТВК щодо затвердження протоколів про підсумки голосування з виборів міського голови такими, що не відповідають вимогам законодавства і порушують виборчі права громадян.

Крім того, ОПОРА просила міську ТВК зобов’язати Новобаварську та Основ'янську районну у місті Харкові територіальні виборчі комісії Харківської області провести повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях №631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200 та 631675 і скласти протоколи з позначкою “Уточнений” про підсумки голосування з виборів міського голови з урахуванням достовірних відомостей.

Також у скарзі міститься прохання визнати рішення про визнання Терехова І. О. обраним міським головою таким, що не відповідає вимогам законодавства та скасувати таке рішення.

В результаті розгляду скарг міська ТВК вирішила взяти до уваги факти наявності розбіжностей між протоколами Новобаварської та Основ'янської районних територіальних виборчих комісій про підсумки голосування на позачергових виборах харківського міського голови та відомостями, що містяться у доданих до скарг документах під назвою "копія протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів на виборчих дільницях". У задоволенні решти вимог відмовити. Тепер представники ОПОРИ готують позов до суду.

Нагадаємо, що ОПОРА виявила сфальшовані дані у протоколі про підрахунок голосів з дев’яти дільниць у Новобаварському районі міста Харкова на користь кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова. У результаті кількість голосів у кандидатів Костянтина Немічева та Олександра Скорика зменшилися на 160 та 237 відповідно, а у Терехова збільшилися на 397 голосів. Порушення були виявлені на дільницях №631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200.

Крім того, виявилося, що у Новобаварській районній у місті Харкові територіальній виборчій комісії зникла печатка.

Пізніше ОПОРА виявила фальсифікації щодо даних із 30 виборчих дільниць у протоколах Холодногірської районної у місті Харкові ТВК. 

ОПОРА спостерігає за встановленням результатів виборів на всіх рівнях: дільничному та ТВК. У день голосування на виборах міського голови Харкова ОПОРА проводила паралельний підрахунок голосів. За його результатами Ігор Терехов отримав 50,06% голосів виборців (похибка 1,1%), Михайло Добкін — 28,21% (похибка 0,8%), Олександр Скорик — 5,6% (похибка 0,3%), Костянтин Немічев — 4,45% (похибка 0,3%), Аліна Мустафаєва — 3,37% (0,3%). Решта кандидатів отримали менше 3% голосів виборців. 

Зазначимо, що ввечері 1 листопада Харківська міська ТВК встановила результати голосування. За інформацією ТВК, за кандидата від місцевого осередка партії “Блок Кернеса — успішний Харків!” Ігоря Терехова проголосували 50,66% виборців (146 240 голосів). 

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.